Priebeh televíznej speváckej šou, ktorú sledujú státisíce ľudí, veľmi ľahko vytvorí ilúziu slávy. Tá však u väčšiny účastníkov nemá dlhé trvanie, a tak mnohí talentovaní speváci pomerne rýchlo upadnú do zabudnutia. Zaujímavé však je, ako sa niektorí po rokoch opäť "vynárajú" a po tom, ako si niečo odžijú, dokážu príjemne prekvapiť.

Príkladom takéhoto scenára je napríklad Denis Lacho, ktorý sa tento rok pripomenul po siedmich rokoch s vkusnou baladou Now I See. Rovnako dlhú pauzu mal pred vydaním svojho najvyzretejšieho albumu aj Tomáš Bezdeda. Azda najvýraznejší je prerod Roba Miklu, ktorý po skončení Superstar dlho pútal pozornosť médií viac škandálmi ako hudbou, no v posledných rokoch ponúka tvorbu s výpovednou hodnotou - z jeho novších skladieb spomeňme Brehy, no vydal aj básnickú zbierku a chystá sériu kníh o alkoholizme.

Mnohí účastníci talentových šou získajú krátkodobú slávu vo veľmi mladom veku. Počas rokov strávených mimo kamier a fotoobjektívov sa však z chlapcov, ktorým tínedžerky v štúdiu hádzali plyšákov, stávajú muži, ktorí majú čo povedať aj širšej poslucháčskej obci. Platí to aj pre ďalšieho takmer zabudnutého superstaristu, ktorý sa pripomína po veľmi dlhom čase. Je ním Matej Koreň, ktorý pred pár dňami zverejnil videosingel Pod obraz boží. Reštart svojej hudobnej kariéry si daroval k nedávnym 30. narodeninám, ktoré oslávil v nedeľu. Práve tento vek je podľa neho výrazným medzníkom v živote.

"Pod obraz boží je intímnou výpoveďou o tom, čo som prežil za posledných desať rokov. Dlhým pohľadom do diaľky na konci videoklipu som chcel vyjadriť, že už viem, kadiaľ ísť. Opätovne pociťujem entuziazmus, chuť tvoriť a spievať," vyjadril sa spevák, ktorý od čias superstar výrazne zmužnel a zrejme vás prekvapí aj jeho hlas. Videoklip k singlu vznikol v Žiline, nakrútili ho bratia Tomáš a Lukáš Ferencovci z VLN Production.


Nahral album, ktorý nikdy nevyšiel

Matej sa populárnej súťaže zúčastnil pred desiatimi rokmi a dodnes sa zabáva na príbehu, ktorý ho preslávil. Televízia totiž o finalistoch pripravovala dokrútky a jeho nakrútili v rodnej vieske ako sa potuluje okolo chlievov, v ktorých chovali rodičia prasatá. Matej ich však nikdy nekŕmil, len pozoroval otca, lebo sa ich bál. Tento úsmevný obraz si asi dodnes pri jeho mene vybaví množstvo divákov.

Namiesto starostlivosti o statok bola jeho vášňou hudba, veril, že je jeho poslaním. Po zviditeľnení sa v súťaži skladal skladby,  spolupracoval s Robom Grigorovom a nahrával. "Dokonca som v tom čase nahral album, ktorý som nevydal. Bola to však dobrá, i keď drahá škola života a hudobného biznisu, dodnes z nej ťažím. Veci sa skomplikovali aj smrťou manažérky Andrey Čurnej, čím udalosti nabrali spád smerom dolu," približuje Matej svoju kľukatú cestu za snom. "Nehanbím sa za tie piesne, ale ako celok ma neuspokojili," dodal spevák, ktorý získal cenné skúsenosti vďaka účinkovaniu v muzikále Fontána pre Zuzanu v hlavnej chapčenskej postave Olina.

"Obdobie Fontány bolo veľmi príjemné, aj keď som bol prekvapený, že ma obsadili. Nie som herec, všetko ma museli učiť, aj ako sa zamilovane pozerať na predstaviteľky Zuzany, ktoré boli skúsené na muzikálovom pódiu - Mirka Partlová a Lucka Molnárová. Ale nikdy mi nikto nič nevyčítal, trpezlivo so mnou cvičili a príjemné bolo aj nedávne stretnutie s 'fontánistami'. Rok sme ju hrali na Novej scéne a ďalší rok sme s ňou cestovali po Slovensku," spomína spevák. Neskôr ešte zažil muzikálový ošiaľ v rámci diela Rent, ktorý vďaka spolupráci s Antonom Popovičom taktiež považuje za veľkú školu do života.

Robil realiťáka, k hudbe ho opäť "nasmeroval" Müller

V rámci autorskej tvorby však po muzikálovej fáze nastalo obdobie hudobného prázdna. Navyše sa mu ani nedarilo nájsť manažéra, ktorý by naozaj pracoval s nasadením, a tak začal robiť realitného makléra. "Zaujímavá práca, ktorá ma fakt aj bavila, dokonca som sa stal maklérom mesiaca, pretože sme tam zdravo súťažili, ale... Šiel som raz po meste a naraz som začul hudbu z námestia, tam môj obľúbený spevák Richard Müller rozťahoval ruky a spieval o dušu. Prebehli mnou zimomriavky, opäť silný vnútorný pocit, že musím robiť hudbu."

Vtedy mu prišla ako na zavolanie ponuka, aby sa zúčastnil konkurzu do kapely Replay Band. Matej nezaváhal a na konkurze obstál, aj keď požadovanú skladbu Trezor od Karla Gotta zaspieval so zápalom priedušiek. Od roku 2010 sa tak stal stabilným členom obľúbenej párty kapely, s ktorou vystupuje dodnes. Nespieva v nej síce vlastné piesne, opätovne sa však stretol s Robom Grigorovom, ktorý na svoj album Dych (2014) zaradil aj Matejov text k piesni Daruj mi kľúč. To ho nakoplo k tvorbe a v súčasnosti má pripravených päť singlov, ktoré bude postupne ponúkať poslucháčom.

"Single, ktoré mám pripravené, nie sú stvorené pre to, aby boli vatou na albume, každému z nich chcem dopriať pomyselných päť minút slávy. Preto budú na svetlo sveta vychádzať postupne," hovorí Matej, ktorý však ďalšie piesne ešte nemá nahraté. "Pod obraz boží produkoval mladý zaujímavý Angličan Shadowkey, ktorý žil istý čas na Slovensku. Teraz sa vrátil do Anglicka, ale technika je dnes vyspelá, lietadlá lietajú, takže to určite zvládneme," dodáva.

Text: Hudba.sk, pm (zdroj: Anka Olvecká)
Foto: Katarína Acél