Česká rocková stálica Kabát chystá na rok 2014, kedy oslavuje 25 rokov hrania v päťčlennej zostave, iba dva koncerty. Jedným z nich bude megakoncert v Prahe, ešte predtým však kapela odohrá špeciálne vystúpenie na 11. ročníku slovenského festivalu Topfest, ktorý sa uskutoční koncom júna v Piešťanoch.

Skupina Kabát sa aktuálne plne sústreďuje na prípravu nového albumu, a tak si na rok 2014 naplánovala iba dve vystúpenia. Skvelou správou pre slovenských fanúšikov je, že to prvé absolvujú na Topfeste, kde sú stabilnou súčasťou programu. Kým v minulosti bol Kabát často pomyselnou čerešničkou na záver a vystupoval v sobotu v noci, teraz sa karta obráti - vystúpia už v úvodný deň, teda vo štvrtok 26. júna. Výnimočnosť koncertu podčiarkne špeciálna scéna a premiéra nového programu, keďže pražský koncert na Výpichu je naplánovaný až na september. 

"Tešíme sa, že Kabát opäť nebude u nás chýbať. Skupina patrí zakaždým k najžiadanejším u ľudí, a tak veríme, že ich znova potešíme. Chlapci chystajú jednoznačne najväčšiu šou, akú kedy na Topfeste predviedli. Všetko sa to odohrá na špeciálnom, obrovskom pódiu s prepracovanou scénou, ktorej stavba vyžaduje dlhšiu prípravu. Preto budú na tomto pódiu hrať vo štvrtok len oni," upresnil Dušan Drobný z organizačného tímu Topfestu.

"Už teraz sa na to tešíme, fanúšikov čaká veľké prekvapenie. Sám som zvedavý, čo pripravia, ale už teraz viem, že kvôli ich koncertu objednávame pódium z Poľska, pretože to, na ktorom koncertovali minulý rok Iron Maiden, im je na túto šou vraj primalé," dodal Drobný. Česká legenda dopĺňa doterajší menoslov zverejnených interpretov Topfestu 2014, na ktorom sa predstavia aj skupiny Horkýže Slíže, Zóna A, Heľenine Oči či speváčka Zuzana Smatanová.

Okrem osvedčených hitov ponúknu rockeri slovenským fanúšikom aj ochutnávku piesní z pripravovaného trinásteho albumu. Ten chce skupina vydať na budúci rok, kedy kapela oslavuje 25 rokov hrania v tej istej zostave, v ktorej lídra Josefa Vojteka dopĺňajú gitaristi Tomáš Krulich a Ota Váňa, basák Milan Špalek a bubeník Radek Hurčík. Pri tejto príležitosti kapela chystá aj opätovné vydanie kompilácie Suma sumárum (remastered), ktorá vyjde ako dvoj-CD + DVD. Oproti komerčne úspešnému pôvodnému vydaniu z roku 2001 sú teraz na druhom CD všetky piesne v štúdiových verziách.

Informácie pre Hudba.sk poskytol PR manažér festivalu Topfest Ján Kakaščík a Renáta Tomášová z vydavateľstva Parlophone.

Foto: Peter Brichta

Súvisiaci interpreti: Kabát