Organizátori hudobnej ankety Český slávik zverejnili mená interpretov, ktorí tento rok dostali najviac hlasov v hlavných kategóriách Speváčka, Spevák, Skupina a Objav roka. V prvej trojke vo svojich kategóriách sa môžu umiestniť Tomáš Klus, ktorý sa od ankety po minulom ročníku dištancoval, ale aj tragicky zosnulá speváčka Iveta Bartošová.

O finalistoch rozhodli fanúšikovia hlasovaním, ktoré uzavreli v nedeľu 23. novembra, verejnosť však naďalej môže hlasovať za Objav roka. V ostatných kategóriách je už o víťazoch rozhodnuté, no verejnosť ostane v napätí až do slávnostného galavečera, ktorý sa uskutoční v sobotu 29. novembra v Štátnej opere v Prahe a v priamom prenose ho odvysiela televízia Nova. 

Medzi nominovanými nechýbajú ani tento rok viacnásobní držitelia hudobnej ceny ako spevák Karel Gott, speváčka Lucie Bílá či kapela Kabát. "Do nominácie v kategórii skupín sa dostala aj pre mnohých kontroverzná kapela Ortel z Plzne. Podľa niektorých názorov sa jej texty pohybujú na hrane extrémizmu. Určite vznikne mnoho diskusií o tom, či ju organizátori mali alebo nemali z ankety vyradiť," uviedla za organizátorov Petra Těšínská. Skupina však podľa nej neporušuje žiaden zákon, zo súťaže ju preto nevylúčili a stále sa nachádza na zozname pozvaných.

Objavom roka sa môže stať speváčka Eliška Mrázová alias Elis, kapela Jelen alebo spevák Voxel. "Hlasovanie v tejto kategórii ukončí moderátor sobotňajšieho večera Libor Bouček v druhej polovici prenosu a následne sa dozvieme víťaza," doplnila Těšínská. 

Získa Bartošová posmrtného Slávika?

Svoju neúčasť na podujatí už vopred ohlásil Zlatý Český slávik za rok 2012 Tomáš Klus, ktorý bude v čase udeľovania cien v Londýne. Od hudobnej ankety sa minulý rok aj kvôli cenzúre kontroverzného rapera Řezníka (a ďalším dôvodom) úplne dištancoval. No napriek tomu, že apeloval na priaznivcov, aby zaňho nehlasovali, prebojoval sa medzi finalistov.

Ďalším menom, ktoré sa aj bez výziev k hlasovaniu dostalo do užších nominácií, je Iveta Bartošová. Po jej tragickom úmrtí neprekvapuje, že ju chcú verní fanúšikovia národu pripomenúť aj týmto spôsobom, bolo by však veľmi kuriózne, keby niektorú z cien - Zlatú, Striebornú či Bronzovú - skutočne získala. Bartošová naposledy dostala Slávika v roku 2000, keď sa umiestnila na druhom mieste. Do užších nominácií sa naposledy dostala v roku 2008, vtedy obsadila piate miesto.

Pribudne cena za najstreamovanejšiu skladbu na internete

Okrem hlavných kategórií odovzdajú Českého slávika aj v kategóriách Slávici bez hraníc pre najpopulárnejšieho slovenského interpreta v Českej republike, novou kategóriou je Najstreamovanejšia skladba na internete, a ocenia aj Hviezdu internetu a Najobľúbenejšiu pieseň poslucháčov Rádia Impuls. Počas večera udelia už tradične aj cenu Absolútny slávik, ktorú získa umelec či umelkyňa s najväčším počtom hlasov.

Na pódiu sa v sobotu predstavia napríklad Lucie Bílá, Karel Gott, Chinaski, Aneta Langerová, Xindl X, Ondřej Brzobohatý, Peter Cmorik, Hana Zagorová, Radek Banga, Eva Pilarová, Debbie, Lo Hrůzová alebo Markéta Konvičková. Súčasťou galavečera bude aj spomienka na zosnulých umelcov Petra Hapku, Petra Skoumala či Ivetu Bartošovú, ktorú nominovali na Slávika v kategórii speváčka. 

Prehľad nominovaných na Českého slávika: 

Speváčky: 
Monika Absolonová 
Iveta Bartošová 
Lucie Bílá 
Ewa Farna 
Aneta Langerová 
Lucie Vondráčková 

Speváci: 
Michal David 
Vojtěch Dyk 
Karel Gott 
Tomáš Klus 
Richard Krajčo 
Daniel Landa 

Hudobné skupiny: 
Divokej Bill 
Chinaski 
Kabát 
Kryštof 
Olympic 
Ortel 

Objav roka: 
Elis 
Jelen 
Voxel 

Zdroj: SITA (Ceskyslavikmattoni.cz, iDnes.cz), Hudba.sk
Foto: Ivetanaposledy.cz

Súvisiaci interpreti: Iveta Bartošová, Tomáš Klus