Pri príležitosti nedožitých 50. narodenín českého speváka Petra Muka sa už 30. januára na trhu objaví kompilácia s názvom Platinum Collection. Tá bude obsahovať až tri nosiče zachytávajúce takmer všetky hudobné podoby tohto výnimočného umelca.

"Petr Muk si pripomienku jeho pozoruhodného muzikantského života spravodlivo zaslúži. Okrem nepochybného interpretačného daru patril k málu našich popových umelcov, ktorí si sami dokázali napísať funkčnú melódiu, doplniť ju vlastným textom, zaranžovať, nahrať v štúdiu a zahrať na pódiu. Vedel nachádzať vnútorne nepredstieranú i účinnú vonkajšiu prezentáciu posolstva, ktorá bola príťažlivá," uvádza sa v booklete novej kompilácie.

Kolekcia je rozdelená do troch častí - prvé CD je venované Oceánu, druhé Shalomu a tretie sólovej dráhe Petra Muka. Výber piesní prebiehal počas minulého roka na webe, kde za skladby z jednotilivých období hlasovali fanúšikovia na Facebooku. Poradie piesní na jednotlivých albumoch potom určili získané hlasy.

Do celkového počtu 50 skladieb boli ako bonusy doplnené niektoré Petrove zásadné kúsky. Na CD Oceánu preto pribudli Havrani a Braň se touhám, v oboch prípadoch tiež s jeho textami. Shalomský disk doplnila Dvojhvězda s aranžmánom Petra Kučeru a textom Petra Honsu. Sólová éra bola uzatvorená dvoma skladbami Dál do srdcí a Okno v nebi.


Biografia

Petr Muk vyštudoval stavebnú priemyslovku v Českých Budějoviciach. Začínal v punkových kapelách (Dural) a v roku 1985 spoluzakladal kultovú skupinu Oceán. S Petrom Kučerom a Petrom Honsom vytvorili v roku 1992 projekt Shalom, s ktorým predali viac ako 300 000 nosičov a získali mnohé ocenenia. Po kultovej hviezdnej ére Oceánu a Shalomu zažil neľahké obdobie odklonu fanúšikov, nasledovalo dlhé hľadanie sa a odhodlávanie ku sólovej kariére. 

Prvý sólový eponymný album vydal v roku 1997. Následovali nahrávky Jizvy lásky (2000), Dotyky snu (2002), Oh L'Amour (2004), Osud ve dlaních (2005) a kompilácie Slunce/To nejlepší (2007), Slunce/Zrcadlo CD/DVD (2008) a Muzikál a film (2009). Posledným albumom, vydaným krátko pred tragickou smrťou, bolo kritikou a priaznivcami ocenené CD V bludišti dnů (2010). Za všetky štúdiové albumy získal platinové alebo zlaté ocenenia. V rokoch 2002 a 2003 získal Strieborných Slávikov a v roku 2004 Bronzového. Niekoľkokrát bol ocenený v TV ankete TýTý.

Okrem hudby sa Muk venoval aj divadlu. Hral v muzikáli Rusalka (Princ), Johanka z Arku (Raimond), Galileo (Galileo), Golem (Rabi Löw) a Mona Lisa (Leonardo da Vinci). Bol vášnivým potápačom a lyžiarom. Bol dvakrát ženatý (manželky Michaela a Eva), z oboch manželstiev má tri dcéry (Michaela, Šárka, Noemi). Pri príležitosti jeho nedožitých 50 narodenín sa uskutoční špeciálny koncert Petr Muk 50 - Petrovy písně pro Petra. Ten sa bude konať 22. februára v Lucerna Music Bare v Prahe za účasti jeho bývalej kapely a hudobných priateľov.

Tracklist Petr Muk - Platinum Collection:

Oceán
1. Ráchel
2. Naděje
3. Vyznání
4. Prázdná ulice
5. Lék světu
6. Černé je nebe
7. Večer na zámku
8. Narcis
9. Noc je jako...
10. Jeden den
11. Doteky v zemi
12. Dávná zem
13. Osud
14. Čas
15. Padají koně
16. Havrani
17. Braň se touhám

Shalom
1. Stín katedrál
2. Bon Soir, Mademoiselle Paris
3. Až jednou
4. Slunce
5. Tanec ve skle
6. Shalom
7. Jisrael
8. Zahrada odpovědí
9. Smlouvej
10. Pastýř stínů
11. Brány vzkazů
12. Chodíme kolem sebe
13. Dech
14. Ve větru
15. Léto měsíců
16. Dvojhvězda

Petr Muk
1. Tančíš sama
2. Neusínej
3. Láska Tě spoutá
4. Láska, ta nebezpečná věc
5. Zrcadlo
6. Spolu
7. Ty a já (teď a tady)
8. Závoj mlhy
9. Oh L'Amour
10. A stejně Tě ztrácím
11. Nebe nehledej
12. Něžné dotyky
13. Lásku poznáš jizvou
14. Přicházíš s láskou
15. Teď zastav čas
16. Dál do srdcí
17. Okno v nebi

Informácie pre Hudba.sk poskytla Renáta Tomášová z nahrávacej spoločnosti Warner Music.

Foto: Petrmuk.cz

Súvisiaci interpreti: Petr Muk