Už len necelé dva týždne zostávajú do koncertu úspešnej britskej formácie Fink na Slovensku. Kapela vedená charizmatickým frontmanom Finom Greenallom, ktorá sa u nás zastaví v rámci aktuálneho Hard Believer Tour, prezradila, kto si zahrá ako jej predskokan v utorok 10. februára v bratislavskom MMC.

Mladý hudobník, spevák a skladateľ Douglas Dare je novým britským objavom, ktorým sa pýši londýnsky label Erased Tapes špecializujúci sa prevažne na avantgardnú hudbu. Pod jeho krídlami Douglas v roku 2013 debutoval s EP Seven Hours, v tom istom roku mal aj svoju premiéru na Slovensku, keď v klube LOFT! dvakrát predskakoval islandskému hudobnému mágovi Ólafurovi Arnaldsovi. Debutový album Whelm vydal v máji minulého roka a predstavil ho na turné v piatich európskych krajinách. Naposledy upútal pozornosť kritiky i fanúšikov atmosférickým videoklipom k singlu Nile.

Pútavou atmosférou, ktorú dokáže svojím prejavom a skladbami vytvoriť, rozhodne zapadne do atmosféry šou, ktorej bude kraľovať hlavná hviezda večera Fink. Ten pripomína, že sa už na slovenských fanúšikov teší: "Prídeme v kompletnom zložení a tentokrát nás bude sprevádzať aj náš osvedčený gitarista Chris Nicholls. Niektoré skladby z nového albumu je totiž nemožné zahrať iba s triom a nechceli sme, aby som ja alebo bubeník Timmy museli stráviť celú šou tancujúc medzi laptopom a gitarovými pedálmi či bicími. Takže Chris prinesie riffy a podklady, a navyše aj príjemný pohľad pre dámy (smiech). Veríme, že spoločne dáme publiku, čo chce, niečo, čo nebude očakávať a snáď ešte viac," uviedol spevák kapely Fink. 

Vstupenky na koncert v Bratislave:  Predpredaj.sk
(10. február, Majestic Music Club - Facebook event)


Biografia

Douglas Dare vyrastal v malom pobrežnom meste Bridport na juhozápade Anglicka. Povzbudzovaný matkou, ktorá je učiteľkou hry na klavír, začal komponovať hudbu už v detstve. Počas štúdia na Univerzite v Liverpoole od roku 2008 začal písať kompletné piesne. Jeho decentné náladové skladby, prevažne založené na klavírnych podkladoch a Douglasovom chytľavom hlasovom prejave, začali postupom času prirovnávať k umelcom ako Thom Yorke či James Blake.

Ešte počas štúdia Douglas upútal pozornosť londýnskeho indie labelu Erased Tapes, ktorý sa špecializuje na vydávanie avant-gardnej hudby. Po presťahovaní do Londýna podpísal s labelom zmluvu a nasledoval release prvého EP Seven Hours. Vzápätí prišlo veľké spoločné turné s kolegom z rovnakého vydavateľstva, podobne zameraným experimentálnym umelcom menom Ólafur Arnalds. V máji 2014 vydal Douglas Dare v spolupráci s perkusionistom a producentom Fabianom Prynnom albumový debut Whelm, ktorý opisuje ako zbierku desiatich skladieb prepojených temnou, intímnou atmosférou. V medzinárodných hudobných magazínoch dosiaľ zbiera vysoko pozitívne hodnotenia kritiky.
 
Lístky na koncert, ktorý sa uskutoční 10. februára v Majestic Music Clube v Bratislave, sú v predaji exkluzívne v sieti Predpredaj.sk.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul for Show. Článok bol doplnený redakciou.

Súvisiaci interpreti: Fink