Írska rocková kapela U2 čelí žalobe za porušenie autorských práv. V pondelok ju zažaloval britský hudobník Paul Rose, ktorý tvrdí, že vo svojej skladbe The Fly z albumu Achtung Baby (1991) okopírovali prvky z jeho nahrávky Nae Slappin.

Paul Rose v žalobe, ktorú podal na federálnom súde na Manhattane, tvrdí, že formácia počula jeho skladbu Nae Slappin po tom, ako v roku 1989 podpísali zmluvu s hudobným vydavateľstvom Island Records. On v tom istom roku poskytol zástupcom spoločnosti demoverziu svojej nahrávky, ktorou sa kapela podľa jeho slov pri tvorbe spomínaného albumu inšpirovala.

Jeho tvrdenia by mal údajne potvrdiť aj jeden z bývalých zamestnancov vydavateľstva. Brit od U2 požaduje uznanie autorstva piesne The Fly a odškodné spojené s právnymi poplatkami vo výške päť miliónov dolárov (v prepočte približne 4,7 milióna eur). Kapela ani Island Records, ktoré Rose tiež zažaloval, sa zatiaľ k situácii nevyjadrili. 



Skupina U2 vznikla v roku 1976 a patria k najúspešnejším kapelám na svete. Na konte majú trinásť štúdioviek, pričom v súčasnosti už pracujú na ďalšom albume s názvom Songs Of Experience. Medzi ich najväčšie hity patria skladby Sunday Bloody Sunday, One, With Or Without You, Where The Streets Have No Name, Staring At The Sun, Beautiful Day, Vertigo či Sometimes You Can't Make It On Your Own.

Pieseň Ordinary Love, ktorú napísali pre film Mandela: Dlhá cesta k slobode (2013), získala Zlatý glóbus a nomináciu na Oscara. Na konte majú 22 cien Grammy a v roku 2005 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. 

Zdroj: SITA
Foto: Rich Fury/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: U2