Bude tento rok patriť triumfálnemu návratu speváka Guns N' Roses? Otázka, na ktorú zatiaľ odpoveď nepoznáme, no vlna špekulácií je poriadne vysoká.

Magnet týždňa

Či už ste fanúšikom Guns N' Roses alebo nie, musíte uznať, že ich návrat na pódiá v takmer pôvodnej zostave je jednou z hlavných udalostí tohto roka. Pre Axla Rosea to ale zrejme nie je dostatočne dobré. Spozorovali ho totiž v Atlante, kde práve AC/DC robia konkurz na náhradného speváka za Briana Johnsona, ktorý má vážne zdravotné problémy. Zatiaľ sú to len klebety, ale podľa dôveryhodných zdrojov si Axl naozaj s AC/DC zaspieva. Tešíte sa alebo je to podľa vás chyba? (pm)

Takto spieval Axl coververziu AC/DC pred takmer 30 rokmi:


Šrot týždňa

Glenn Danzig vydal v novembri album coverov Skeletons. Jednou zo skladieb, ktoré sú na ňom, je aj N.I.B. od Black Sabbath. Keďže cover je to veľmi nepodarený, Danzig sa to zrejme snažil napraviť videom s polonahými ženami. Aj napriek tomu song znie zle. Čo už, za pokus to stálo. (pm)


Novinky

Po minulotýždňovom videu k skladbe Karate nám Babymetal naservírovali ďalšie. Už som to spomínal viackrát, ale skúste sa naozaj započúvať. Sprievodná kapela je úplne fantastická, v podstate taký príjemný prog. Ak sa vám The One páči, celý album tu bude už 1. apríla. (pm)


Švédski metaloví vikingovia Amon Amarth vydali v piatok svoj očakávaný desiaty štúdiový album Jomsviking. Je to ich prvá konceptuálna doska, rozhodne však nie prvá vikingská. Rozpráva tragický príbeh vikingskej lásky a vikingskej pomsty. Z neho pochádza aj vikingská skladba nižšie – On a Sea of Blood. (pm)


V rovnaký deň vydali svoj nový album aj thrashoví veteráni Artillery. Aj keď sú zo severu, nič vikingské na ňom nie je. Penalty by Perception si v celej dĺžke môžete vypočuť napríklad aj na stránke Blabbermouth. Na prvé počutie je to pecka. (pm)


A do tretice piatková albumová novinka – tentokrát od industriálnych American Head Charge. Ak máte radi priamočiare veci, ktoré vám odpália hlavu, Tango Umbrella určite musíte vyskúšať. Aj keď má miestami jemný nu metalový nádych, určite bude patriť k lepším albumom tohto roka. Celý si ho môžete vypočuť na hearthis.at. (pm)

V novom videu Walls of Jericho si môžete pozrieť ich frontmanku Candace Kucsulain počas tréningu. Vážne! Ničenie železa, búchanie do vreca, váľanie pneumatík, behanie, a tak. Ale verte mi, naštvať by ste ju nechceli. Iba ak by ste potrebovali trochu dostať do držky. Aha, a mimochodom je k tomu aj nejaký song – Reign Supreme. Taký celkom dobrý metalizovaný HC. (pm)


Nadupanú vec opäť prinášajú Abnormality. Pri skladbe Swarm si na svoje prídu najmä bubeníci, ale ani my ostatní nebudeme o nič ukrátení. O mesiac im vyjde album Mechanisms of Omniscience a zrejme tu budeme mať kandidáta do top 10 albumov 2016. Swarm si môžete vypočuť na stránke No Clean Singing. (pm)

Ďalším kandidátom – minimálne teda na extrémnejšej strane metalového spektra – bude Entheos a ich album The Infinite Nothing, ktorý však vyjde už tento piatok. Z neho pochádza aj skladba Perpetual Miscalculations, v ktorej si okrem výborného celkového dojmu z technického deatmetalu môžete ulietať aj na skvelých vokáloch a bezchybných kapelníkoch. (pm)


Cult of Luna sa v spolupráci s frenetickou vokalistkou Julie Christmas postarali o dokonalý zážitok z posluchu. Po songu A Greater Call teraz zverejnili druhú pecku z nadchádzajúcej dosky Mariner. Takmer desaťminútová šialenosť The Wreck of S.S. Needle dáva dáme za mikrofónom oveľa viac priestoru, naopak absentuje vreskot lídra Johanessa Perssona. Nádherne vygradovaný zvukový monument. Vo vašich prehrávačoch od 8. apríla. (ak)


Druhá zverejnená skladba z Ihsahnovho očakávaného albumu Arktis je z iného súdka, akoby ste čakali. Krásne pokojná džezová balada Crooked Red Line s prvým zverejneným songom dokonale kontrastuje a dáva veľký priestor saxofónovým kreáciám lídra Shining Jorgena Munkebyho. Kliknite na web Metal Injection, ktorý skladbu streamuje. Arktis bude vedľa dosky od Cult of Luna pre mňa tento rok jednou z najlepších nahrávok. Cítim to v kostiach. (ak)

Velikáni progresívneho metalu s presahmi do pagan/black metalových vôd oznámili jesenné európske turné k príležitosti 25. narodenín. Sme šťastní že termíny koncertných zastávok nórskych pánov Enslaved zahŕňajú i blízke okolie. Playlist turné zvaného Spinning Wheel Ritual sa bude sústrediť na posledné progresívne nahrávky Vertebrae, RIITIIRIn Times, z ktorých najlepšie kúsky budeme počuť pekne v jednom balíčku. Do jesene si ich diskografiu stihnete prejsť ešte mnohokrát, no už teraz si na 18. a 20. októbra nerobte iné plány. Kapela vtedy navštívi Prahu, respektíve Viedeň. Dav budú rozohrievať austrálski žánroví chameleóni Ne Obliviscaris. (ak)



Už koncom budúceho týždňa vyjde ďalšia dôležitá nahrávka tohto roku – Jumalten Aika od fínskych pagan metalových hľadačov Moonsorrow. Po zverejnenej coververzii teraz ukázali vlastný song Suden Tunti aj s nádherne animovaným videoklipom. Skladba v preklade zvaná Hodina Vlka je so svojimi siedmymi minútami stopáže najkratšou skladbou kapely, no obsahuje všetky dôležité prvky, ktoré na Moonsorrow milujeme – dráždivé riffy, nekompromisné vresky, meditatívne folklórne intermezzá a samozrejme poetickú fínčinu. (ak)


Čo správa to moja srdcovka. Jar sa nám začína skvelo! Novembre sa vytasili s novou nahrávkou v čase, keď už snáď nikto neveril, že ešte majú čo povedať. A oni majú a aj chcú. Album URSA prinesie i atmosférickú deathovku Bremen, ktorá sa plynule mení v melodickú baladu tak, ako si to pamätáme z albumu The Blue z roku 2007. Náladotvorní Taliani sú späť! (ak)


Sumac hrajú ten najdoomovatejší sludge aký si dokážete predstaviť. Nekompromisne tvrdé, hlboké a úderné trio na čele s Aaronom Turnerom z nešťastných Isis zverejnilo skladbu z nadchádzajúcej albumovej dvojky What One Becomes. Vypočujte si poriadne nadupanú Rigid Man a tešte sa na 10. júna spolu so mnou. (ak)


Haluz týždňa

Zvierací útulok s rockovou tematikou – áno, v USA majú aj niečo také. Nech to však znie akokoľvek, Motley Zoo Animal Rescue (100 bodov za výborný názov) robia svoju prácu dobre. Aby sa trochu odpromovali, navštívili s pár psami Slayer, TestamentCarcass, keď vystupovali v Seattli. Z tohto stretnutia vzniklo aj pár výborných fotiek, ktoré vám určite zdvihnú náladu. Nájdete ich na Facebook stránke útulku. (pm)

Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: ultimateclassicrock.com, Ethan Miller / Kevin Winter, Getty Images

Súvisiaci interpreti: Danzig, Guns N' Roses