Minulý týždeň sme písali o radikálnom vyraďovaní. Vo fáze zvanej "Domy porotcov" sa včera vyraďovalo v menšom počte, no napriek tomu to mali mentori tímov ešte náročnejšie. Z pätice súťažiacich zo svojich novovytvorených tímov si ponechali iba dvoch najlepších. Pomáhali im v tom exkluzívni hudobní hostia.

Celeste Buckingham, ktorá je mentorkou chlapcov, dával svoje cenné rady a názory Richard Müller, ktorý bol očarený z celej pätice súťažiacich tejto kategórie a všetkých považoval už za hotových spevákov. Preto bol výber taký ťažký a zavrieť svojím rozhodnutím dvere pred bránami finále trom dobrým spevákom bola úloha, s ktorou sa musela Celeste popasovať aj tak viacmenej sama. Richardove názory boli iba poradné, rozhodujúce slovo mala mentorka, ktorá sa rozhodla pre ďalšiu spoluprácu s Tiborom Gyurcsíkom a Matějom Vávrom.

Gyurcsík odspieval pred Celeste a Richardom Müllerom skladbu Counting Star od One Republic. "Ja som na teba hrdá, bolo to vynikajúce, čo si tu predviedol," začala svoje hodnotenie Celeste. Následne však zdôraznila, že Tibor má rád staršiu muziku a hudobníkov, ktorí sú legendami, no ak sa chce on sám stať súčasnou legendou, bude musieť zmeniť svoj štýl.

Video z vystúpenia Tibora Gyurcsíka


Matěj Vávra sa zapáčil Richardovi nielen ako spevák, ale aj ako hudobník. Ocenil jeho zrastenosť s gitarou, s ktorou sa sprevádzal v skladbe Enriquea Iglesiasa Tonight (I'm Loving You). "Mňa vždy fascinovalo na spevákoch, keď sú schopní doprevádzať sa na nástroji. Ja som to nikdy v živote nerobil. Tak to mu strašne závidím. Je výborný, výborne vyzerá, výborne hrá na gitaru," netajil svoj prvý dojem Richard. Celeste najprv ako malú nevýhodu zdôraznila introvertnosť speváka, no našla aj výrazné pozitívum. "Skladáš a robíš svoju hudbu, čo je veľmi dobre. Postupuješ," nenaťahovala Celeste príliš svoj prejav a rovno spevákovi oznámila dobrú správu.

Video z vystúpenia Matěja Vávra
 
Poznáme aj Klempířove finálové hudobné skupiny

Oto Klempíř si k ťažkému rozhodovaniu tiež prizval pomoc v podobe hosťa, a nie jedného. Mentorovi hudobných skupín pomáhali Jakub Prachař a František Soukup, členovia českej formácie Nightwork, ktorá nedávno ukončila činnosť.

Jednými z postupujúcich z kategórie hudobných skupín sa stali Ricco a Claudia. Duo vsadilo na silnú pesničku Say Something od Christiny Aguilery, kde ukázali svoje spevácke kvality. "Sú dosť muzikálni, páči sa mi ich frázovanie a angličtina, ale tie emócie, čo do toho dali, boli na mňa trochu príliš," ponúkol svoj pohľad na vec František Soukup. "Spievať vedia, len tam trocha chýba vkus," vyjadril sa aj Jakub Prachař. Definitívnu odpoveď dal spevákom až Oto. "Ste pre mňa najlepší speváci, pochyby som mal len o jednej veci – ako budete pôsobiť na ľudí. No vzhľadom k tomu, akí ste speváci a ako držíte dohormady, som sa rozhodol, že vy musíte postúpiť do ďalšieho kola."

Video z vystúpenia dvojice Ricco a Claudia

Trojica The Joy$ sa sformovala až na kastingu, kde skúšali šťastie jednotlivo, no porota ich v ďalších kolách chcela vidieť jedine ako dievčenskú skupinu. Včera to skúsili so skladbou od Lady Gaga Born This Way. "Všetky skvelo spievajú, skvelo vyzerajú," zhodnotil bezprostredne po vystúpení Jakub. "Snažili ste sa, zrástli ste spolu. Ako kapela pokračujte ďalej, postupujete do ďalšieho kola," zhrnul v krátkosti Klempíř.

Video z vystúpenia The Joy$

Rozhodnutia mentorov a ich exkluzívnych hudobných hostí máme v prvej epizóde zvanej Domy porotcov za sebou. Spoznali sme tak prvú štvoricu finalistov. Vybrali Oto a Celeste skutočne tých najlepších alebo ostali vaši favoriti medzi tými súťažiacimi, ktorí sa museli so šou definitívne rozlúčiť? Už budúcu nedeľu spoznáme aj finalistov z kategórií dievčatá a speváci nad 28 rokov, čím sa kompletne uzavrie finálová osmička.

Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: Xfactor.joj.sk

Súvisiaci interpreti: Nightwork, Richard Müller