24. októbra 2017 zažije Bratislava koncertnú udalosť jesene. Premiérovo na Slovensku vystúpi priekopník elektronickej a industriálnej hudobnej scény Gary Numan. Lístky sú už v predaji exkluzívne v sieti Predpredaj.sk.

Gary Numan začínal v skupine Tubeway Army (kto by nepoznal klasiku Are 'Friends' Electric?) a v roku 1979 ohúril svet prevratným, elektronicky chladným zvukom svojho debutového sólového albumu The Pleasure Principle.

Jeho neskorší megahit Cars zrejme netreba predstavovať žiadnemu fanúšikovi synthpopu a elektronickej hudby. Práve úspech tejto skladbz v britskom singlovom rebríčku predznamenal éru obrovskej popularity synthpopu a new wave v 80-tych rokoch.


Obdivoval ho Prince, jeho skladby hrávajú NIN aj Jack White

Gary Numan svojou tvorbou výrazne ovplyvnil rôznorodé spektrum najznámejších svetových umelcov ako sú Prince, Lady Gaga, Jack White, Kanye West, Marilyn Manson, Beck, Afrika Bambaataa, Queens Of The Stone Age, Foo Fighters či Nine Inch Nails. Niektorí z nich s ním priamo spolupracovali, použili sample z jeho skladieb (Basement Jaxx - Where's Your Head At?, Sugababes - Freak Like Me) alebo urobili coververzie piesní z jeho rozsiahleho katalógu.

"Ľudia sa stále snažia pochopiť, čo za génia je Gary Numan," povedal o ňom legendárny Prince. "Vždy som bol ohromený tým, ako Gary Numan našiel svoj vlastný hlasový prejav. Bolo to nezvyčajné, ale bolo to nepochybne jeho a odvážne. Vidím seba, ako robím to, čo som sa od neho naučil," priznal Trent Reznor.

Frontman Nine Inch Nails dokonca speváka osobne pozval, aby sa ku kapele pripojil počas londýnskeho koncertu v rámci turné Wave Goodbye v roku 2009. Spoločne predviedli kultové skladby Cars a Metal, ktoré NIN hrávali už predtým. Z coververzií stojí za zmienku aj Are 'Friends' Electric? v podaní The Dead Weather Jacka Whitea. 


Aktuálny aj po viac než troch dekádach

Numan naďalej pokračuje v inováciác, jeho zatiaľ posledný album Splinter (Songs From a Broken Mind) z roku 2013 je dôkazom túžby nikdy nezačať stagnovať. O tom, že sa mu to darí, svedčil aj jeho návrat Top 20 UK Chartu a rebríčka Billboard 200 po viac ako 30 rokoch. Koncertná šnúra Splinter World Tour mala viac zastávok po rôznych krajinách ako akékoľvek Numanovo turné od roku 1981 a skončila najväčšou šou po 30 rokoch v legendárnej londýnskej sále Hammersmith Apollo.

Nahrávka, z ktorej pochádzajú single Love Hurt Bleed a I Am Dust, vznikla v spolupráci s gitaristom Nine Inch Nails Robinom Finckom a producentom Adeom Fentonom a patrí medzi najlepšie hudobníkove albumy. Počas jeho skladania a nahrávania Gary Numan intenzívne koncertoval, keďže o turné k 30. výročiu albumu The Pleasure Principle bol veľký záujem. Numan sa následne koncom roka 2012 presťahoval do USA, čo oživilo jeho kreativitu a album začiatkom roka 2013 dokončil vo svojom štúdiu v Los Angeles.


Numanov jedinečný vokálny štýl evokuje strojové pocity a ľadovo chladné odcudzenie a zároveň vyvoláva silné emócie podporené elektronickým noiseom, ktorý spája vernú fanúšikovskú základňu takzvaných "Numanoidov". V októbri sa tento výnimočný umelec konečne predstaví aj u nás.

Okrem klasických hitov a skladieb z oceňovanej nahrávky Splinter prinesie v rámci svojho The Savage Tour aj úplne nové skladby z pripravovaného ďalšieho albumu Savage. Koncert tohtoročnej jesene sa uskutoční 24. októbra v bratislavskom Majestic Music Clube, nenechajte si to ujsť!

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Text: Hudba.sk (zdroj: RETRO.GIGS Promotion)
Foto: Facebook.com/GaryNumanOfficial

Súvisiaci interpreti: Gary Numan