Ostatný víkend sa skončil najväčší britský hudobný festival Glastonbury, ktorý tento rok ponúkol ako svojich headlinerov okrem kapiel Muse a Coldplay aj speváčku Adele. Tá na päťdňovej akcii vystúpila v sobotu na najväčšom pódiu. Odvtedy sa v britských hudobných médiách nehovorí takmer o ničom inom.

Adele prekvapila svojich fanúšikov, keď oznámila, že bude headlinerom sobotňajšieho večera na Glastonbury. Speváčka sa totiž už skôr vyjadrila, že z obrovského davu je vystrašená. Teraz to však vyzerá tak, že prekonanie strachu stálo za to. Nielenže sa jej podarilo urobiť z vystúpenia jedno z najdiskutovanejších, no všetky jej štúdiové nahrávky začali prudko stúpať v rebríčkoch. Predaje jej tretieho a zatiaľ posledného albumu 25 stúpli oproti minulému týždňu o 176 percent.

Prirodzene, k nárastu mohlo dôjsť aj v dôsledku zverejnenia albumu na streamovacích službách, ku ktorému manažment okolo hviezdnej speváčky pristúpil až sedem mesiacov po jeho vydaní a ktoré zrejme dopomohlo k vyššiemu záujmu oň. Hlavným faktorom úspechu je však bezpochýb jeden a polhodinový set, ktorý Adele otvorila hitom Hello a získala si na svoju stranu 150-tisíc nadšených divákov pod stageom.

Adele na Glastonbury 2016 Zdroj: Jonathan Short/Invision/AP 
Headlinerom vďaka Kanyemu

Pochybnosti o tom, či dokáže 28-ročná hitmakerka spraviť  so svojou viac-menej baladickou tvorbou plnohodnotnú šou, sa rozplynuli už pri jej prvých prehovoroch. V nich publikum bavila ostrým jazykom (údajne až 33-krát použila nejaký vulgarizmus) a zábavnými komentármi. Keďže spevácke kvality už dokazovať nemusí, potvrdila aspoň status hviezdy bez manierov, ktorá sa nebojí dať najavo obyčajné ľudské emócie: "Nikdy mnou nič tak veľmi nepohlo ako toto. Obávala som sa, že ma raz ktosi osloví vystúpiť na tomto festivale - no nie, že by som si myslela, že sa to niekedy naozaj stane."

Adele priznala, že vystúpiť na legendárnom podujatí sa rozhodla po minuloročnom koncerte Kanyeho Westa. "Minulý rok som bola tam hore na plošine s Emily Eavis (spoluorganizátorka festivalu, pozn. red.), sledovali sme Kanyeho a pomyslela som si, že to bolo úžasné. Nikdy som nebola taká vystrašená z davu než z toho, ktorý som videla vlani. Keď som ho sledovala, povedala som si, v poriadku, v poriadku, skúsim to urobiť," vysvetľovala rovnášnenému davu svoje rozhodnutie.

Senzáciou sa stalo aj to, keď na pódium vytiahla dvoch detských fanúšikov robiac si s nimi selfie, či keď rozprávala o tom, že večer pred vystúpením pozerala vystúpenie Muse, jedla čínu a dala prať. Normálnosťou a ľudskosťou popretkávaný setlist, ktorý tvorili piesne zo všetkých Adeliných štúdioviek, zakončila sobotňajšia headlinerka piesňou Someone Like You


Krátky zostrih zo soboty na Glastonbury (aj s Adele):


Text: Michaela Žureková (zdroj: NME.com)
Foto: Facebook.com/glastonburyofficial

Súvisiaci interpreti: Adele