Už o dva týždne vystúpi anglická indie-rocková formácia Florence and the Machine na najväčšom stredoeurópskom festivale Sziget. Ešte predtým predstavuje fanúšikom videoklip, v ktorom jedným umeleckým vizuálom spája dva single. Jeho spracovanie a škótska krása vás uchvátia, a to aj napriek tomu, že si ho pre pochopenie budete musieť pozrieť viackrát.

Kapela Florence and the Machine nazvala sériu svojich videoklipov z aktuálneho albumu How Big, How Blue, How Beautiful strastiplným putovaním. Preto sa trailer s rovnakým názvom, ale aj single What Kind Of Man, St. Jude či Ship To Wreck označovali ako časti odysey. Doposiaľ vizuály z najnovšej nahrávky ponúkali vždy po jednom kúsku, teraz spojili single Queen of Peace a Long & Lost z produkčnej tvorby Markusa Dravsa (Coldplay, Mumford and Sons) dohromady.

Takmer desaťminútový hudobný film zo začiatku ukazuje líderku zoskupenia Florence Welch a jej mladšiu verziu prichádzajúcu k skupine chlapov, medzi ktorými v kruhu prebieha bitka. Neskôr vysvitne, že časť z nich tvoria jej rodinní príslušníci. Naprieč nie veľmi jednoznačným dejom je isté len to, že ide o veľké množstvo nezhôd, odchodov a príchodov, hľadania pomoci a zmierovania sa so situáciami. Dosť pravdepodobné sa zdá vysvetlenie, že ide o príbeh lásky v rámci dvoch znepriatelených rodín. Rómeo a Júlia na škótsky spôsob.

Krása v naturálnej drsnosti Škótska

Režisérsky video zastrešil Vincent Haycock (Lana Del Rey - West Coast). Ten sa v oficiálnej tlačovej správe vyznal z toho, že si nakrúcanie naozaj užil: "Pobrežie Škótska je dychberúce, krásne a nedotknuté, estetická zmes, ktorá mňa aj Florence naozaj zaujala počas nakrúcania týchto videí. Škótski ľudia sú skvelí a najmä mesto Easdale, malý ostrovček, kde sme žili a nakrúcali."

Haycock navyše priblížil, že video by malo zosobňovať problémy jednej z tohtoročných hviezd festivalu Sziget s jej vlastnou rodinou. "Nakrúcali sme v zime, bolo to chladné, brutálne a nekonečne inšpirujúce, myslím, že to veľmi pomohlo príbehu o zápase Florence s jej rodinou, o mladej nevinnosti v kontraste s nepriateľskou násilnosťou mužov v jej okolí, atď. Koniec videa sme spravili na jeden záber počas posledných sekúnd svetla, keď sme za búrky sedeli v člne na mrazivom mori," prezradil režisér a dodal, že technicky aj naratívne ide o jedno z diel, na ktoré je najviac hrdý.


Autor: Marek Majzon
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Florence and the Machine