Speváčka a skladateľka Markéta Irglová, ktorá je jedinou českou ženskou držiteľkou Oscara, už 23. septembra vydá svoj druhý sólový album s názvom Muna. Nahrávka vyjde pod hlavičkou prestížneho amerického vydavateľstva Anti. Vypočujte si prvý singel The Leading Bird.

Pokračovateľ albumu Anar, ktorý bol na trh uvedený v roku 2011, sa na slovenský a český trh dostane v exkluzívnej licencii Indies Happy Trail a Indies Scope. CD sa nahrávalo na Islande pod dohľadom producenta Sturla Mio Thorissona.

"Inšpiroval ma otvorený priestor, divoká príroda a silná energia, ktorá z tej krajiny vyžaruje. Je tam akási harmónia, vyrovnanosť, niečo, vďaka čomu je tok kreativity voľnejší. Jednoduchšie sa tam dá spojiť so samým sebou a so všetkým navôkol," uviedla Irglová na margo vplyvu Islandu na jej hudbu.

"Verím, že Boh k nám prehovára mnohými spôsobmi, od malých vecí ako sú prejavy dobrosrdečnosti až po umenie, ktoré inšpiruje milióny po generácie. Musíme sa iba snažiť spojiť sa s tou časťou v nás a veriť, že sa to dostane na povrch. Presne tak som to skúšala s touto nahrávkou," dodala.

Chrámový zbor, banjo aj duet so sestrou

Na Muna sa podieľalo až 27 hudobníkov, ktorých jadro tvorili, podobne ako pri predošlom štúdiovom počine, gitarista Rob Bochnik (The Frames, Swell Season) a iránska perkusionistka a hráčka na tradičný bubon daf Aida Shahgashemi. V úlohe sprievodnej speváčky sa v niekoľkých piesňach dokonca objaví aj Irglovej sestra Zuzana. Tvorcovia však sľubujú i chrámový zbor či netradične poňatú hru na banjo.

Nový album plánuje Markéta Irglová predstaviť aj v Českej republike. 8. novembra by mala vystúpiť v Brne (Sono Centrum) a 10. novembra v pražskom divadle Studio Dva. V sprievodnej kapele budú hrať Rob Bochnik, Joe Doyle (The Frames, Swell Season) a Aida Shahgashemi. Ako predskokanka vystúpi pesničkárka Rosi Golan.
  

Biografia

Markéta Irglová v minulosti chodila s jej profesionálnym muzikantským partnerom Glenom Hansardom. S ním dodnes pôsobí v skupine The Swell Season, ktorú pomenovali podľa knihy spisovateľa Josefa Škvoreckého. Rovnako sa volá aj ich debutový album, ktorý vyšiel v roku 2006. O rok neskôr účinkovali v nízkorozpočtovom romantickom hudobnom filme Once. Ten mal veľký úspech a dvojica si získala pozornosť najmä tým, že preň zložila a nahrala pieseň Falling Slowly, za ktorú následne získala Oscara. Taktiež sa s ňou dostala aj na 61. miesto v americkom singlovom rebríčku Billboard Hot 100.

The Swell Season majú okrem spomínaného debutového albumu na konte aj nahrávky Once Soundtrack (2007) a Strict Joy (2009). Irglová, ktorej sa vlani rozpadlo manželstvo s basgitaristom Timom Iselerom, vydala tiež sólovú štúdiovku Anar (2011). So spomínaným Sturlom Miom Thorissonom má dcérku Árveig.


Zdoj: iDnes.cz, Marketairglova.com, SITA
Foto: Facebook.com/MarketaIrglova