Hudobné novinky tohto týždňa bohužiaľ zatienila iná udalosť. Vo veku 71 rokov zomrel líder The Velvet Underground a priekopník rocku Lou Reed. O magnet týždňa sa zhodou okolností postarala kapela, s ktorou nahral svoj posledný album Lulu.

Lou Reed bol hudobníkom, ktorého vplyv na rockovú scénu sa dá len ťažko – ak vôbec – zmerať. Takmer 50 rokov formoval celý žáner, spolupracoval s množstvom hudobníkov a kapiel a ovplyvnil stovky ďalších. Bez neho by súčasná hudba určite nebola tam, kde je. Odpočívaj v pokoji. (pm)


Magnet týždňa

Je len málo kapiel, ktorým sa úspešne darí posúvať hranice a prichádzať neustále s niečím novým. Metallica k nim určite patrí. A práve vďaka nim sa metal dostane aj na miesto, ktoré je známe úplným pokojom. Na Antarktídu. V spolupráci s firmou Coca Cola kapela čoskoro odštartuje súťaž, pomocou ktorej sa fanúšikovia môžu dostať na tento jedinečný koncert. Rešpekt. (pm)


Šrot týždňa

Nech už robíte čokoľvek, je fajn dodržiavať dohody. A ak robíte hudbu a nechcete byť všetkým na smiech, mali by ste platiť ľuďom, ktorý sa na vašich nahrávkach podieľajú. Ináč dopadnete ako títo magori. (pm)


Novinky

Lamb of God
sú späť. A tentokrát je to konečne o hudbe. Kapela pustila nové video ku starému songu Vigil. Režíroval ho Don Argott, ktorý je zodpovedný aj za film As the Palaces Burn, ktorý tu bude už čoskoro. Nové video vzniklo pri príležitosti vydania remixovanej a remastrovanej verzie rovnomenného albumu. (pm)


Nestáva sa mi často, aby ma metalové video dojalo. O to viac, aj je od kapely, ktorú až tak nemusím. Killswitch Engage ale v spolupráci s režisérskou dvojkou Ian McFarland a Mike Pecci predstavili krátky film ku songu Always. A je to jedna z top vecí, aké som v poslednej dobe videl. (pm)


Jesenná nádielka od Motörhead pokračuje. Tentokrát v podobe nového videa. Je k songu Heartbreaker a proste nemá čím sklamať. Pozerajte. (pm)


Namakaní black-and-rollisti Kvelertak zverejnili live video z koncertu v Londýne. Svoj singel Bruane Brenn z albumu Meir zahrali s obrovským nasadením. Absolútna paráda! (ak)


Veľmi zaujímavú nahrávku priniesol nórsky multiinštrumentalista Ihsahn. Len niečo vyše roka mu trvalo, kým vydal nástupcu minuloročnej výbornej Eremity. Aktuálny album, Das Seelenbrechen zaberá zoširoka progresívny metal (NaCl), rádiovky (Pulse), ale aj experimenty (Tacit). Počúva sa preto trochu ťažšie. Nenechajte sa však odradiť a klikajte na stream albumu. Nezaslúži si opomenutie. (ak)

Holandský experimentálny projekt s názvom Exivious ponúka skladbu z nadchádzajúcej druhej radovky. Štvorica muzikantov, známa z pôsobenia v zoskupeniach Cynic a Pestilence ide vlastnou cestou. Hrajúca fúziu jazzu a progressive metalu ponúka zvukové plochy inšpirované sci-fi a vesmírom. Ich čisto inštrumentálna hudba však každému poslucháčovi ponúka vlastný priestor na interpretáciu. Skladbu Deeply Woven z albumu Liminal, ktorý vychádza 8. novembra počúvajte na tejto adrese. (ak)

Progresívni chlapci z Dream Theater nám nedajú vydýchnuť. Ich nový album sa ledva narodil, už anoncujú ďalší nosič. 4. novembra vyjde DVD Live at Luna Park, kde hrá kapela s novým bubeníkom Mikeom Manginim. Pozrite si klip na starú odrhovačku Pull Me Under, ktorá vznikla v časoch, keď ešte kapela nevykrádala samú seba. Ruku hore všetci tí, čo ste LaBrieho škreky vydržali až do konca. (ak)

Čo sa stane ak skombinujete londýnsky rap s hardcoreom? Asi milíon rôznych vecí, ale tentokrát mám na mysli kapelu TRC a ich nové video 10,000 Hours. A už teraz viem, čo budú v najbližšej dobe počúvať moji susedia. (pm)


Philip H. Anselmo & The Illegals zverejnili dva nové songy, ktoré pochádzajú z 10" EP Housecore Horror. To kapela vydá pri príležitosti prvého ročníka Anselmovho Housecore Horror Film and Music Festival. (pm)



Aj keď som ešte stále nepochopil koncept kresťanského metalu, v tomto prípade spravím výnimku a nebudem si robiť srandu. Práve naopak. Kalifornskí Impending Doom ma so svojou novou nahrávkou Ravenous Disease oslovili natoľko, že ju asi zaradím do playlistu. Ale aj tak – kresťanský deathcore?! (pm)



A expresne sa presunieme na opačnú stranu názorového spektra – ku kapele Pestilence. Ich novinka – Necro Morph – pochádza zo siedmeho albumu týchto Holanďanov. Obsideo vyjde 12. novembra a podľa toho, čo sme mohli počuť doteraz, sa máme na čo tešiť. Technický death metal s prvkami jazzu je to pravé na melancholickú jesennú atmosféru. (pm)


Haluze týždňa

Na Floride existuje kapela, ktorá hrá cover verzie songov od Pantery a volá sa Good Friends and a Bottle of Whiskey. Títo členovia vytvorili kreslený formát, ktorý vás naučí variť v rytme panterovských hitoviek. Seriál sa volá Cooking Hostile a pod textom si pozrite dve epizódy. V druhom videu dôjde aj na skladby od Suicidal Tendencies alebo Anthrax. (ak)



Ďalšie video veľmi komentár nepotrebuje. Proste death metalový kohút. A tak. (pm)


Nepýtajte sa ma, čo núti ľudí robiť covery najrôznejších skladieb. A už vôbec sa nepýtajte na ich motiváciu prerábať Miley Cyrus. Wrecking Ball sa dočkal hneď niekoľkých úprav. Chytil sa aj Andy Rehfeldt a v spolupráci s Thomasom Hindsom faceliftovali túto baladu do deathmetalu. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Igor Daniš - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Lou Reed, Metallica