Autor hitov Neľutujem a Mandolína a dvojnásobný víťaz prestížnej ankety OTO v kategórii Spevák roka vydáva po roku a pol od platinového albumu Mandolína novú dosku. Tá sa volá Spolu a nachádza sa na nej 12 nových skladieb vrátane singlov Spolu a Dovtedy. Novinky predstaví Adam naživo na jar 2017 na veľkom slovenskom turné.

Prvou ochutnávkou z nového albumu Spolu bola rovnomenná pieseň. Tú Adam Ďurica zverejnil ešte pred letom a nakoniec podľa nej nazval svoj štvrtý radový album i budúcoročné turné. "Na novom albume som pracoval rok a pol od vydania albumu Mandolína. Album Spolu je vyzretejší hudobne aj textovo. Je to posun vpred, pri ktorom nezabúdam na mojich terajších fanúšikov. Chcem im priniesť album, ktorý budú radi počúvať," povedal o novinke Adam.  


Noví producenti aj témy

Na novinke, podobne ako pri albume Mandolína, spolupracoval mladý hudobník s viacerými producentmi. Okrem svojho vlastného umu a zručností Petra "Ďuďa" Dudáka a Petra Riavu sa na aranžmánoch a znení jednotlivých skladieb podieľala aj kanadská producentská spoločnosť The Glowsticks. O finálny zvuk sa postaral Adamov brat Michal, ktorý celý album zmastroval vo svojom štúdiu Masterpiece Studios.  

"Pri hľadaní producentov som strávil veľa času sondovaním po internete a následným volaním a písaním mailov s nimi, aby som zistil, či by mi sedeli. Až som narazil na The Glowsticks. Ich prínos na nový album považujem za kľúčový. Vniesli do mojej produkcie progres. Sú to veľkí profíci," teší sa zo spolupráce. Hudbu ku všetkým skladbám zložil spevák sám a texty na album napísal jeho už dvorný textár Vlado Krausz. Výnimkou je coververzia piesne Ľudia sú schopní všetkého zo sólového albumu Ivana Táslera, ktorý vyšiel pred 15 rokmi.

"Pri albume Spolu som chcel spievať o iných veciach. Chcel som to textovo posunúť a práve preto som sa s Vladom stretol ešte pred samotným nahrávaním a rozprávali sme sa o témach. On na vybrané témy napísal texty, ktoré som potom ja zhudobnil. Napríklad, pieseň Tvoj syn je pre moju mamu, túto tému som chcel veľmi mať na novom albume a som rád, že tam je. Takisto som venoval jednu pesničku aj mojej priateľke, ale tentokrát neprezradím, ktorá to je," zasmial sa Adam.

Vypočujte si celý album Spolu na Deezeri:



Nový album, ktorý vychádza v digipacku s fotografiami a veľkým plagátom z dielne fotografa Branislava Šimončíka, predstaví Adam aj na koncertnom turné s názvom Spolu Tour. So svojou kapelou na prelome mesiacov apríl a máj 2017 navštívi 10 slovenských a dve české mestá. Od Michaloviec, cez Lučenec a Bratislavu až po Brno a Prahu zaznejú nielen nové piesne z albumu Spolu, ale aj obľúbené skladby z predošlých albumov. Po každom koncerte turné sa uskutoční "fotogramiáda", na ktorej sa fanúšikovia budú môcť s Adamom stretnúť a odfotiť.

Adam Ďurica - Spolu Tour 2017: 

11. 4. - Praha, Lucerna Music Bar  
12. 4. - Brno, Fléda  
20. 4. - Prešov, PKO, hlavná sála
21. 4. - Košice, Spoločenský pavilón
22. 4. - Michalovce, Mestská športová hala
25. 4. - Lučenec, Kino Apollo 26.04. - Liptovský Mikuláš, Dom kultúry
27. 4. - Banská Bystrica, Ministry of Fun
28. 4. - Žilina, Dom odborov, estrádna sála
29. 4. - Martin, Kino Strojár
3. 5. - Bratislava, Ateliér Babylon
5. 5. - Trenčín, Piano Club


Redakciu Hudba.sk informoval Marek Kučera z vydavateľstva Universal Music.  

Foto: Branislav Šimončík