Legendárna americká hip-hopová skupina A Tribe Called Quest vydá 11. novembra svoju šiestu a zároveň poslednú štúdiovku. Na Twitteri to prezradil člen formácie Q-Tip s tým, že nápad nahrať po takmer 20 rokoch nový album dostali po tom, ako vlani vystúpili v The Tonight Show Starring Jimmy Fallon.

Novinku, ktorej názov zatiaľ neprezradili, stihli dokončiť ešte pred úmrtím Phife Dawga, ktorý skonal 22. marca vo veku 45 rokov v dôsledku komplikácií spojených s cukrovkou. O tom, že A Tribe Called Quest nahrali nový album, informoval ešte v auguste riaditeľ vydavateľstva Epic Records L.A. Reid. Ten taktiež vyhlásil, že na nahrávke sa podieľal aj Jarobi White, ktorý formáciu opustil po vydaní debutovej štúdiovky People's Instinctive Travels And The Paths Of Rhythm (1990).

Q-Tip teraz prezradil, že na albume sa ako hostia predstavia Busta Rhymes a jeho bratranec Consequence, ktorý hosťuje v niekoľkých skladbách na albume Beats, Rhymes and Life (1996). Busta Rhymes sa zase objavil v skladbe Scenario na albume The Low End Theory (1991), v ktorej hosťoval ešte ako člen formácie Leaders of the New School.


Skupina A Tribe Called Quest vznikla v roku 1985 v New Yorku a jej členom je okrem trojice vyššie spomínaných aj Ali Shaheed Muhammad. Na konte majú zatiaľ päť štúdioviek - People's Instinctive Travels And The Paths Of Rhythm (1990), The Low End Theory (1991), Midnight Marauders (1993), Beats, Rhymes And Life (1996) a The Love Movement (1998).

Po vydaní posledného albumu sa skupina rozpadla a jej členovia sa začali venovať sólovým kariéram. A Tribe Called Quest sa však neskôr niekoľkokrát dali dokopy. V roku 2011 mal premiéru dokumentárny film Beats, Rhymes & Life: The Travels Of A Tribe Called Quest, ktorý nakrútil Michael Rapaport.


Zdroj: SITA (2dopeboyz.com, archív)
Foto: Legacy Recordings

Súvisiaci interpreti: A Tribe Called Quest