Bratislavský V-klub už v sobotu (29.11.) opäť ožije divokou žúrkou pod taktovkou dídžejského dua Malalata. Ako napovedá názov, budú znieť prevažne balkánske rytmy, pričom fanúšikovia sa môžu tešiť aj na koncert českej kapely Circus Problem spojený s krstom jej nového albumu Born not typical. Prečítajte si rozhovor.

Balkánske rytmy, cigánska muzika, žhavá cumbia a hravé reggae na jednom mieste v jeden večer. To je Balkan Bashavel z produkcie Malalata - obľúbeného dua selektorov, ktoré pôsobí na scéne už osem rokov. Revírom jeho vychytených akcií je predovšetkým stredná Európa, no predstavilo sa už aj za veľkou mlákou a taktiež na jednom pódiu s esami ako Parov Stelar Band, Mahala Rai Banda, Fanfare Ciocarlia či N.O.H.A.

Hosťom na novembrovom vydaní obľúbenej akcie bude bratislavský soundsystem Brigada Rakija a o veľkú koncertnú šou sa postará česká kapela Circus Problem, o ktorej si môžete viac prečítať nižšie. V rámci tanečného workshopu sa s návštevníkmi bude po parkete naháňat Fero Morong z Tanečného domu. Nebudú chýbať ani balkánske špeciality od Chilli-Milla a fotokútik s možnosťou okamžitého vytlačenia fotiek. Vstupenky na Balkan Bashavel sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.

Balkan Bashavel v Prahe, 21.11.2014 Zdroj: Dita HavránkováTakto to vyzeralo na Balkan Bashaveli pred týždňom v Prahe - viac fotiek

Balkán, disko aj lacný pop

Kapelu Circus Problem spája Praha, jej členovia však presahujú i hranice Českej republiky. Aj vďaka tomu je repertoár tohto bandu pestrý a tancovačky s nimi divoké. V Bratislave pokrstia svoj nový album už túto sobotu na akcii Balkan Bashavel.

Kam až siahajú korene vašich členov?

Všetci sme sa stretli v Prahe, ale takmer nikto z tejto metropoly hriechu nepochádza. Keď sa nad tým zamyslím, naše korene sú rozprestrené po celej dĺžke našej vlasti od najzápadnejšieho výbežku (Aš), odkiaľ pochádza náš tubista Ozzy, až po východnú oblasť Slovácka, kde bol vyrobený na víne náš frontman Jiří Čevela. Výnimkou je svojrázny klarinetista Bohdan Skibinsky, ktorý naštartoval svoju hudobnú kariéru na západnej Ukrajine, odkiaľ pochádza. Je veľkým prínosom pre kapelu, keďže balkán mu prúdi v krvi už od narodenia. Zbytok členov je z územia stredných Čiech. A v poslednom rade náš bývalý člen, bubeník Omar Rojas, ktorý má tiež svoju horkokrvnú mexickú vlnu na novom albume.

Ktoré štýly v hudbe kombinujete?


Kombinácia balkánskej ľudovej hudby, diskotékového beatu a lacného popu. Ten zbytok už necháme na vás.

Spoznali ste sa vraj na ulici. Prezradíte o tom viac?

To je tá odľahčená verzia, ktorú hovoríme všetkým, aby sme vyzerali aspoň trochu normálne. Circkus na začiatku vyzeral úplne inak. Zakladateľmi kapely sú Jiří Čevela (akordeón, spev) a Martin Sedlák (husle) a o pár týždňov neskôr Bohdan Skibinsky (klarinet). Všetko to začalo v jednej pražskej krčme, kde väčšina z nás mala okrem piva po ruke aj hudobný nástroj. Po niekoľkých sedeniach sme sa predsa len rozhodli, že je tiež dobré hrať na čerstvom vzduchu ľuďom, ktorých myseľ nie je len znásilnená alkoholom a dajú nám tak objektívnejší názor a zmysel byť lepšími. Z krčmovej bandy urobiť kapelu, ktorá bude hodna pódia, nebolo vôbec jednoduché. Vznikol názov a neskôr i hudobný smer, ktorý sa značne menil a formoval. Rovnako ako členovia kapely.

Na svete je váš nový album. Aké kúsky na ňom nájdeme?


Na albume je celkovo 14 skladieb, v úvode vám zaznie niečo málo z tej klasiky. Ale prevažne sa jedná o autorskú hudbu. Skladby typu Rain and air, Gypsy scandal a Delirium značne vypovedajú o psychickom stave kapely a názov albumu Born not typical náš duševný stav len potvrdzuje. Inšpirovali sme sa rovnako kapelami ako Parov Stelar a Fanfare Ciocarlia, od ktorých sme si požičali skladby a prearanžovali do "cirkusovej" podoby.

Najbližšie to roztočíte už túto sobotu na Balkan Bashaveli vo V-Klube. Priveziete poriadny cirkus? 

Privezieme vám "creepy circus show" plnú nečakaných zvratov. Tešte sa! Mnohokrát to nie je len o hudbe, ale o tom: "s kým tancuješ, keď nie so mnou!!!"

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Ivana Drábová. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Foto: Dita Havránková - Facebook.com/MALALATA