Vo Veľkej Británii tento rok predali najviac vinylov od roku 1996. Informovali o tom zástupcovia Britského fonografického priemyslu a Official Charts Company, ktorí potvrdili, že tohtoročný predaj už prekonal rok 1996, kedy sa predalo 1 083 206 kusov.

Podľa odhadov, ktoré už prekonali predpovede z októbra, by sa celkové číslo mohlo na konci roka vyšplhať na 1 200 000 kusov. Zatiaľ najčastejšie si fanúšikovia tento rok kupovali LP nahrávku AM (2013) kapely Arctic Monkeys. Na druhom mieste je Jack White a jeho Lazaretto (2014), za ktorým nasledujú Pink Floyd so štúdiovkou The Endless River (2014). Album Pink Floyd je zároveň najrýchlejšie predávajúcim sa vinylom od roku 1997, pričom len v prvom týždni od vydania predali viac ako šesťtisíc kópií.

"V časoch, keď všetci rozprávame o hudbe v digitálnej podobe, je úžasné, že tieto krásne fyzické artefakty sú stále populárne. Je to naozaj pozoruhodné. Pred piatimi rokmi zarobil tento biznis približne tri milióny libier za rok. Tento rok to bude približne 20 miliónov libier," uviedol zástupca Official Charts Company Martin Talbot v rozhovore pre BBC Radio 5.

Vinyl Zdroj: Independent.co.uk

Zdroj: SITA
Foto: Facebook.com/ArcticMonkeys (titulné), Independent.co.uk (vizuál v článku)