Pre bratislavskú skupinu Persona Grata začal rok 2014 ako v živom sne. Už o necelý mesiac sa predstaví na exkluzívnom zámorskom festivale popri hviezdach ako Pain of Salvation, Transatlantic, Spock's Beard, Devin Townsend Project, Anneke van Giersbergen alebo Jon Anderson. Ako sa tam doma takmer neznámi Slováci dostali?

Kapela Persona Grata, ktorá minulý rok zmenila zostavu a vydala pozoruhodný debut Reaching High Places Above, si 18. februára zahrá na jednom z najväčších festivalov progresívneho rocku na svete. Progressive Nation at Sea je ojedinelé podujatie organizované renomovaným vydavateľstvom InsideOut a legendárnym hudobníkom Mikeom Portnoyom, ktoré sa bude odohrávať na lodi plávajucej z Miami na Bahamy. Počas päťdňovej plavby na palube predstaví vyše 40 kapiel, medzi nimi okrem spomenutých aj Adrian Belew's Power Trio, The Flower Kings, Anathema, Haken či superkapela Portnoy Sheehan MacAlpine Sherinian.

Mike Portnoy: "Boli ste na vrchole môjho zoznamu"

"Výnimočne je na tom evente skoro všetko, ale asi najviac poteší fakt, že je to jediný festival tohto kalibru dedikovaný tomuto výnimočnému žánru," hovorí Timo Strieš, basgitarista jedinej slovenskej kapely v lineupe festivalu. Persona Grata sa predstaví na pódiu New Millennium Stage, na ktoré lineup vyberal sám Mike Portnoy zo 180 prihlásených kapiel.

V prípade Slovákov sa okrem kvalitnej tvorby osvedčila najmä trpezlivosť a vytrvalosť. Ako sme sa dozvedeli, hudobníci sú veľkí fanúšikovia Portnoya a už niekoľko rokov mu posielajú svoju tvorbu. Napokon to prinieslo svoje ovocie, ich najnovšia skladba ho zaujala natoľko, že ich bez váhania pozval na svoju akciu. "Musím vám povedať, MILUJEM song Forevermore! Vy chalani ste boli na vrchole môjho zoznamu želaní koho dostať na loď... Som rád, že to vyšlo! Gratulujem a vidíme sa tam!" napísal kapele bývalý bubeník legendy Dream Theater, spevák a skladateľ.

"Mike Portnoy je jednou z postáv na svetovej hudobnej scéne, ktorú si všetci veľmi vážime. Je to multitalent, ktorého meno sa skloňuje ako synonymum kvalitnej tvorby, geniálneho pódiového vystupovania a výnimočného využitia svojho talentu tak, ako to dokáže len málo ľudí na svete," popisuje bubeník Ján Šteňo. "O to viac nás teší fakt, že práve Mike osobne vyjadril nadšenie pre našu novú skladbu."


Nová zostava, nový vietor do plachiet

Slovenská kapela Persona Grata vznikla už pred 15 rokmi, ale do širšieho povedomia sa dostala až minulý rok vydaním svojho debutového albumu Reaching Places High Above, ktorý obsahuje nanovo nahratý výber piesní z ich dlhoročnej tvorby. Vyzretá nahrávka okamžite získala vynikajúce ohlasy nielen v slovenskej progrockovej komunite, ale hlavne v zahraničí. Hudba bratislavskej kapely je najčastejšie zaraďovaná do žánru progresívny rock, ale sami hudobníci ju popisujú ako zmes progrocku s prvkami metalu, fusion a miestami aj jazzu.

"Tešíme sa, že naša tvorba získala veľmi pozitívne ohlasy nielen od recenzentov, ale aj fanúšikov progresívneho rocku po celom svete. Asi najvýraznejšie to pozorujeme na našom webe, kde nám neustále pribúdaju ľudia zo všetkých kútov sveta. Je to veľmi dobrý pocit vedieť, že naše skladby sú zaradené do rádiového vysielania napríklad v Británii či USA a že naše CD má taký úspech v zahraničí," hovorí vokalista kapely Martin Stavrovský.

Skladba Forevermore patrí do čerstvej tvorby kapely, pod ktorú sa podpísali už aj noví členovia - klavesák Matej Mikloš a gitarista Peter Luha, ktorý sa predtým zviditeľnil ako sólista s ambicióznym eklektickým albumom Viaje del Alma (Real Music House, 2012). "Dostať tak pozitívnu správu ohľadom našej tvorby, a to ešte priamo od legendy progresívneho rocku bol pre nás neuveriteľný zážitok. Potešilo nás hlavne, že sa to týkalo už nášho nového materiálu, v novej zostave a novom zvuku," vysvetľuje spevák Matej. "Znamená to pre nás veľa, pretože vieme, že sa posúvame tým správnym smerom a že naše úsilie sa vyplatí."

Takto kapela vlani fanúšikom "oznámila", že má nového člena (Peter Luha)


Generálka na Slovensku už tento týždeň

Persona Grata vyráža do USA už v polke februára. "Čas do festivalu bude samozrejme využitý na prípravy, skúšky a doťahovanie detailov vystúpenia," hovorí Peter Luha. Podobná príležitosť sa možno naskytne len raz za život, a tak sa Persona Grata na americkom festivale predvedie v plnej zostave, navyše doplnenej o hosťujúcu flautistku Janu Vargovú.

"Jana, je vynikajúca flautistka a speváčka. Okrem sólovej kariéry sa venuje aj komorným projektom, má veľké skúsenosti s vystupovaním a neuveriteľnú charizmu, takže na vystúpení na Progressive Nation at Sea nemohla chýbať," hovorí Ján Šteňo. Nižšie si môžete vypočuť skladbu Edge of Insanity, v ktorej znie aj Vargovej flauta a spev.

Koncertnou generálkou pred hraním na Progressive Nation at Sea bude 31. januára koncert v banskobystrickom Klube 77. Po návrate má kapela zatiaľ dohodnuté vystúpenia v Nitre a Prahe, no aj vďaka veľkému zahraničnému úspechu sa kalendár skupiny rýchlo zapĺňa. Persona Grata momentálne okrem koncertovania a propagácie debutového albumu pokračuje v komponovaní a aranžovaní nového materiálu. Ten plánuje dokončiť ešte tento rok.

Debutový album Reaching Places High Above si môžete bezplatne vypočuť TU


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla za kapelu Persona Grata Marta Glinicka. Podrobnosti o festivale Progressive Nation at Sea nájdete na webe www.progressivenationatsea.com, talentovanú skupinu môžete sledovať na stránkach www.personagrata.sk a www.facebook.com/personagrataband.

Foto: Veronika Klimonová