S odstupom času možno povedať, že v histórii slovenských a česko-slovenských SuperStar nebolo väčšieho "omylu" ako víťazstvo Vierky Berkyovej v roku 2007. Bola príliš mladá, rodina jej neposkytla podmienky pre kvalitné rozbehnutie speváckej kariéry a nakoniec sa zo Slovenska doslova vyparila. Tento týždeň však po dlhom čase zverejnila nový singel.

Z tretej série Slovensko hľadá SuperStar sa dokázala výraznejšie presadiť len Dominika Mirgová (2. miesto), ktorá si vďaka spolupráci s Mirom Jarošom našla cestu do rádií, pravidelne spieva na televíznych podujatiach a koncertuje. Vďaka tomu si za niekoľko rokov vybudovala slušný fanklub a dokáže sa spevom na malom slovenskom trhu uživiť. Jej niekdajšia rivalka Vierka Berkyová je presným opakom, už pár mesiacov po víťazstve SuperStar mala v podstate po kariére.

Namiesto hviezdnej kariéry skromný život v zahraničí

Pod manažérskym vedením svojho otca Eda sa ako čerstvá víťazka SuperStar namiesto nahrávania albumu naplno vrhla do koncertovania. Záujem o ňu však aj v rámci firemných akcií, ktoré sú spásou pre väčšinu superstaristov, rýchlo opadol. Nikto totiž nebol ochotný platiť prehnane vysoké honoráre za vystúpenie speváčky bez vlastného repertoáru. Po zrušení zmluvy s vydavateľstvom, ktoré jej malo vydať debutový album síce nahrala niekoľko pesničiek s Igorom Kmeťom aj s jazzmanom Milom Suchomelom a jeho kolegami (Juraj Bartoš, Juraj Griglák, Martin Valihora), no šance na úspech v rámci slovenskej scény pochovalo v januári 2009 rozhodnutie jej otca presťahovať sa s celou rodinou do zahraničia.

Do Veľkej Británie odišli Berkyovci práve v čase, keď Vierku s piesňou Spím, ktorú pre ňu napísal Suchomel, vybrali do národného kola Eurovízie. Premárnila tak možnosť dostať sa opäť do centra pozornosti fanúšikov, navyše jej odchod znamenal aj predčasný koniec štúdia na konzervatóriu. Mladá speváčka sa popri práci chyžnej v luxusnom hoteli v severoírskom Belfaste venovala aj spevu, snažila sa presadiť na miestnej scéne a privyrobiť si spievaním v baroch. Úspech jej to však neprinieslo a namiesto toho sa pred dvoma rokmi v slovenských médiách objavila informácia, že sa v Severnom Írsku vydala za kamaráta z detstva Mária Oláha a koncom roka 2012 mu porodila synčeka.

Vierka Berkyová Zdroj: Youtube

Postupný návrat

Prvé správy o jej návrate k hudbe sa objavili minulý rok. Najskôr v marci zaujala informácia, že si zaspievala na jednom pódiu so známym americkým saxofonistom Kirkom Whalumom, držiteľom Grammy a dlhoročným spoluhráčom Whitney Houston (pozrite si video z vystúpenia). Na jej Youtube kanáli sa v rovnakom čase objavila aj pieseň Why s pozitívnym textom, v ktorom spolu s neznámymi britskými rapermi odsudzuje predsudky a nenávisť. V markizáckom Teleráne potom v auguste prezradila detaily o svojom skromnom živote z posledných rokov, kedy bol spev pre ňu iba koníčkom, ale aj to, že pracuje na vlastných skladbách. Okrem toho predstavila pesničku This Love.

Práve tá sa tento týždeň objavila na Youtube spolu s informáciou, že ide o jej nový singel. Zatiaľ sa však zdá, že ide skôr o dobre utajené tajomstvo, keďže pieseň spolu s informáciami priamo od speváčky zverejnila iba stránka rómskej internetovej televízie Gipsy Television. "Keď som si túto skladbu vypočula, ihneď som sa do nej zamilovala. Je to krásny song. Celú som ju nahrala v štúdiu v Belfaste," prezradila Vierka Berkyová.

Podľa informácií na stránke Gipsytv.eu sa speváčka k naspievaniu tejto skladby dostala vďaka švédskej hudobnej spoločnosti, ktorá jej sprostredkovala spoluprácu s americkým producentom Chrisom Landonom. Nám sa podarilo zistiť, že okrem neho sú autormi This Love aj americká speváčka a skladateľka Taryn Murphy a maďarský skladateľ Imre Molnár, pričom prvá menovaná pieseň sama naspievala už v roku 2011. O rok neskôr pieseň "prepožičala" maďarskej speváke Mónike Veres, ktorá sa s ňou neúspešne predstavila v maďarskom národnom kole Eurovízie.

Novinka Vierky Berkyovej tak nie je až takou novinkou a je otázne, či môže jednej z najtalentovanejších slovenských speváčok priniesť úspech a stať sa skutočným comebackovým singlom. No vzhľadom na (zatiaľ) minimálnu propagáciu ním možno ani nemá byť. Čo myslíte, podarí sa Vierke na Slovensku zaujať s touto anglickou pesničkou?

TIP: Porovnajte si jej verziu s originálom od autorky piesne Taryn Murphy  


Text: Hudba.sk (zdroj: Gipsytv.eu, Markiza.sk, archív)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Vierka Berkyova