Legendy vraj vznikajú až po smrti, no kapela Med, ktorá na scéne už od konca 90. rokov pôsobila bez vydania jedinej oficiálnej nahrávky, patrí k výnimočným zjavom slovenskej hudby už teraz. Debutový album kapela vydáva až dnes, po štrnástich rokoch prerušovanej existencie a zároveň s vydaním albumu ukončuje svoju činnosť.

"Bratislavské pesničky", ako sama kapela charakterizuje svoju tvorbu, začala dvojica Vlado Holina a Tomáš Ďurovka skladať v roku 1998. Poézia hlavného mesta, jeho dávneho mora, trolejbusov, sídlisk, neónov a tovární, zachytená v silných melódiách si získala už takmer kultový status.

Zostavu Holina a Ďurovka doplnili v roku 2009 Vlado Slama, Peter Prekop a Vlado Wittgruber, ktorí nahrali 12 piesní. V skladbe Udatní a smelí hosťuje raper Bene a v piesni Domovina hrá na kontrabas jeden z pôvodných členov kapely, Erik Horák z Noisecut.

Prvý a posledný album skupiny Med vydáva nezávislé vydavateľstvo Slnko Records ako digitálny release prostredníctvom stránky www.slnkorecords.sk.

Zoznam skladieb na albume:

1. Jak blízko
2. Udatní a smelí (feat. Bene)
3. Jas
4. Figaro
5. Berlín
6. Teplý
7. Bratislava city
8. More
9. Sivý a daždivý
10. Domovina
11. Čierna doska
12. Kýv sa

Med - More (live - Pod Lampou, 2010)

Med - Sivý a daždivý (live - Pod Lampou, 2011)

Informácie pre Hudba.sk poskytla Michaela Kučová za Slnko Records.

Foto: Slnko Records (1), Skupinamed.sk (2-4)