Jeden z najinovatívnejších a najvšestrannejších basgitaristov súčasnosti, Stephen Bruner alias Thundercat, sa opäť vracia na Slovensko. Svoju horúcu a kritikmi nadšene hodnotenú štúdiovku Drunk predstaví v bratislavskom Ateliéri Babylon už v pondelok 3. apríla.

Thundercat je považovaný za jedného z najkreatívnejších predstaviteľov súčasného fusion jazzu. V rámci svetového turné príde svoje kvality ukázať do 42 miest v Európe, Severnej Amerike aj Ázii. Na Slovensku sa predstavil už dvakrát, tentoraz sa však fanúšikovia môžu tešiť aj na čertvé novinky z jeho tretieho štúdiového albumu Drunk, ktorý by mal poslucháčov podľa jeho slov "vziať do niekedy vtipnej a často aj temnej mysle".


Nahrávka, ktorá vyšla vo februári, však nie je len počinom jedného umelca. Okrem 32-ročného držiteľa Grammy sa na nej autorsky podieľala celá plejáda špičkových hudobníkov americkej hudobnej scény. Muzikantskej obci je napríklad dobre známy losangelský saxofonista Kamasi Washington, multižánrový hudobník Flying Lotus, populárny spevák, producent a "hitmaker" Pharell Williams, či raperi Kendrick LamarWiz Khalifa.

Títo umelci s ním samozrejme na turné necestujú, fanúšikovia sa však môžu tešiť na prvotriedny koncert v podaní špičkových inštrumentalistov. Basgitaristu a speváka bude na pódiu sprevádzať bubeník Justin Brown a klavirista Dennis Hamm.


O tom, že má losangelský rodák hudbu skutočne v krvi, svedčí aj jeho rodinné zázemie. Otec, svetoznámy jazzový bubeník, hrával s menami ako The Temptations či Diana Ross. Bubenícku štafetu po otcovi prebral brat Ronald Bruner Jr., do ktorého thrash/crossoverovej kapely Suicidal Tendencies sa Thundercat pridal ako basgitarista už počas strednej školy. 

Na svojej sólovej muzikantskej dráhe potom dokázal spojiť jazzové korene s pestrou plejádou hudobníkov, ktorí vyhovovali jeho hudobnému experimentovaniu. Práve žánrové prelínanie medzi popom, funkom, jazzom, elektronikou, hip-hopom, progresívnym rockom či vplyvmi súčasnej hudby mu otvorilo brány do sveta a prinieslo uznanie hudobných kritikov aj fanúšikov progresívnej čiernej hudby po celom svete.

Medzi umelcami, s ktorými spolupracoval a zároveň si tak formoval svoj originálny štýl, sú napríklad kráľovná neo soulu Erykah Badu, elektronicko-jazzový vizionár Flying Lotus, či jeden z najvplyvnejších raperov súčasnosti Kendrick Lamar, ktorému Thundercat svojou hrou aj skladateľským talentom prispel na kritikmi oslavovaný album To Pimp a Butterfly (2015). Za spoluprácu na skladbe These Walls z tejto nahrávky získal v roku 2016 svoju prvú cenu Grammy.

Vypočujte si celý album Drunk na Deezeri:



Koncert prebehne v rámci cyklu koncertov City Sounds of Bratislava. Podujatie bolo podporené aj z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia, grantových schém SOZA a Ars Bratislavensis. 

Redakciu Hudba.sk za City Sounds of Bratislava informoval Matej Šálek. Ďalšie podrobnosti nájdete na Facebook stránke koncertu.