Mladá slovenská speváčka a huslistka Mista po úspešnej prvej slovenskej skladbe Deň s tebou predstavuje nový singel Sme tu len raz. Pripomína v ňom pominuteľnosť chvíle a nabáda, aby sme si život vychutnávali naplno.

"Táto téma vyslovene kričí, aby sme sa v každodennom zhone konečne zastavili a začali premýšľať, ako žijeme svoj život. Aby sme si uvedomili, že to, čo je dnes pre nás samozrejmosťou, tu už zajtra nemusí byť. Aby sme zhodnotili, čo je v našom živote dôležité, a to prežívali naplno. Ja som musela tiež párkrát spadnúť na dno, aby som sa naučila selektovať ľudí a veci v mojom živote. Ponechať si to, čo ma robí šťastnou, a odpojiť sa od toho, čo ma ubíja," vyznala sa Mista.

Singel Sme tu len raz je ďalšou z radu piesní, ktoré sa rozhodla spievať v rodnom jazyku. Hudbu zložila spolu so známym producentom Stanom Šimorom, text napísal Vlado Krausz. Singel predstavila spolu s videom, ktoré režíroval Tomáš Krejčí, pričom scenár si tvorila samotná Mista. "Už od začiatku som mala predstavu, ako by mal videoklip vyzerať. Chcela som, aby v ňom boli zachytené tie najdôležitejšie momenty v ľudskom živote. On moju víziu okamžite pochopil a veľmi citlivo a emotívne ju sfilmoval."


Zaujímavosťou videoklipu je, že sa v ňom objavuje aj vzácny husľový sláčik. "Je to slák od veľmi šikovného českého sláčikára Petra Auředníka. Je zhotovený zo špeciálnych konských vlasov a má vygravírované moje iniciály. Slák je pre huslistu ako jeho predĺžená ruka a musí mu hneď na prvý dotyk sadnúť. Ja som si vyberala z viacerých, ale tento bol pre mňa láskou na prvý dotyk," dodáva Mista.

V klipe vystupuje aj jej kapela v zložení Petr Ptáček, Michal Sládek a Pavel Palát, s ktorou pracuje na príprave svojho prvého slovenského albumu. Podieľajú sa na ňom aj spomínaní autori Vlado Krausz, Stano Šimor a tiež gitarista Henry Tóth. Nahrávka by mala vyjsť ešte pred letom.

Biografia

Mista (Soňa Šimorová, rod. Kurucová) sa narodila v roku 1987 v Bratislave. Vyštudovala husle a klavír na Konzervatóriu a následne aj na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Mimoriadny talent prejavila už v útlom detskom veku. Ako 12-ročná koncertovala v hlavnej sále Slovenskej filharmónie v sprievode Slovenského komorného orchestra pod vedením legendárneho Bohdana Warchala.

Po 20 rokoch pravidelného cvičenia na husliach a na klavíri sa však rozhodla pre radikálnu zmenu. Presťahovala sa do Česka a z klasickej hudby presedlala na pop. Kariéru speváčky odštartovala v lete 2011 prvým singlom Rock It (United), ktorý sa stretol s veľkým ohlasom. Rovnaký úspech dosiahla i s ďalším songom Never Hide, ktorý jej otvoril dvere aj do zahraničia. Vďaka následnej ponuke na spoluprácu s nemeckým vydavateľstvom A45 vyšiel v roku 2012 hit Ca$h Out. V tom istom roku Mista vydala aj svoj prvý sólový album Show Me, s ktorým absolvovala trojmesačné turné v Ázii a Európe.   

V roku 2013 a 2014 vydala ďalšie single Feel The Breze a Go Wild, ku ktorým mala turné po kluboch s americkou speváčkou Keshou. S ďalším singlom Catwalk Fever odštartovala začiatkom leta 2015 koncertovanie s kapelou. Singel sa dostal na 13. miesto oficiálnej nemeckej hitparády. Minulý rok sa však rozhodla pre ďalšiu veľkú zmenu. Najskôr z tanečnej hudby presedlala na pop rock s EP nahrávkou Back 2 Roots a následne sa rozhodla pre tvorbu v slovenčine. Ako prvý singel predstavila v októbri skladbu Deň s tebou


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Jimmy Hoang

Súvisiaci interpreti: Mista