Headlinerom hlavného koncertu festivalu Fjúžn bude tento rok francúzsko-iracká partička Aiwa. Kapela kombinujúca irackú hudbu s elektronikou, ženským vokálom a rapovaním v arabčine vystúpi v sobotu 22. apríla v bratislavskom klube KC Dunaj.

Hudobne sa dá Aiwa prirovnať najmä k Natachi Atlas a kapele Transglobal Undeground, s ktorými aj často spoločne vystupujú. Kapelu založili v roku 1998 vo francúzskom Rennes irackí bratia Naufalle a Wamid, ktorí sa obklopili svojimi francúzskymi kamarátmi: speváčkou Severine, flautistom Gaelom a hráčmi na elektrickú gitaru a bicie Cyrilom a Philom.

Aiwa má na svojom konte tri albumy, z ktorých prvý, eponymný im vyšiel v roku 2003 na kanadskom vydavateľstve Wikkid Records a vyvolal nadšené reakcie hudobnej tlače. The Observer Music Monthly ho označil za "vtipný, dobrodružný a vysoko návykový", niektoré skladby z neho sa dostali do rotácií aj na britskom BBC Radio 1.


Po vydaní albumu El Nar, ktorý vyšiel v roku 2006 tiež na Wikkid Records, britský denník Guardian o Aiwe napísal, že ak bude niekedy v budúcnosti existovať niečo také ako nový Irak, dostatočne stabilný a sekulárny na to, aby mal vlastnú hudobnú scénu, Aiwa v ňom bude veľkou hviezdou.

Zatiaľ hrá kapela aspoň mimo svojej domoviny, v Európe, Amerike a Ázii odohrala už 450 koncertov a ďalší príde zahrať 22. apríla na Slovensko. Vstupenky na festival Fjúžn, na ktorom vystúpi skupina Aiwa, zakúpite v sieti Predpredaj.sk. Festival sa uskutoční od 21. do 28. apríla. 


Vstupenky:  Predpredaj.sk

Redakciu Hudba.sk informoval Tomáš Tauber z agentúry Ore Pole.  


Foto: PR