Zdalo sa, že obsesia speváčok a raperiek twerkovaním vyvrcholila v roku 2014, kedy Nicki Minaj vydala presexualizovaný videoklip Anaconda. Ním bol dosiahnutý strop/dno a odvtedy sa už "fenomén" natriasajúcich zadkov v hudobných videách príliš neobjavoval. Až do minulého týždňa, kedy svoju novinku zverejnila austrálska raperka a speváčka Iggy Azalea.

Tá svoj debutový album The New Classic ako aj jeho reedíciu Reclassified vydala práve v roku 2014, no hoci aj vo svojich starších videoklipoch svoje objemné pozadie vždy hrdo vystavovala na obdiv, twerkingu sa nikdy príliš nevenovala. Možno je však aj to jeden z dôvodov, prečo svoj druhý album tak dlho odkladala - chcela si umenie natriasania sedacích svalov do rytmu hudby poriadne natrénovať, aby mohla nielen rapom, ale aj dráždivými pohybmi dokázať, že napriek bielej pleti v ničom nezaostáva za svojimi rivalkami. Tou najväčšou je práve spomenutá Nicki Minaj, ktorej Iggy Azalea už roky dýcha na chrbát v pozícii najúspešnejšej ženskej rapovej hviezdy súčasnosti.

V klipe Mo Bounce, ktorý vyšiel minulý piatok, Austrálčanka ukazuje, že tréningu naozaj venovala dostatok času a v twerkovaní rozhodne nezaostáva za profesionálnymi tanečnicami. Tie možno vidieť v uliciach nočného Hongkongu pri športových autách či v priestoroch plných neónových svetiel. Videoklipu od režiséra s prezývkou Lil Internet pridáva na kontroverznosti aj prítomnosť malých dievčat, ktoré samozrejme tancujú do rytmu oveľa nevinnejšie, a zábery na potetovaných aziatov. 


Samotný singel je striktne rapovou záležitosťou bez spevu či melódie a beat je inšpirovaný v súčasnosti populárnym trapom a klubovou elektronickou hudbu. Poslucháčov, ktorí hip-hop neznášajú, teda určite neoslní a zrejme nebude znieť ani z mainstreamových rádií. Virálny potenciál však novinka určite má. Za päť dní od zverejnenia má vyše 12 miliónov pozretí a Iggy ju chce podporiť aj kampaňou, resp. výzvou zvanou Mo Bounce Challenge. Vyzýva fanúšikov, aby sa nakrúcali pri twerkovaní k tomuto singlu. Zatiaľ sa z toho celosvetový fenomén na štýl populárneho Harlem Shake či Mannequin Challenge nestal, no možno na výzvu zareaguje Nicki Minaj. Skôr však asi príde s vlastným twerkovacím videom, ktorým sa pokúsi raperku označovanú za ženskú verziu Eminema opäť raz zatieniť.

Skladba Mo Bounce mala premiéru deň pred zverejnením klipu vo vysielaní internetového rádia Beats 1. O jej produkciu sa postarali The Stereotypes. Jej autorom je Kev Nish, ktorý spolupracoval napríklad s formáciou Far East Movement. Nahrávka je druhým singlom z raperkinho pripravovaného albumu Digital Distortion, ktorý sa mal pôvodne dostať na trh ešte v júni 2016. Rodáčka zo Sydney však jeho vydanie niekoľkokrát odložila pre iné pracovné povinnosti a tiež pre rozchod s basketbalistom Nickom Youngom. Prvým singlom z nahrávky je skladba Team, ktorú zverejnila ešte vlani v marci. 


Text: Hudba.sk, pm (zdroj: Aceshowbiz.com, archív)
Foto: Youtube / Lil Internet

Súvisiaci interpreti: Iggy Azalea