V roku 1985 bol Petr Chovanec (dnes známy ako P.B.CH.) jedným z mnohých hudobníkov, ktorí nemali stály angažmán. Jeho problém mal vyriešiť vyvesený inzerát v slávnej pražskej Lucerne. Reakcia na seba nenechala dlho čakať.

Na inzerát sa rozhodol ihneď zareagovať frontman skupiny Dux Martin Koubek a rovno za Chovancom vycestoval. Stretol sa však len s jeho rodičmi, ktorí ho skôr vystrašili ako povzbudili. Najmä otcove slová ho určite nepotešili: "Náš syn v kapele? Veď nepozná ani jednu notu. Chlapci, bez nôt kapelu nepostavíte."

Ako sa hovorí zlý začiatok, dobrý koniec. Príbeh pokračoval stretnutím Róberta Kodyma a Petra Chovanca v skupine Prášek - tiež vďaka inzerátu na tej istej nástenke, keďže kapela v tom čase hľadala basgitaristu. Obaja boli od začiatku veľmi zásadoví a dohodli sa, že nebudú hrať bez seba v iných skupinách. Dohody sú však na to, aby sa porušovali, a prvý, kto tento záväzok porušil, bol P.B.CH. s kapelou Bossanova. Obaja si potom prešli ďalšími krátkodobými projektmi, no ich spoločná cesta pokračovala. V septembri 1985 duo Kodym & Chovanec doplnil bubeník Tomáš Waschinger, ktorý iniciatívne našiel vhodnú skúšobňu (bývalú krčmu). Do zostavy neskôr pribudol aj hráč na klávesy Petr Franc.

Dôležitým krokom k úspechu mal byť názov kapely. V tomto prípade sa jednoznačne potvrdzuje, že za všetkým treba hľadať ženu. Kodymova predstava o názve bola totiž od začiatku spojená s dievčenskými menami. Váhal medzi Patríciou a Luciou, voľba nakoniec padla na Luciu, ku ktorej mal Róbert blízky vzťah. Ruku na srdce, hudobná skupina s menom Patrícia by asi nebola žiadne terno...

Lucie však okrem "chytľavého" názvu potrebovala aj dobrého speváka, ktorý bude silným lídrom a strhne vysnívané davy fanúšikov. Tou správnou voľbou mal byť Michal Penk, ktorý sa neskôr stal sexsymbolom domáceho šoubiznisu. Jeho hranie s Lucie však nemalo dlhú trvácnosť. Ani nie po roku, po pár spoločných nahrávkach, sa rozhodol prijať ponuku Ladislava Štaidla.

Novou hnacou silou mal byť príchod skvelého hráča na klávesy Michala Dvořáka, ktorý nahradil Petra Franca. Miesto speváka však stále nebolo obsadené a tento krízový stav mal zmeniť nástup Davida Kollera. Slovo dalo slovo a dohoda o spolupráci naberala reálne kontúry. V pivnici rodinného domu v Poříčí sa podarilo kapele nahrať niekoľko skladieb, skupinu však v tomto období opustil Waschinger, ktorý dostal povolávací rozkaz na vojnu. Zostava sa tak zúžila na štvoricu, v ktorej pôsobí dodnes.

V apríli 1988 odohrala štvorčlenná Lucie svoj prvý koncert na pražskej Chmelnici. Predskakovala tam skupine Hudba Praha, ktorej líder Michal Ambrož bol Kollerovým spoluhráčom v kapele Jasná páka. Koncert Lucie zhodnotil slovami: "Bolo to také... no, čudné." O tri dekády neskôr je táto "čudná" kapela jednou z najväčších legiend v histórii českej populárnej hudby. Svoj jediný tohtoročný koncert na Slovensku odohrá v sobotu 3. júna na štadióne City Arena v Trnave.

Zdroj: Koncertlucie.sk, archív Hudba.sk
Foto: archív kapely

Súvisiaci interpreti: Lucie