V polovici 90. rokov vychádzal z módneho techna, od ktorého postupne prešiel k ambientu a komponovanej hudbe. Apparat si postupne vybudoval povesť jedného z najuniverzálnejších muzikantov nemeckej scény. To potvrdil ako kľúčový člen aj u nás dobre známeho projektu Moderat.

Kým celý svet ho začína vnímať viac ako speváka, skladateľa a producenta podpísaného pod troma famóznymi albumami tohto zoskupenia, v Košiciach sa vráti k eklektickej elektronike v rámci svojho DJ setu. Apparat sa predstaví v Tabačke už 26. mája v rámci série koncertov Orange Music Live.

Od berlínskej elektroniky k popu

Hudobník, vlastným menom Sascha Ring, sa narodil v roku 1978 v nemeckom Quedlinburgu, no spojený je predovšetkým s berlínskou hudobnou scénou. Do povedomia mimo hlavného mesta techna sa dostal spoluprácou s producentkou a DJ-kou Ellen Allien a ich vydareným albumom Orchestra of Bubbles. Následný sólový počinom Walls, ktorý so živou kapelou v roku 2008 predstavil aj na festivale Wilsonic v Bratislave, predznamenal postupné vzďaľovanie sa od elektronického kanónu až k experimentálnemu indie a dreampopu.

"Už od mojej prvej nahrávky sa vždy bojím, či nasledujúca nebude príliš popová. Keď som začal používať hlas alebo gitaru, hovoril som si, nie, to si nemôžem dovoliť. Som elektronický hudobník a svet ma za to bude nenávidieť. No nikdy sa nič také nestalo," vysvetľuje Sascha svoj hudobný vývoj v rozhovore pre Vice.

Moderat čaká pauza

Jeho kariéra eskalovala so štartom spomínanej skupiny Moderat. V nej Apparat spojil sily s berlínskym duom Modeselektor, ktoré bolo, podobne ako on, v rámci elektronickej scény silne etablované. Toto spojenie však prerástlo čokoľvek, čo jeho členovia vytvorili mimo neho. Projekt Moderat od roku 2009 vydal tri skvele prijaté albumy, koncertuje po celom svete a jeho vizuálne aj zvukovo pôsobivé vystúpenia vzbudzujú ešte väčšie nadšenie, ako samotné nahrávky.

Napriek tomu si nemecká elektronická "superkapela" na jeseň tohto roku plánuje dať pauzu. Ešte predtým sa však formácia predstaví na českom festivale Colours Of Ostrava, ktorý sa uskutoční od 19. do 22. júla, a v prvej polovici augusta si to trojica namieri aj na piesťanský Grape festival. Spomínaná pauza otvára dvere na ďalší rozvoj sólovej kariéry Apparata. K tomu patrí napríklad aj komponovanie hudby pre divadelné predstavenia. Ako sám povedal, už ho omnoho viac zaujíma tvorba zvukov ako samotných beatov. To však určite neplatí o dídžejovaní, od ktorého sa dá očakávať bohatý výber hudby z jeho rôznych projektov, ale tiež zo svetovej elektronickej scény.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Nina Šilanová.

Súvisiaci interpreti: Apparat