Práve dnes sa do distribúcie a na internet dostáva dlho očakávaný album jednej z najlepších slovenských kapiel Le Payaco. V rámci streamingu má novinka Dnes je ten deň exkluzívnu premiéru na Deezeri. Pred pár dňami kapela zverejnila aj rovnomenný singel s retro vizuálom v podobe lyric videa.

Keď sa v roku 2011 podarilo organizátorom festivalu Pohoda po takmer šiestich rokoch odmlky presvedčiť známu bratislavskú skupinu Le Payaco k spoločnému vystúpeniu, vyzeralo to spočiatku ako ojedinelá spomienka na staré dobré časy. Čaro živého koncertu pred nadšeným 20-tisícovým davom fanúšikov, ktorí aj po rokoch zostali verní svojej "srdcovke", však v kapele spôsobilo domino efekt. Potvrdil to líder skupiny Tomáš Sloboda, ktorý pár mesiacov po koncerte povedal: "Ukázalo sa, že by to mohlo znova fungovať. Naše stretnutia neskôr boli stále častejšie. Verím a dúfam, že to prinesie aj nejaké ovocie."

Dnes už môžeme povedať, že sa jeho slová naplnili. Tým ovocím je nový štúdiový album s názvom Dnes je ten deň, na ktorom kapela pracovala dva roky a ktorý v týchto dňoch vychádza vo vydavateľstve Pavian Records. Oficiálnym dátumom vydania je 1. júl, pričom ako prví si môžu horúcu letnú novinku vypočuť používatelia služby Deezer. V digitálnej verzii bude neskôr dostupný aj na ďalších streamovacích službách a na stiahnutie na stránke Drhorak.sk či iTunes. Ako veľkí fanúšikovia analógového zvuku však Le Payaco určite fanúšikom album skôr či neskôr ponúknu aj na vinyle.



- informácie o službe Deezer -

Vízia dokonalého leta

"Album sa rodil dlho a niekedy komplikovane, ale o to väčšiu radosť z neho máme teraz, keď je už hotový. Práca na ňom bola častokrát tvrdá. Stretávali sme sa po večeroch v skúšobni a tvorili sme hudbu aj texty, niekedy až do skorých ranných hodín. Chceli sme, aby náš album po desiatich rokoch znel naozaj TOP, a preto sme boli na seba a na to, čo vytvoríme, patrične nároční. Mali sme pocit, že latku máme nasadenú vysoko a my ju nemôžeme podliezť. A je to tu, prišiel ten deň a my máme nový album. Je to Le Payaco, dospelé a vyzreté v najlepšej forme," hovorí bubeník Juraj Vitéz.

Novinka ponúka spolu deväť skladieb a je spoločným autorským dielom všetkých členov skupiny. Na tvorbe textov spolupracoval aj Vlado Janček, ktorý sa s kapelou spriatelil vďaka spolupráci s Tomášom Slobodom. "Posledné dva roky som bol v intenzívnom kontakte s kapelou Saténové ruky. Ich debutový album ma oslovil aj vďaka ich výborným textom. Poprosil som teda gitaristu Vlada Jančeka, či by mi pomohol otextovať jednu skladbu. Zadarilo sa a z jednej skladby bolo odrazu niekoľko. Titulnú skladbu Dnes je ten deň so silne ľahkou víziou dokonalého leta zasa otextoval iba Juraj (Vitéz) sám. Vždy nám na textoch veľmi záležalo a mám pocit, že sa nám podarilo nahrať ľahký letný album. Je to o nás aj o vás. O tebe aj o mne. A to ma na ňom baví," vysvetľuje Tomáš.

Slávnostný krst nahrávky spojený s autogramiádou sa uskutoční symbolicky na tohtoročnom festivale Pohoda v Trenčíne. Živú koncertnú verziu noviniek a osvedčené hity ako Dobrý večer priatelia, Sadni si mi na kolená, Ochorel som smútkom belasým, Šarm a štýl či Nesmrteľne jedovatá si fanúšikovia tejto nezameniteľnej skupiny budú môcť vychutnať v najbližších týždňoch napríklad aj na Žákovic Open v Trenčianskych Bohuslaviciach a Grape festivale v Piešťanoch. Na jeseň je potom naplánovaných viacero zaujímavých akcií spojených s uvedením nového albumu.

Tracklist albumu Dnes je ten deň:

1. V júli
2. Každý chce niekoho mať
3. Ako ako
4. Chcel som letieť balónom
5. Kone
6. Čistá krása
7. Dnes je ten deň
8. Bozkávať a hrýzť
9. Sedem niečo

Kapela Le Payaco vznikla v roku 1996. Do ukončenia činnosti v roku 2006 stihli vydať štyri albumy - Le Payaco (1999), Okná vesmíru dokorán (2001), Niečo je zlodej (2003) a Všetko sa dá zjesť (2005). Okrem toho majú na konte EP nahrávku Za lyžicu medu (2002) a dva po anglicky naspievané single She/Punkrock Girl (2004) a Truest Kind/Turn Around (2004).

Medzi najznámejšie skladby formácie patria okrem spomínaných aj piesne ako Osol, Horská chata, Pes, priateľ môj, Za vodou, Čiernobiely svet, Intelektuál, Všetko sa dá zjesť, Popový dážď, Mierna letná citlivosť alebo Večierky firemné. Okrem spomínaných členov v triu ako zakladajúci člen pôsobí aj basgitarista Martin Stempel, na koncertoch ich v posledných rokoch dopĺňa jeho spoluhráč z kapely Diego Tomáš "Tomky" Vagaský. 

Pozrite si doposiaľ zverejnené videá k novinkám Le Payaco:


Redakciu Hudba.sk informovala Beáta Rožárová z vydavateľstva Pavian Records.

Foto: Peter Sedláčik

Súvisiaci interpreti: Le Payaco