Je dosť prekvapujúce, že sa Kanye West so svojím sebavedomím na hlavné pódium festivalu Glastonbury v sobotu vôbec zmestil. Na jeho vlastné egomasáže je už hudobný svet zvyknutý, no na pôde legendárneho britského festivalu to aj tak prepískol. Vyhlásil totiž, že je najväčšou žijúcou rockovou hviezdou na planéte, pričom samotný koncert bol pre mnohých sklamaním.

Vystúpenie Kanyeho Westa na 33. ročníku festivalu Glastonbury už od začiatku potvrdilo, že ide o umelca, ktorého ľudia buď milujú alebo nenávidia. Po oznámení, že bude headlinerom sobotňajšieho večera, podpísalo petíciu proti jeho prítomnosti na hlavnom pódiu Pyramid stage vyše 133-tisíc ľudí. Akoby toho nebolo málo, organizátorke Emily Eavis sa vyhrážali smrťou

Kontroverzný raper tak vyvolal dostatočne veľký rozruch ešte pred samotným príchodom do Piltonu, kde sa festival konal. Pozrieť si ho chceli aj médiá zo zámoria. "Mali sme magazín Time, všetky americké spravodajské kanály, ktoré hovorili, že chcú prísť. Bol to neskutočný nápor z celého sveta," priblížila organizátorka ešte pred päťdňovou hudobnou udalosťou roka vo Veľkej Británii.

V menšej miere vyvolal podobne protichodné reakcie fanúšikov starého dobrého rocku a súčasnej mainstreamovej hudby aj ročník 2008, kde sa predstavil Jay Z. Aj vtedy sa pred festivalom mnohí búrili, že na tradičnom rockovom podujatí nemôže byť hlavnou hviezdou raper. Manžel speváčky Beyoncé, ktorá si pozíciu headlinerky Glastonbury festivalu vyskúšala v roku 2011, si však publikum aj médiá na svoju stranu samotným koncertom získal. O Westovi sa to povedať nedá, reakcie sú dnes rovnako vyhrotené ako pred vystúpením.

Nežiadúci komik a hity z rýchlika

Setlist koncertu pozostával z 30skladieb, pri ktorých Kanye West nemal na pódiu žiadnych hudobníkov, vokalistov, či tanečníkov. Stavil na minimalizmus a na pódiu si vystačil iba so stropom plným žiaroviek a jedným mikrofónom. Jediným hosťom bol Justin Vernon z indie-folkovej skupiny Bon Iver, ktorý mu sekundoval v skladbách Lost In The World a Hold My Liquor, inak si chcel raper vychutnať celú slávu sám.

Napriek tomu sa však komikovi Simonovi Brodkinovi, známemu pod pseudonynom Lee Nelson, podarilo prepašovať sa až k samotnému Yeezymu. Oblečený v tričku s nápisom "Leezus" (odkaz na raperov ostatný album Yeezus, 2013) prerušil vystúpenie počas skladby Black Skinhead, načo raper zareagoval iba pokojným "pustime to odznova", zatiaľčo "votrelca" odviedla ochranka. Všetky známejšie single teda naozaj iba "púšťal", akoby pro forma, keďže viaceré hity nechal znieť príliš krátko.


Kritici vs. najväčšie ego na planéte

Kým Alexis Petridis z britského denníka The Guardian bol k Westovmu vystúpeniu celkom kritický, podľa redaktorov denníka The Independent sa raperovi podarilo neprajníkov umlčať jednoduchosťou, efektnými svetlami, Vernonom a tým, že sa ku koncu doslova vyzdvihol do výšin. Spravil to počas piesne Touch The Sky, keď na chvíľu zavládlo ticho a neskôr sa objavil na osobnom žeriave.

Podľa reakcií na sociálnych sieťach sa však zdá, že skôr pridal poleno do ohňa "hejterom". Kanye West si totiž ani pri tomto historickom vystúpení nezabudol pohladiť to najkrehkejšie, čo má - vlastné ego. "Musím vám to povedať teraz, lebo o 20, 30, 40 rokov sa už asi nebude dať. Práve sledujete najväčšiu žijúcu rockovú hviezdu na planéte," neoplýval skromnosťou West. Ešte predtým bez auto-tune efektov preukázal minimum vokálnych schopností v coververzii Bohemian Rhapsody od Queen.

Dav notoricky známu rockovú baladu s nadšením zborovo odspieval, takže raper hrozbu trapasu prežil priamo na festivale bez väčšej újmy. Nie každý však bol nadšený a pri pozretí záznamu je jasné prečo. Mnohí vystúpenie označili za "to najhoršie karaoke", pričom jeden z internetových uživateľov pri komentovaní pracoval aj s reáliami: "Teraz je AIDS druhou najhoršou vecou, ktorá sa Freddiemu Mercurymu mohla prihodiť". West tak zrejme aj po sobote zostáva najviac nenávideným headlinerom v histórii Glastonbury.


Setlist koncertu Kanyeho Westa na Glastonbury 2015:

1. Stronger
2. Power
3. Niggas in Paris
4. Black Skinhead (feat. Lee Nelson)
5. All Day
6. Cold
7. Clique
8. I Don’t Like (Chief Keef cover)
9. Mercy
10. New Slaves
11. Blood on the Leaves
12. Heartless
13. I Wonder
14. FourFiveSeconds
15. Woods (Bon Iver cover)
16. Lost in the World (with Justin Vernon)
17. Hold My Liquor (with Justin Vernon)
18. No Church In The Wild
19. Jesus Walks
20. Diamonds from Sierra Leone
21. Bound 2
22. Runaway
23. Only One
24. Touch the Sky
25. All of the Lights
26. Good Life
27. Bohemian Rhapsody (Queen cover)
28. Can't Tell Me Nothing

Prídavok:
29. Gold Digger
30. All Falls Down

Celý koncert si môžete pozrieť napríklad na stránke hudobného magazínu Consequenceofsound.net.

PS: Internetový humor na seba nenechal dlho čakať, od pondelka sa na sociálnych sieťach šíri toto veľavravné video.


Autor: Marek Majzon
Foto: Yui Mok/PA

Súvisiaci interpreti: Kanye West