Jeden z najlepších talianskych skladateľov a klaviristov novej generácie Fabrizio Paterlini sa už v utorok (30.6.) o 19:30 predstaví v Bratislave. Vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu vystúpi v rámci záverečného koncertu festivalu Dolce vitaj!.

Fabrizio Paterlini je hudobnými kritikmi zaraďovaný medzi najvýznamnejších predstaviteľov žánra modern classical popri menách ako sú Ludovico Einaudi, Max Richter, Michael Nyman a George Winston. Na svojom konte má niekoľko platní, najväčšie úspechy zaznamenal s troma poslednými: Autumn Stories (2011), Now (2013) a The Art of the Piano (2014).

V jeho kompozíciách sa od počiatku prejavuje vplyv rocku a elektronickej hudby, teda štýlov, ktoré má ako skladateľ v obľube, a ovplyvnili ho aj rôzni hudobnici. "Počiatočne to bol určite Ludovico Einaudi. Myslím, že jeho vplyv je veľmi zrejmý napríklad v mojom prvom albume Viaggi in aeromobile (2007), zahŕňajúcom kompozície pre sólový klavír, ktorých štruktúra a harmonické postupy sú inšpirované jeho klavírnymi skladbami. Potom som sa vydal vlastnou cestou a našiel svoj jazyk. Ten sa už, verím, líši od jazyka umelcov, ktorí ma nepochybne inšpirovali v minulosti."

Na otázku, akú pozíciu má súčasná talianska hudba v medzinárodnom kontexte, odpovedal: "Povedal by som, že s umelcami veľkosti Ludovica Einaudiho a Roberta Cacciapagliu, ktorí sú jej najväčšími propagátormi, je súčasná talianska hudba vo výbornej kondícii a teší sa obľube aj na medzinárodnom poli. Práve pri koncertovaní v zahraničí máme možnosť si uvedomiť, že naše 'italické' umenie je veľmi oceňované a vyhľadávané."


Koncerty sú ôsmou notou

Paterlini si koncertovanie doma i v zahraničí užíva. "Hrať vlastné skladby pred publikom vo mne vyvoláva ťažko opísateľnú emóciu. Myslím, že je to prirodzená evolúcia toho, čo sa zrodí na klávesoch klavíra, keď ste sami v štúdiu. Kruh sa uzatvára živým vystúpením a nemohlo by to byť inak. Nikto z nás nepíše, aby sa o to potom nepodelil s ostatnými. Každý koncert je kapitolou samou o sebe, ale intimita a energia, ktoré sprevádzajú živé vystúpenia, sú skutočne ôsmou notou, ako hovorím často na konci mojich koncertov, keď ďakujem publiku za priazeň."

Na svojom utorkovom koncerte sa predstaví v spoločnosti troch vynikajúcich slovenských hudobníkov, ktorými budú Pavel Bogacz jr. (husle), Martin Petrík (viola) a Karolína Hurayová (violončelo). V premiére pri tejto príležitosti zaznie aj skladba, ktorú klavirista napísal zvlášť pre Bratislavu. "Som šťastný a poctený. Veľmi sa mi páči myšlienka prizvať miestnych hudobníkov na tak prestížny koncert. Už sa nesmierne teším na to, ako si v Bratislave zahráme!"

Koncert je súčasťou programu Kultúrneho leta a Hradných slávností Bratislava 2015 a koná sa pod záštitou ministra kultúry SR. Vstup na koncert je voľný, odporúča sa potvrdiť účasť. Koncert organizuje Taliansky kultúrny inštitút v spolupráci so Salek Production.


Redakciu Hudba.sk informoval Matej Šálek.

Foto: Facebook.com/fabriziopaterlini