Nemecká "neue deutsche härte" šestica Rammstein sa už čoskoro vráti do štúdia, aby pre fanúšikov pripravila nový materiál. Prvý kúsok informácie vypustil spevák kapely v rozhovore pre švédskych reportérov, no už teraz môžeme špekulovať, aké kontroverzie prinesú.

Magnet týždňa

Till Lindemann pre server Rocksverige.se potvrdil, že jeho domovská kapela Rammstein sa znovu zíde už v septembri tohto roka a po šiestich rokoch začne pracovať na novom materiáli.  Posledný album Liebe ist für alle da vyšiel v októbri 2009. V rozhovore o svojom projekte so švédskym multiinštrumentalistom Peterom Tägtgrenom povedal okrem iného aj to, že "s Rammsteinom sa dáme dokopy v septembri, no musíme si nájsť novú skúšobňu. Hrávali sme v klube s názvom Knaack club, ktorý bol však kvôli susedom zavretý." Album jeho sólového projektu Lindemann vyšiel 23. júna a spevák ho celý naspieval v angličtine. (ak)


Šrot týždňa

Puddle of Mudd je už dlhšie ľuďom na smiech. Očividne ale stále mali nejaké koncerty, na ktoré dokonca chodili ľudia a – tomuto neuveríte - platili za ne! Minulý týždeň ale museli jednu šou zrušiť, lebo frontman kapely, Wes Scantlin, zmeškal lietadlo do Michiganu... No a tento týždeň zas fanúšikovia kapelu vypískali v Ohiu v strede šou kvôli playbacku (Wes sa vraj veľmi netriafal). Asi si viete predstaviť, aký ohlas to vyvolalo na Facebook stránke kapely. Tá sa následne rozhodla, že ju zruší. Výborný krok! Teraz už len zrušiť celú kapelu. (pm)

Pre podobný krok sa rozhodol aj frontman kapely Disturbed. David Draiman cez týždeň zrušil svoje Twitter konto. Vraj to nemá nič spoločné s novou skladbou The Vengeful One, ktorú zverejnili (nižšie). Po jej vypočutí si ale myslím, že tak trochu áno. Podľa jeho vyhlásenia je to ale následok toho, že "sociálne médiá sa stali ihriskom pre trollov. Nedá sa tam už robiť nič zmysluplné. Ste len otvorený ďalším a ďalším útokom." Hm, to by ma zaujímalo, na základe čoho naňho asi ľudia útočili. Žeby pre jeho "hudbu"? (pm)


Vo veku 67 rokov zomrel zakladateľ progrockovej kapely Yes, Chris Squire. V kapele obsluhoval basgitaru a vokály a ako jediný člen spolupracoval na všetkých 21 nahrávkach v rokoch 1969 až 2014. 31. mája 2014 kapela odohrala vynikajúci koncert v Bratislave, na ktorý sa žiaľ prišlo pozrieť až príliš málo ľudí. V máji tohto roka hudobníkovi bola diagnostikovaná leukémia. (ak)


Novinky

Koncertno-festivalové leto nám pekne pokračuje. Cez víkend sme si užili ďalší ročník Topfestu aj s hviezdami ako Within Temptation, Arch Enemy, Twisted Sister, či Hollywood Undead. A už sa na nás valia ďalšie veci. Napríklad zajtra v banskobystrickom Tartarose môžete zhliadnuť hardcore legendy Agnostic Front. (pm)

18. septembra vyjde nový album anglických doom metalistov My Dying Bride. Nové pochmúrne tóny týchto zádumčivých pánov budú najnovšie vydané pod názvom Feel the Misery. Na oficiálnej stránke zverejnili tracklist i obal novinky, ako aj potvrdené dátumy živých vystúpení. (ak)


Mierne rýchlejší, no podobne bezútešní Angličania Cradle of Filth svoju novinku predstavia už 10. júla. Hammer of the Witches je prvým albumom, na ktorom sa predstaví gitarista Marek "Ashok" Šmerda, český hudobník, známy z pôsobenia v kapele Root. Po bubeníkovi Martinovi Škaroupkovi, ktorý v zoskupení pôsobí už deväť rokov, je to už druhý Čech v radoch Cradle. Počúvajte zverejnenú skladbu o utrpení bohyne Gaii, alias Matky Zeme. (ak)


Progressive rockeri od našich severných susedov zvaní Riverside na novom albume už vraj nebudú hrať prog rock. Po troch albumoch sólového projektu speváka Mariusza Dudu, plného elektroniky, sa bojím najhoršieho. Dúfam ale, že sa Poliaci nespreneverili svojmu žánru a "len" príjemne prekvapia. Šiesty album sa bude volať Love, Fear and the Time Machine, má teda v názve šesť slov a obsiahne šesť skladieb o dĺžke šesťdesiat minút. Na Facebooku si môžete pozrieť zverejnený obal. Už aby dorazili aj prvé jeho tóny. (ak)


Doom metal v podaní Francúzov Ataraxie demotivuje svojich poslucháčov už pätnásť rokov. Aktuálny videoklip je peknou retrospektívou. Vznikol totiž k desať rokov starej skladbe L'Ataraxie z prvého albumu Slow Transcending Agony. Samozrejme nie je to náhoda - 1. júla vyjde remastrovaná edícia tohto albumu pre všetkých, komu v zbierke chýba. Zábery klipu pochádzajú z filmu Karla Theodora Dreyera Utrpenie Panny orleánskej z roku 1928. (ak)


Mladý djentový zázrak Aeon Zen príjemne zapôsobil na novej skladbe Disconnected. Kapela, ktorá má na konte už štyri dlhohrajúce albumy a doteraz ma kompletne obchádzala, stvorila nový singel počas dvojdňového sústredenia, ktoré bolo celé streamované vybraným fanúšikom. Tí do procesu mohli akokoľvek zasahovať. Tento postup im "umožnil ukázať fanúšikom, ako píšeme a nahrávame - robiac teda presný opak od názvu skladby a spojiť sa s milovníkmi hudby". (ak)


Vypočujte si napríklad na serveri Metalsucks celú novú štúdiovku Američanov Rosetta, ktorí hrajú "metal pre astronautov". Snové gitarové pasáže sú v ich poňatí post-metalu preštrikované hučiacim vokálom, ktorý nadobudol oproti minulosti už i melodický rozmer. Quintessential Ephemera vyšla 22. júna. (ak)

V rozhovore pre Rolling Stone frontman Down (ex-Pantera) Philip Anselmo potvrdil, že Superjoint (predtým Superjoint Ritual) pracuje na štyroch – piatich nových skladbách. A to je výborná správa, pretože táto grupa sa nám rozhodne páči. Cez týždeň absolvovali vôbec prvý európsky koncert na francúzskom Hellfeste. Nižšie je záznam. (pm)


Death Angel vydali živú verziu skladby Fallen. Song sa objaví na živom albume The Bay Calls for Blood - Live In San Francisco, ktorý vyjde s novým DVD Thrashumentary. Obidve novinky prídu 17. júla na značke Nuclear Blast. Skladba Fallen je z ich posledného albumu The Dream Calls for Blood. (ak)


Bývalí členovia Megadeth, Shawn Drover (bicie) a Chris Broderick (gitara), sa dali dokopy bývalým spevákom Scar the Martyr (Henry Derek Bonner) a basákom Shadows Fall (Matt Bachand) a tak vznikol Act of Defiance. Na svete už je aj ich prvé video. Song Throwback znie oveľa lepšie, ako sme dúfali. Starý dobrý thrash. (pm)


Haluz týždňa

Nórsko je krajina s mrazivou prírodou, z ktorej už cez 20 rokov prichádza ten najmrazivejší metal. Myslenie tamojších hudobníkov je od zvyšku sveta odlišné a i vďaka zoskupeniam ako Mayhem, Immortal či Burzum pôsobí slovné spojenie "španielsky black metal" ako oxymoron. Chladnú krajinu využili ako podčiarknutie svojej hudby aj Shining, pôvodne jazzová banda, ktorá pričuchla k ostrému metalu a už z neho neodišla. Na skale Trolltunga, alebo Trollov jazyk, uprostred chladnej panenskej prírody odohrali koncert pre takmer 300 nadšených fanúšikov a náhodných turistov. Na miesto vzdialené päť hodín autom od Bergenu, sa kapela dopravila helikoptérou. Krátky klip nižšie je poskladaný z amatérskych záberov mobilom a neobsahuje takmer žiadnu hudbu. No my veríme, že kapela si toto nezvyčajné vystúpenie precízne zaznamenala. (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak), Rudi Rus (rr), Igor Paško (ip)
Foto: facebook.com/Rammstein

Súvisiaci interpreti: Disturbed, Rammstein