Letný jazzový openair festival OpenJazzFest doplnil program o ďalšie mená do svojho dvojdenného programu, ktoré sa predstavia v amfiteátri na Zelenej vode pri Novom Meste nad Váhom na už 9. ročníku tohto už tradične obľúbeného festivalu.

"Line-up už máme kompletný, tak sa môžeme už len sústrediť na doladenie organizácie a skvalitnenie služieb pre návštevníkov," hovorí Tibor Zelenay, dramaturg a riaditeľ festivalu OpenJazzFest.

Sobotný večer si návštevníci užijú aj so švajčiarskou špičkou alternatívneho elektrojazzu Brink Man Ship. Vedúcou osobnosťou elektrojazzovej formácie je Švajčiar narodený v Kamerune - Jan Galega Brönnimann. Je známy ako inovatívny hráč na dychové nástroje, hlavne však na bass klarinet a soprán saxofón. Ako skladateľ a inštrumentalista spolupracoval aj s kapelami Nils Petter Molvær, Sidsel Endresen, Pierre Favre, Saadet Türköz, Eddie Floyd, Aly Keita a Kenny Werner.


Záver festivalu obstará americká soul-funková diva Shayna Steele. Rodáčka z Kalifornie, ktorá počas svojej pestrej kariéry spolupracovala s hviezdami ako Snarky Puppy, Lizz Wright, Natasha Bedingfield, John Legend, Queen Latifah, Rihanna, či Kelly Clarkson sa vydala na sólovú dráhu v roku 2004 a pevne zakotvila v soul-funkovej scéne nielen v USA, ale je známa už aj z účinkovania v Európe.

Na festival príde so svojou americkou kapelou a predvedie program z jej druhého sólového albumu. "O angažovanie Shayny sme sa pokúšali už minulý rok, sme radi že nám to nakoniec vyšlo v tomto roku, veľmi sa na jej vystúpenie tešíme, bude to určite skvelý záverečný koncert festivalu," konštatuje Tibor Zelenay. 


Súčasťou festivalu bude aj výstava karikatúr autorov z krajín V4 pod názvom "KARIKATÚRA A JAZZ", ktorá je realizovaná za podpory fondu V4 a súčasťou výstavy budú aj hudobní hostia. V piatok 22. júla to bude Duo Deši z Českej republiky a v sobotu 23. júla maďarský jazzový gitarista Roland Balogh.

OpenJazzFest počas predošlých ročníkov privítal viac ako 20 tisíc návštevníkov. Už tradične je festival miestom, kde sa stretávajú všetky generácie – všetci v dobrej pohode a krásnom prírodnom prostredí pri jazere. Deviaty ročník sa uskutoční 22. a 23. Júla 2016, pričom brány festivalu so otvoria pre návštevníkov každý deň od 17:30 hodiny, vernisáž výstavy začne od 18:00 a koncertný program už tradične od 19:00 hodiny.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Matej Šálek.