Pozvanie festivalu Viva Musica! prijal aj španielsky gitarista a skladateľ Carlos Piñana, ktorý sa v súčasnosti radí medzi najlepších flamenco gitaristov. V jeho najnovšom projekte Flamenco Symphony, s ktorým pricestuje do Bratislavy už tento piatok, prepája temperamentné, živelné flamenco s klasickou hudbou. Sám hovorí, že ho toto spojenie fascinuje.

V Starej tržnici bude Carlosa Piñanu sprevádzať symfonický orchester Moravská filharmónia Olomouc, ktorý patrí k najstarším symfonickým orchestrom v Českej republike, pod taktovkou dirigenta, skladateľa a klaviristu Jana Kučeru. Pravú španielsku flamenco atmosféru budú dotvárať hudobníci zo Španielska, ktorých si Piñana pozval špeciálne pre tento projekt. Spevák Augustín Garnés a perkusionista Miquel A. Orengo, obaja vyhľadávaní hudobníci pôsobiaci v zoskupeniach po celom svete.

Koncert vizuálne dotvorí tanečnica Maise Márquez. Vyštudovala Konzervatórium v Murcii, kde neskôr získala štipendium prestížnej nadácie Fundación de Arte Flamenco Cristina Heeren v Seville v Centro Andaluz de Danza, kde rozvíjala svoj talent pod vedením špičkových flamenco tanečníkov. Maise Márqueuz sa v roku 2011 stala členkou legendárneho ansámblu Ballet Flamenco de Andalúzia pod vedením Rubéna Olma a po boku najväčších hviezd súčasnej flamenco scény (Rocío Molina, Pastora Galván a Antonio Canales) účinkovala na pódiách v Európe, USA a v Južnej Amerike.

S flamencom vyrastal

Flamenco je kultúrny fenomén, ktorý bol organizáciou UNESCO v roku 2010 vyhlásený za celosvetové nemateriálne dedičstvo ľudstva. Od svojho vzniku sa postupne rozšírilo do celého sveta a dnes sa flamencové prvky s obľubou a často miešajú takmer so všetkými existujúcimi hudobnými štýlmi od popu, jazzu, hip-hopu, reggae až po klasiku.

Carlos Piñana žil flamencom od svojho detstva. Jeho prvým učiteľom bol jeho otec, Antonio Piñana, ktorý od začiatku vo veľkej miere prispieval k jeho hudobnému rozvoju. V štúdiu neskôr pokračoval na konzervatóriu v španielskej Cartagene, počas ktorého získal niekoľko ocenení. Okrem hry na gitare sa venuje aj komponovaniu filmovej a scénickej hudby a je autorom viacerých medzinárodne úspešných projektov ako napríklad Flamenco Symphony, Missa Flamenca, Body & Souls a ďalšie. Na konte má 7 albumov. Najnovší vydal iba pred pár dňami pod názvom De La Raiz al Alma. Pedagogicky pôsobí na konzervatóriu a je umeleckým riaditeľom Medzinárodného gitarového festivalu v španielskej Murcii.  


Viva Musica! festival najbližšie prinesie dramaturgicky originálny projekt sopranistky Simony Houda- Šaturovej, Decade: Mozart & Mysliveček. Projekt prináša árie oboch autorov skomponované v rokoch 1771-1781 a predstavuje tvorbu zrelého a vo svojej dobe úspešného Myslivečka v porovnaní s mladým, v tom čase ešte len začínajúcim Mozartom (v rozmedzí jeho 16 až 26 rokov). V rámci koncertu 7. augusta tak zaznejú virtuózne árie s brilantnými koloratúrami, ale aj dojemné a dramatické árie v sprievode Hilaris Chamber Orchestra pod vedením Zdeňka Klaudu v nádherných priestoroch bratislavského Dómu sv. Martina.  

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Barbora Drahovská. Koncerty v rámci 11. ročníka Viva Musica! festivalu sa budú konať až do konca augusta. Jeho program nájdete na www.vivamusica.sk a na Facebooku.