Už sme si, a iste aj vy, zvykli, že slovenského dídžeja a producenta Mafia Corner netreba brať vážne. Po atentáte na Čerešne Jara Filipa a "injekcii steroidov" do ľudovky Išeu Macek do Mauacek tentoraz vytvoril ultimátnu a celkom zábavnú hymnu obyvateľov východného Slovenska, ktorí si "ľúbia vypiť".

Vypic a žic je novým nádejným hitom fanúšikov slovenského dídžeja, producenta a po novom aj rapera Mikea, ktorý stojí za projektom Mafia Corner. Posolstvo nenáročnej skladby, na ktorej vokálne vypomáha aj Danka Stark, je zrejmé už z jej názvu. Vďaka zľudovelému pokynu "treba sebe vypic a žic", najnovšie preslávenému virálnou epizódou relácie Zámena manželiek, lanári na požívanie alkoholických nápojov a zábavu "po východniarsky".

Videoklip k novému singlu ukazuje autora oblečeného v kroji v spoločnosti folklórneho súboru Chemlon Humenné v priestoroch expozície ľudovej architektúry a bývania Vihorlatského múzea v Humennom. Spoločne predstavujú kultúru Východoslovákov s neodmysliteľným stereotypom - láskou k alkoholu. Ak sme začiatkom mesiaca v článku o singli Mac3jko písali, že Mafia Corner je po Čerešniach vo vlastnej lige, nemohli sme tušiť, že to dotiahne až do týchto krajností. Jednoznačne tu však vidieť, že v rámci ľudovej zábavy je vo svojom živle.

Nič viac len zábava

Zároveň pri novinke už celkom otvorene priznáva, že z "hejtovania", ktorého si vďaka posledným dvom singlom mohol prečítať požehnane, má doslova pasiu: "Pieseň, aj klip majú ľudí zabaviť, teda je zbytočné hľadať hipsterské úvahy. Ale pokiaľ nás chcú hejteri promovať, nech sa páči, iba sa poteším. Celá pointa je iba o tom, že východ bol, je a vždy bude iný, či už ho ľúbite alebo nie," uvádza v tlačovej správe očakávajúc ďalšiu vlnu kritiky.

Opäť síce potvrdzuje, že jeho hudobné zmýšľanie nepresahuje ambície lacnej tanečnej zábavy, no na druhej strane treba oceniť, že konečne napísal skutočne autorskú vec. Hoci v texte spomína aj Bratislavčanov ako "Blavákov", a jazykové bariéry medzi nimi a východniarmi, v skutočnosti sa nechce nikoho dotknúť. V úmysle má len zabaviť a povzbudiť hrdosť na východniarske nárečie a krčmový temperament. Pre iných ako východniarov dokonca pripravil k videu titulky.

Text piesne Vypic a žic


Pripomeňte si aj ďalší pijanský hit od Mafia Corner - Neslop s Rytmausom:


Autor: Marek Majzon
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Mafia Corner