Ak ste nemali šancu zažiť unikátny otvárací koncert 7. európskeho samitu regiónov a miest, ktorý sa uskutočnil vo štvrtok 7. júla pod holým nebom s historickou kulisou hradu Devín, môžete sa jeho fascinujúcej atmosféry dotknúť aspoň prostredníctvom záznamu. Už dnes večer odvysiela RTVS záznam jednej časti projektu Hudba Európy.

"Koncert mal tri časti. Jedným z vrcholov večera bola legendárna kompozícia barokového skladateľa Georga Friedricha Händela Hudba k ohňostroju, ktorá odznela v podaní skvelých hudobníkov Slovenského symfonického orchestra. Sprevádzal ju impozantný, s hudbou koordinovaný ohňostroj," hovorí jeden z autorov projektu Anton Popovič, ktorý koncert aj dirigoval.

Koncert na Devíne ukázal, že aj vážna hudba dokáže očariť dnešné publikum. Händelova kompozícia v spojení s ohňostrojom návštevníkom, ktorých sa na podujatí zišlo približne 2500, doslova vyrazila dych. Prvý z trojice záznamov z tejto veľkolepej udalosti je venovaný práve Hudbe k ohňostroju a Vy si ho môžete pozrieť už dnes o 19:45 na Dvojke RTVS. Ďalšie časti koncertu - slovenské rockové a popové hviezdy so symfonickým orchestrom a Pink Floyd - Atom Heart Mother, odvysiela televízia v auguste a v septembri.

Pozrite si upútavku na prvú časť záznamu z koncertu Hudba Európy: 


Dramaturgia projektu vybrala túto skladbu do programu aj preto, že Georg Friedrich Händel bol takpovediac rýdzim Európanom. Narodil sa v roku 1685 v saskom meste Halle, mladosť a prvé veľké úspechy ako operný skladateľ prežil v Taliansku, najproduktívnejšie roky strávil v Londýne a vo svojej tvorbe prepájal nemecký, taliansky, francúzsky a anglický kompozičný štýl. 

"Hudbu ku kráľovskému ohňostroju napísal Händel na základe oficiálnej objednávky pre oslavy pri príležitosti podpísania Aachenského mieru medzi Francúzskom, Veľkou Britániou a Holandským kráľovstvom v roku 1749, ktoré kráľ Juraj II. usporiadal v londýnskom Green Parku pred vyše 260 rokmi. Ukázalo sa, že jeho hudba je stále aktuálna. Sme radi, že ľudia odchádzali z Devína v povznesenej nálade a verím, že sa jedinečnú atmosféru podarilo zachytiť aj kamerám," uzavrel dramaturg projektu Adrian Rajter.

Podujatie Hudba Európy na Devíne priniesol verejnosti Bratislavský samosprávny kraj a konalo sa pod záštitou slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. Partnermi podujatia sú RTVS, Hlavné mesto Bratislava, Zoznam.sk, SOZA a TASR.

Prečítajte si: Atmosféra koncertu Hudba Európy na Devíne ohromila divákov aj účinkujúcich

Hudba Európy na hrade Devín, 7.7.2016 Zdroj: SITA/Marek MrvišHudba Európy na hrade Devín, 7.7.2016 Zdroj: SITA/Marek MrvišHudba Európy na hrade Devín, 7.7.2016 Zdroj: SITA/Marek MrvišHudba Európy na hrade Devín, 7.7.2016 Zdroj: SITA/Marek MrvišViac fotografií z koncertu nájdete TU a TU

Redakciu Hudba.sk informovala Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House.

Foto: SITA/Marek Mrviš