Kapela Květy posledných osem rokov vystupovala a nahrala štyri albumy v rovnakej zostave. Teraz dochádza k výraznej zmene, kedy k Martinovi E. Kyšperskému a Alešovi Pilgrovi prichádza multiinštrumentalista Ondřej Kyas, zakladateľ a dvorný skladateľ Ensemblu Opera Diversa. Z kultovej kapely Květy odchádza basgitarista Onděj Čech a huslista Albert Novák.

Martin E. Kyšperský zdôvodňuje zmenu v kapele nasledovne: "Chlapci si po desiatich rokoch vybrali čas na svoje rodiny. Je možné, že sa niekedy do kapely vrátia, pretože rozchod prebehol v dobrom. Chceli sme sa posunúť zvukom i štýlom zase trošku ďalej." Svoj zvuk a štýl dokázala zostava za osem rokov vypilovať k dokonalosti, teraz ju v novom zložení čakajú nové výzvy.

Kapela Květy získala ocenenie Anděl v žánrovej kategórii alternatívna hudba trikrát a z toho dvakrát práve v tejto zostave. Ako sa teda dotkne súčasná zmena celkového soundu? "Party basovej gitary hrá Ondřej Kyas ľavou rukou, melódie a akordy pravou. Je to teda systém, ktorý mala pred päťdesiatimi rokmi kapela The Doors. Aleš Pilgr odložil perkusie a k bicím si pridal viac elektronických zvukov. Je to teda vlastne veľká zmena, ale pritom duch kapely je stále čitateľný.


Informácie a foto poskytol Přemysl Štepánek z vydavateľstva Indie Scope.