S koncom prázdnin tu máme aj netradične štedrú nádielku hudby. A ako to už býva zvykom, z niektorých sme nadšení, iné nás skôr zarmútili.

Magnety týždňa

Ešte mesiac si počkáme a vyjde album The Violent Sleep of Reason od Meshuggah. Keďže je to ich prvý album po viac ako štyroch rokoch, mali by sme to zvládnuť. Pomôcť nám môže aj skladba Born in Dissonance. Je to typický kúsok, na aký sme u týchto Švédov zvyknutí - rýchle zmeny rytmov, brutálne riffy a chaotické sólo. A k tomu nezameniteľný prejav Jensa Kidmana. Ako bonus výborná produkcia, takže zatiaľ sme spokojní. (pm)


Rovnako po štyroch rokoch tu máme aj nový album od Austrálčanov Twelve Foot Ninja. Ich jedinečná zmeska metalu, djentu, funku, post-rocku a neviem čoho všetkého ešte, nás oslovila už pri ich prvotine Silent Machine. Čaro nového trochu vyprchalo, takže moment prekvapenia už TFN na Outlier nemali. Aj napriek tomu je to skvelý album, ktorému by ste rozhodne mali dať šancu. V skratke si ho môžete vypočuť nižšie, spolu s lyric videom ku skladbe Invincible. (pm)


Neviem, čo začali páni z Korn žrať, ale je to určite veľmi dobré. V poslednej dobe triafajú s každou novinkou priamo do čierneho. Minulý týždeň sme predstavili nový song Insane, tentokrát tu k nemu máme aj video, ktoré výborne dotvára atmosféru skladby. 21. október, kedy je naplánované vydanie albumu The Serenity of Suffering, sa hneď zdá byť neuveriteľne ďaleko. (pm)


Šrot týždňa

Je super, keď sa kapela vyvíja, skúša nové veci a smery. Vždy by sa ale mala snažiť zachovať si aj niečo vlastné, podľa čoho ich v sekunde rozoznáte od kvanta iných interpretov. V podstate ani jedno sa veľmi nedarí Švédom In Flames. Cez týždeň predstavili dve novinky z prichádzajúceho albumu Battles, ktorý vyjde v polovici novembra. The End aj The Truth znejú veľmi genericky a neprinášajú nič nové, čo by človeka chytilo za srdce. Ak ste ich fanúšikom, určite sklamaní nebudete. V opačnom prípade sa ale zrejme po novej hudbe obzriete niekde inde. (pm)


Novinky

Tento utorok do obľúbeného Randalu priletia Islanďania Agent Fresco - alternatívna kapela, ktorá za najnovší album Destrier získala dve ceny Icelandic Music Award a to v kategórii Album roka a Spevák roka. Vo svojej hudbe fantastickým spôsobom spájajú modernú progresivitu s popovou hitovosťou. Britský The Independent ich napríklad označil za "jednu z najvzrušujúcejších nových kapiel súčasnosti". Na pódiu ich uvedie česká progmetalová kapela Unaffected Evolution. (ak)


Amaranthe
je švédska kapela, hrajúca veľmi prístupný symfometal, ktorý okrášľujú traja vokalisti. Teraz ohlásili európske turné, v rámci ktorého zavítajú 19. novembra do bratislavského MMC. Predskakovať budú populárni metalcoristi Sonic Syndicate a kapela Smash into Pieces, ktorá tiež svoj metal tlačí do hitovosti s pomocou elektroniky. (ak)


Na východnom Slovensku sa zase chystá sľubný powermetalový večer. V Koloseu 8. novembra vystúpia Američania Theocracy, ktorým koncom októbra vychádza nový album Ghost Ship. Supportom budú slovenskí Within Silence. (ak)


Po tridsaťročnom albume We Care a Lot a dve dekády starom albume od Pantery tu máme ďalšie znovuvydanie plnoletej nahrávky, ktorá už chodí na výšku. Portugalskej kapelke Moonspell vyšiel v roku 1996 album Irreligious, ktorý sa na trhu objaví znovu, a to vo vinylovej verzii, ktorá sa už dnes ťažko zháňa. Obal bude obsahovať komentované live fotografie, všetky texty a repliku originálneho promo posteru spred dvadsiatich rokov. Takisto k LPčke dostanete album i na CD. Predobjednávky štartujú 9. septembra. Pripomíname, že Portugalci zahrajú 11. októbra v košickom Colloseu v sprievode Talianov The Foreshadowing a švédskych Eleine. (ak)


Album Bloody Kisses od Type O Negative je nesporne jednou z najdôležitejších nahrávok 90. rokov. Posúval hranice, nekonvenčne spájal doom s gothicom a kapelu vystrelil i do mierne mainstreamových vôd vďaka songom ako Christian Woman a Black No. 1. Teraz sa na internete objavili originálne demá deviatich skladieb z legendárnej dosky. Ich pôvod nie je presne známy, no znejú presne tak špinavo a uveriteľne, ako ste si to práve predstavili. Za pozornosť stoja Steeleove vokály, ktoré sú položené o niečo vyššie, než ich poznáme z originálu, ktorý vyšiel v roku 1993. (ak)


Jeden z mojich osobných objavov tohto roka, Newyorčania Husbandry, vydali vo štvrtok svoj debut Fera. Na jeho podporu spravili aj video k skladbe Nature vs Nurture. Ak sa vám zapáči, s kľudom ich podporte na Bandcampe. (pm)


Nový song od veteránov deathu Obituary poteší vždy. Loathe je prvou skladbou z dvojsingla Ten Thousand Ways to Die. Len škoda, že sa s ňou páni nepohrali trochu viac. Celá je v podstate zložená iba z dvoch riffov, bez nejakého závažného vývoja. (pm)


Čosi nové tu máme aj pre fandov Vader. Príjemná thrashovačka Prayer to the God of War pochádza z nového EP Iron Times a je predzvesťou ich štúdiovky The Empire, ktorá vyjde na začiatku novembra. (pm)


Na prázdno tento týždeň neobídu ani priaznivci Holanďanov Asphyx, ktorí sa tohto roku predstavili aj na festivale Gothoom. Titulná skladba z ich pripravovaného albumu Incoming Death je predzvesťou dobrej mastenice. (pm)


Že vám k tomu chýba ešte niečo temnejšie? V tom prípade z ponuky vyberáme Ulcerate a ich Extinguished Light. Na konci októbra vyjde aj očakávaný tretí album Shrines of Paralysis. (pm)



Okrem toho, že je Joe Duplantier na čele skvelej kapely Gojira, rozbehol si aj produkčnú činnosť. Pod svoje krídla zobral kvarteto Car Bombs a spolu pracovali na albume Meta. Ako počuť z prvej zverejnenej skladby, jeho vplyv na nahrávku bol značný. Čo je samozrejme veľmi dobre! From the Dust of this Planet si môžete vypočuť nižšie. (pm)


A na záver ešte niečo zo starej školy death metalu. Gatecreeper a ich Desperation. (pm)


Americká Candiria hrajúca "urban fusion" ponúkla nový singel z pripravenej štúdiovky While They Were Sleeping. Celkom štandardný metalček s vábivými vokálmi sa po dvoch minútach zlomí v psychedelickej jazzovej sekcii, aby neskôr prebudil vykričanými vokálmi. Zmes žánrov v skladbe Mereya pôsobí ohromne kompaktným dojmom a niet divu, že napríklad chameleóni Between the Buried and Me citujú Candiriu ako hlavný zdroj inšpirácie. Nahrávka im vychádza 7. októbra. (ak)


Doommetalisti SubRosa streamujú nový album For This We Fought the Battle of Ages inšpirovaný ruským sci-fi románom My od Jevgenija Zamiatina. román popisuje utopistickú budúcnosť, v ktorej sú ľudská predstavivosť, túžby a revolta potlačované. Rebecca Vernon, ktorá je líderkou kapely, žije v Salt Lake City v štáte Utah a v skladbe Troubled Cells sa spovedá zo svojho mormonského vyznania, ktoré je v oblasti rozšírené. Hudobne je to samozrejme pochmúrna a pomalá jazda na dlhé večery. Streamujte na serveri Noisey. (ak)


Singapúrsky grindcore, to je fascinujúca kombinácia. V podaní zabijáckej grupy Wormrot však neznie ako oxymoron. V novej 78-sekundovej skladbe chlapci poriadne nakopávajú a prinášajú skvelé osvieženie k pondelkovej káve. Pustite si tento náklad poriadne nahlas a zapíšte si 14. október, kedy kapele vyjde nový dvadsaťskladbový album Voices. (ak)


Thy Catafalque sa na novej skladbe vracajú k drtiacemu zvuku, ktorý poznáme z nahrávky Róka Hasa Rádió. Tretí zverejnený singel z novinky Meta ide oveľa priamočiarejšou cestou, než predošlé experimentálnejšie skladby. Do 16. septembra už veľa času nezostáva, snáď si teda projekt Támasa Kátaia nájde svojich poslucháčov aj vďaka songu 10^(-20) Ångström. (ak)


Ereb Altor nahrali minialbum coververzií od Bathory a na festivale s krásnym názvom Kilkim Žaibu, ktorý sa koná v Litve, zahrali okrem iných aj A Fine Day to Die. Teraz ponúkajú živý klip z podujatia zachytávajúci tento skvost škandinávskeho metalu z roku 1988 v modernom zvuku. (ak)


Haluz týždňa

Rob Scallon a Sarah Longfield sa preslávili vďaka svojim prerábkam všetkých možných skladieb na všetkých možných nástrojoch a na všetkých možných miestach. Naposledy spolu spravili cover Payback od Slayer. Ujal sa, tak spravili ďalší. Cannibal Corpse a ich Evidence in the Furnace. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Meshuggah.net

Súvisiaci interpreti: Korn, Meshuggah