Počas uplynulých týždňov sa uskutočnil už 15. ročník medzinárodného festivalu komornej hudby Konvergencie. Vyše 2600 návštevníkov festivalu absolvovalo počas ôsmich večerov 12 koncertov zahŕňajúcich komornú hudbu a crossoverové projekty. Po prvýkrát sa v programe objavil aj koncert so symfonickým orchestrom.

Konvergencie na úvod priniesli vernisáž výstavy fotografií dokumentujúcu históriu festivalu, ktorá bola spojená s oslavou 70. narodenín dlhoročného člena Slovenského komorného orchestra, violončelistu Juraja Alexandra. Hudobnú časť festivalu 15. septembra oficiálne otvoril projekt Burlas & Glass v Dóme sv. Martina. Do posledného miesta zaplnený chrámový priestor rozvibrovala minimalistická hudba v podaní Fera Királya s vizuálmi Jána Šicka.

Medzi silné okamihy patrila i napriek vonkajším rušivým vplyvom unikátna premiéra Šiestich bratislavských koncertov Jevgenija Iršaia v Klariskách. Ako sólisti sa v dielach predstavili Milan Paľa, Jozef Lupták, Peter Katina, no aj samotný autor. So záujmom publika sa stretli tiež diela Martina Burlasa, ktoré patrili medzi dramaturgické akcenty podujatia.

Konvergencie pre deti

Od štvrtku do soboty sa Konvergencie presunuli na domovské pódium v design factory. Milovníkov jazzovej hudby zaujal koncert Living Room In London s fenomenálnym Manu Delagom a Drum 'n Koto. Bratislavská noc komornej hudby bola vďaka domácim hudobníkom (Lotz Trio, Milan Paľa, Jozef Lupták, Nora Škutová) i zahraničným hosťom (Hagai Shaham, Arnon Erez, Raphael Wallfisch) už tradične veľkolepou oslavou klasiky. Sobota zas patrila spomienke na výročie úmrtia Juraja Beneša a výnimočnými dielami Maxa Regera (Klarinetové kvinteto s Ronaldom Šebestom), Dmitrija Šostakoviča a Georgea Enescu.

Projekt Hudobné kakao (nielen) pre deti potešil najmenších divákov koncertom Vrbovských víťazov a Jozefa Luptáka, ktorý bol spojený s čítaním a krstom knihy Braňa Jobusa Ja nič, ja muzikant. (Nielen) pre rodičov bol v nedeľu 21. septembra zážitkom klubový koncert Ventil RG v Refinery Gallery. Absolútne vyvrcholenie festivalu však prišlo v stredu v budove Slovenského rozhlasu. Beethovenove diela (Trio op. 11 a Trojkoncert v interpretácii huslistu Igora Karška, violončelistu Jozefa Luptáka a klavirstky Nory Škutovej) a "Osudová" opäť úplne zaplnili sálu.

Informácie pre Hudba.sk poskytli organizátori festivalu Konvergencie.

Ilustračné foto: Maroš Simon - K13.sk