Britská kapela Queen, v ktorej v súčasnosti ako frontman hosťuje americký spevák Adam Lambert, dnes ohlásila termíny budúcoročného turné. Formácia sa v rámci série 21 koncertov predstaví aj 1. februára vo viedenskej Stadthalle a 17. februára v pražskej O2 aréne.

Podľa oficiálnej webstránky kapely www.queenonline.com sa vstupenky na podujatia začnú predávať v piatok 3. októbra. Formácia vystúpi okrem Rakúska a Česka aj vo Veľkej Británii, Francúzsku, Nemecku, Holandsku, Belgicku, Taliansku, Dánsku a Švajčiarsku.

Queen a 32-ročný Adam Lambert, ktorý sa do povedomia dostal ako objav ôsmej série speváckej šou American Idol (skončil na 2. mieste), vystúpili spolu po prvý raz v roku 2009 práve v rámci populárnej talentovej súťaže. Rodák z Indianapolisu začal s kapelou koncertovať v roku 2011, pričom o rok spolu absolvovali vystúpenia v Rusku, Poľsku či na Ukrajine a neskôr tiež množstvo ďalších koncertov. "Z technického hľadiska pôjde jednoznačne o väčšiu produkciu ako pred dvoma rokmi," uviedol gitarista kapely Brian May na margo očakávaného turné a tiež dodal, že fanúšikovia sa môžu tešiť na najväčšie hity formácie.

TIP: Lady Gaga prekvapila fanúšikov na koncerte Queen a Adama Lamberta


Kapela Queen vznikla v roku 1970 v Londýne. Formáciu v súčasnosti tvoria dvaja pôvodní členovia, a to spomínaný gitarista Brian May a bubeník Roger Taylor. Skupina, v ktorej v minulosti pôsobili aj spevák Freddie Mercury a basgitarista John Deacon, vydala 15 štúdiových albumov, pričom v roku 2008 uviedla na trh pod hlavičkou Queen + Paul Rodgers počin s názvom The Cosmos Rocks. Ich výberovka Greatest Hits (1981) sa stala historicky prvým albumom, z ktorého sa vo Veľkej Británii predalo viac než šesť miliónov kópií.

Freddie Mercury zomrel 24. novembra 1991 na zápal pľúc, ktorý bol pre neho smrteľný v dôsledku oslabenia imunity vírusom HIV. Dožil sa 45 rokov. V roku 2001 Queen uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Hudobníci plánujú 10. novembra uviesť na trh album Queen Forever, ktorý by mal obsahovať doteraz nevydané skladby, vrátane nanovo produkovaných spoluprác s Michaelom Jacksonom. Viac o albume

Adam Mitchel Lambert sa narodil 29. januára 1982. Po úspechu v American Idol vydal v roku 2009 svoju prvú štúdiovku For Your Entertainment. Nahrávka sa umiestnila na tretej priečke amerického rebríčka Billboard 200. S druhou radovou nahrávkou Trespassing (2012) tento rebríček aj dobyl. Na konte má single ako No Boundaries, Time For Miracles, For Your Entertainment, If I Had You, Better Than I Know Myself, či zatiaľ najúspešnejší Whataya Want From Me, vďaka ktorému ho nominovali na cenu Grammy.

Zdroj: SITA (Queenonline.com, archív)
Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

Súvisiaci interpreti: Adam Lambert, Queen