Známi hudobníci, herci, moderátori aj politici prišli včera s Richardom Müllerom osláviť vydanie albumu, ktorý podľa prvých reakcií fanúšikov aj kritikov patrí k tomu najlepšiemu, čo kedy vydal. V luxusnom prostredí bratislavskej reštaurácie SaSaZu ho pokrstila Adela Banášová, ku ktorej má Richard naozaj špeciálny vzťah. Dokonca sa o tom vyspieval v pesničke.

Richard Müller novým albumom 55 prekvapil mnohých fanúšikov, no najmä tých, ktorý ho už odpisovali. Novinka je bilanciou jeho života pri príležitosti významného jubilea (nadväzujúc na albumy 33 a 44), ale aj intímnou výpoveďou, o tom, čo ešte od neho čaká. Vážne témy a kritický pohľad na súčasný svet sú pretkané nostalgiou, v textoch, ktoré v spolupráci so spevákom napísal Peter Uličný je však cítiť veľký nadhľad a nechýba im potrebný optimizmus. Medzi skladbami na odľahčenie atmosféry sú aj dve Müllerove vyznania platonickým láskam - tou prvou je herečka Julia Roberts, o ktorej spieva v (nie úplne reprezentatívnom) pilotnom singli albumu, druhou Adela Banášová, ktorej venoval nemenej chytľavú pieseň Adieu Adele.

Je trochu škoda, že práve túto skladbu nezverejnil ako prvú ochutnávku albumu, no vynahradil to včerajším krstom v reštaurácii SaSaZu, kde nové CD uviedla do života práve najpopulárnejšia slovenská moderátorka. "Je to pre mňa veľká česť, že som krstnou mamou tohto albumu, mám z toho až trochu trému. Naozaj ma veľmi potešilo, že mi Richard venoval pieseň. Myslím si, že sa máme radi a máme sa v úcte. Nikdy sme spolu nekávičkovali, ale je to o tom, že kedykoľvek sme sa stretli, tak sme sa zhovárali na istej rovine hlbokého porozumenia. Richard je veľmi autentický človek s otvorenou dušou. Skladba Adieu Adele je nádherná a má hitový potenciál, bez ohľadu na to, či je pre mňa alebo nie," vyznala sa Adela, ktorá album pokrstila bozkom.

Adela Banášová, Richard Müller, Brzobohatý, Uličný Zdroj: TASR - Michal SvítokAdela Banášová, Richard Müller, Ondřej Gregor Brzobohatý a Peter Uličný

"Všetky piesne sa ma nejakým spôsobom týkajú. Napríklad Julia Roberts alebo Adieu Adele sú o nenaplnenej láske. V ďalších hodnotím, ako tých 55 rokov ubehlo. Mám tam aj pesničku Na smrteľnej posteli, ale napriek mierne morbídnemu názvu, je - rovnako ako všetky ostatné - veľmi krásna. Jednoducho, piesne sú o témach, o ktorých rozmýšľam, čím žijem. Pevne verím, aj na základe reakcií z okolia, priateľov a vydavateľov, že sa nám podarilo urobiť nádherný album a dúfam, že moje publikum nesklamem. Osobne som s albumom naozaj veľmi spokojný. Vypovedá o tom, aký teraz som," povedal pri prezentácii novinky Richard Müller, ktorý si krst zopakuje dnes večer v Prahe. Krstným otcom bude Michal Horáček.

Multigeneračná spolupráca, ktorá sa vyplatila

Počas bratislavského krstu na pódiu nechýbali všetci traja umelci, ktorí sa na tvorbe albumu 55 podieľali. Okrem Richarda a spomínaného textára Petra Uličného prispel k výsledku nemalou mierou autor hudby Ondřej Gregor Brzobohatý, ktorý bigbandovým zvukom s prvkami jazzu, funku a soulu, s miestami až bondovskou atmosférou, doslova vdýchol Richardovmu charizmatickému prejavu nový život. Táto poloha mu neuveriteľne svedčí a celkovo je z nahrávky cítiť, že pri tejto nečakanej spolupráci všetko dokonale "klaplo". Potvrdzujú to aj slová samotného Richarda.

"Ondřej je úžasný človek plný energie, mladosti a krásy. Som strašne rád, že tento chlapík so mnou nahral nový album. Túto nahrávku mám veľmi rád, nechcem povedať, že viac ako ostatné, ale mám ju naozaj veľmi rád," vyjadril sa pre agentúru SITA spevák, ktorý si zo svojho najnovšieho počinu najviac obľúbil skladbu Čierny čaj. "S Petrom Uličným som kedysi robil posledný album Banketu "Vpred?" a potom sme sa vyše 25 rokov nevideli ani nepočuli. Aj som sa snažil nadviazať s ním kontakt, ale z nejakého nepochopiteľného dôvodu sa nám to nedarilo. Potom sme sa konečne nejako spojili, začali sme hneď spolupracovať a vzniklo toto dielo. Peter dokonalo pochopil to, čo som mu naznačoval. Dával som mu námety a on ich rozpracoval do krásnej formy. Jeho texty sa mi páčia, sú príbehové, výborne vypointované, nádherne sa rýmujú."

Vypočujte si album 55 na Deezeri:



Všetci traja umelci zhodne tvrdia, že vznik albumu sprevádzala magickosť a pohodovosť. Veria, že pozitívnu energiu sa im podarilo preniesť aj do pesničiek. "V januári mi Richard zavolal, že by bol veľmi rád, keby som zhudobnil niektorý z textov, ktoré mu napísal Peter Uličný. Bol som nadšený, odpovedal som že veľmi rád. Potom sa stalo to, že sa mi páčili všetky texty, a tak som zhudobnil všetky pesničky. Jemu sa všetky páčili, nakoniec som sa stal aj producentom celého albumu. Celé to prišlo ako blesk z čistého neba, nerátal som s tým, že budem nakoniec robiť celý album," povedal Ondřej Gregor Brzobohatý pre TASR. "Richard je nejakým spôsobom súčasťou celého môjho života a teraz sme sa stretli pri tvorbe. Bolo to veľmi inšpirujúce a bolo mi cťou robiť s legendou ako Richard Müller. Naozaj si vážim, že na mňa vsadil," dodal skromne talentovaný hudobník a skladateľ.

"Verím, že z tých pesničiek silno cítiť, že je to veľmi intímna výpoveď s jasným posolstvom - aby sme nepodliehali tlaku okolia. V jednej pesničke si robím srandu zo sveta okolo, volá sa Dobre už bolo. Je to totiž taký okrídlený slogan medzi ľuďmi, že nás už nič dobré nečaká. Ja som sa z toho tak troška vysmial. Myslím si, že pokiaľ ľudia budú k sebe slušní, priateľskí a úprimní, aj ten svet sa zmení," hovorí textár Peter Uličný. "My sme s Richardom obidvaja chorobne nepracovití, čiže neradi pracujeme a ešte menej spolupracujeme. Naozaj po 20 rokoch nespolupráce a občasnom sa videní na ulici sme sa 20 rokov nekontaktovali. Nebolo v tom nič osobné, len nás život každého hodil na inú stranu. Keď sme sa po tých rokoch stretli na káve, padol nápad po 20-tich rokoch niečo urobiť. Bavili sme sa o živote a v konečnom dôsledku je tá platňa o živote," prezradil Uličný pre TASR.

Richard Müller, Ondřej G. Brzobohatý, Peter Uličný Zdroj: Pavol KarellSpevák, autor hudby a textár v družnej debate - viac fotiek z krstu

Peter Riava: Je to starý dobrý Müller ako ho poznáme

Výsledok tejto spolupráce príjemne prekvapil mnohých, medzi inými aj riaditeľa vydavateľstva Universal Petra Riavu. "Pre mňa je album '01 nielen Richardov prelomový a kultový album, ale je to aj kultový album slovenskej pop music. A 55-ka je voľným a dôstojným pokračovaním albumu '01. Mám z toho veľkú radosť, sú to krásne veci, krásne texty, Richard to veľmi dobre interpretuje, jednoducho starý dobrý Müller ako ho poznáme. Musím sa priznať, že som tomu projektu neveril, bol som trocha skeptik dobrého výsledku pri tejto kombinácii autorov a interpreta. Keď bol album hotový, zavolal som Ondřejovi a ospravedlnil som sa mu, že som neveril v úspech, povedal som, že tá práca je skvelá a veľmi sa z toho teším," povedal Riava pre TASR.

Niektorú z nových piesní zaradí Richard Müller do playlistu aj na jesennom turné, ktoré štartuje už v sobotu 1. októbra v Michalovciach. Väčšinu repertoáru však budú tvoriť jeho staršie hity v šansónových úpravách. To Najlepšie Tour malo totiž na jar veľký úspech, a tak sa Richard rozhodol pokračovať aj v poslednej tretine tohto roka. Sprevádzať ho budú gitarista Peter Markuljak, klávesák Matej Benko, kontrabasista Martin Gašpar, hráč na dychové nástroje Michal Žáček a bubeník aj kapelník Juraj Kuchárek. Spolu navštívia 17 slovenských a 13 českých miest. Lístky na slovenské koncerty sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.

To Najlepšie Tour 2016 - jesenná časť:

Koncerty na Slovensku:

1. 10. - Michalovce, Mestské kultúrne stredisko 
2. 10. - Košice, Spoločenský Pavilón   
3. 10. - Prešov, Kino SCALA 
4. 10. - Poprad, Dom Kultúry 
5. 10. - Liptovský Mikuláš, Dom kultúry
8. 10. - Lučenec. Synagóga 
9. 10. - Banská Bystrica, Aula SZU
10. 10. - Zvolen, Dom kultúry Podborová
11. 10. - Piešťany, Dom umenia
22. 10. - Trnava, Kino Hviezda 

1. 12. - Martin, Kino Strojár
4. 12. - Bratislava, Stará Tržnica
5. 12. - Nitra, PKO Nitra 
8. 12. - Žilina, Dom Odborov 
9. 12. - Ružomberok, Kultúrny dom A. Hlinku 
11. 12. - Prievidza, Športová hala
13. 12. - Trenčín, Piano Club

Vstupenky:  Predpredaj.sk 

Koncerty v Českej republike:

14. 10. - Ostrava, Dům kultury
15. 10. - Krnov, Kofola Music Club
16. 10. - Praha, Hybernia  
1. 11. - Karlovy Vary, Hotel Thermal                
3. 11. - Plzeň, Měšťanská Beseda                        
5. 11. - České Budějovice, DK Metropol                         
7. 11. - Ústí nad Labem, Severočeské divadlo 
11. 11. - Pardubice, Východočeské divadlo 
12. 11. - Náchod, Divadlo Dr. J. Čížka 
13. 11. - Liberec, Dům kultury 
14. 11. - Hradec Králové, KC Aldis 
15. 11. - Přerov, Klub Teplo     
6. 12. - Brno, Janáčkovo divadlo

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Článok sme doplnili o naše hodnotenie albumu (viac už čoskoro v recenzii) a citácie z tlačových agentúr TASR a SITA.

Foto: TASR - Michal Svítok, Pavol Karell (druhá fotka v texte)

Súvisiaci interpreti: Richard Müller