Presne o týždeň (6.10.) sa uskutoční premiérový koncert projektu Koop Oscar Orchestra na Slovensku. Zaujímavá bude nielen formácia, ktorá je priamym nasledovníkom švédskej elektronicko-jazzovej legendy Koop, ale aj domáca predkapela. Tá potvrdí, že aj vo dvojici sa dá vytvoriť plnohodnotný kapelový zvuk.

Názov originálneho dua je Gonsofus a tvoria ho multiinštrumentalisti Sasha Mamaev a Gábor Tokár, ktorí ovládajú hru až na desiatich nástrojoch. Výsledkom kreatívneho spájania zvukov za pomoci loopingu je ich vlastný žáner, ktorý nazvali "transcontinental groove", a energické šou, ktoré oslovujú široké spektrum poslucháčov. Ich koncerty navštevujú fanúšikovia world music, reggae a dubu, ale aj hip-hopu, downtempovej elektroniky a ďalších žánrov.


Úderná dvojica s bezhraničnou inšpiráciou v rôznych kultúrach a krajinách nie je žiadnym nováčikom. So svojimi dvomi nahrávkami a EP-čkami vystúpili počas svojich piatich európskych turné v krajinách ako Česko, Rakúsko, Nemecko, Holandsko, Španielsko, Portugalsko, Francúzsko, Lotyšsko, Litva, Poľsko, Nórsko či Rusko. Aktuálne Sasha a Gábor so svojou šou cestujú po Slovensku a práve koncert v Ateliéri Babylon 6. októbra v rámci cyklu koncertov City Sounds of Bratislava bude jedným z vrcholov ich jesennej šnúry.

 
Hviezdou večera bude acid-jazzový guru Oscar Simonsson, ktorý prinesie do Bratislavy nielen tvorbu svojej domovskej skupiny Koop, ale je vysoko pravdepodobné, že si na slovenských fanúšikoch otestuje aj novú tvorbu. Má totiž vo zvyku najprv zahrať svoj najčerstvejší materiál najprv naživo a až potom ho zmixuje v štúdiu. Podľa vlastných slov tým oslavuje "veľkosť hudby". Okrem litovskej speváčky Jazzu, ktorá v Simonssonovi opäť prebudila otca švédskej elektronickej hudby, sa Slovákom predstavia Niklas Barnö (trúbka), Ulrik Ording (bicie), Love Meyerson (akordeón, perkusie a vibrafón), Niklas Fernqvist (kontrabas) a Abel Haile (barytónový saxofón a perkusie). 

Medzi najväčšie hity Koop patrí skladba Summer Sun, ktorý mal na začiatku milénia úspech aj v americkom rebríčku Billboard. Slovenskí poslucháči môžu singel z albumu Waltz for Koop (2001) poznať aj z reklamy mobilného operátora. Simonsson vydal s krajanom Magnusom Zingmarkom aj karibikom inšpirovanú štúdiovku Koop Islands (2006), z ktorej je známa najmä skladba Strange Love.

 
Projekt City Sounds of Bratislava bol finančne podporený z verejných zdrojov Fondom na podporu umenia, grantovými schémami Ars Bratislavensis, Bratislavského samosprávneho kraja a SOZA.

Redakciu Hudba.sk informoval za organizátorov koncertu Matej Šálek. Viac sa dozviete na www.facebook.com/csbratislava a na FB stránke koncertu.

Foto: archív Gonsofus

Súvisiaci interpreti: Koop