Paradoxom nekonečných začiatkov a koncov, ale tiež iným pohľadom na prichádzajúci sviatok zosnulých, je pilotný singel a videoklip Nemehlo od Kyklos Galaktikos. Pozrite si novinku od českej trojice, ktorej vizuál vznikol na cintoríne v Černošicích.

Trojica Jan Burian, Jaroslav Hrdlička a Johana Matoušková vydala singel Nemehlo ako ochutnávku pred plánovaným vydaním svojho druhého štúdiového albumu, ktorý by sa na trhu mal objaviť vo februári 2015. Hudobníci boli pri skladaní novinky podľa vlastných slov otvorení veciam, ktoré presahujú ľudský život.

"Čas, ktorý uplynul od doby kedy sme boli malí a veci sme vnímali miliónkrát rýchlejšie, sa premenil v diery po kultúrach, generáciách, rodoch, pokoleniach, kmeňoch, čeľadiach a triedach. Tieto diery potom delia život jedného človeka na nespočet začiatkov a koncov. A každý pár na sebe závislých začiatkov a koncov má k sebe stále bližšie. Niektoré konce sú tak blízko začiatkom, že ich dokonca predbehli a vďaka tomu sa začali opäť vzďaľovať, akurát v opačnom poradí koniec > začiatok," uviedol Jaroslav Hrdlička.

Popri vizuálnom stvárnení tvorby sú pre Kyklos Galaktikos rovnako dôležité texty, ktorých tvorba podlieha prísnym pravidlám. Kapela sa v presne stanovený čas stretáva na konkrétnej križovatke. Každý musí prísť z inej strany a so sebou si musí priniesť zoznam svojich omylov. "Chyby a omyly sa nesnažíme napravovať ani zakrývať, práve naopak, ctíme ich a opatrujeme. Prehmat je pre nás pokladom. Presah je všedný a dostavuje sa automaticky. Prehmat je príčina, presah dôsledok," dodáva Jan Burian, ktorého k ústrednému nápadu videoklipu inšpirovalo jeho jarné rozjímanie s dcérami na cintoríne.


Kyklos Galaktikos pre zachovanie rovnováhy a uvoľnenia tlaku paradoxu meniacich sa začiatkov a koncov, doporučujú každému robiť tento zoznam činností: často zabúdať, čo ste chceli povedať, prestať hovoriť v polke vety, nepočúvať, skákať do reči, pozerať sa do blba, nič si nezapisovať, pracovať neefektívne, zadrhávať sa, ulievať sa a nestarať sa o seba. "Všetky tieto činnosti sa ale musia robiť s citom a vo vhodnú chvíľu, nesmú sa zneužívať a nesmie sa nimi ospravedlňovať vlastná lenivosť," spresnil Jaroslav.

V tomto duchu sa bude niesť i zatiaľ nepomenovaná nová nahrávka kapely, ktorá by sa na trhu mala objaviť 10. februára 2015. Tematicky by sa mala venovať rozdvojeniu, zdvojeniu a zrkadleniu, opakovaniu a pretrvávaniu, hrám s chybou, jazykom a náhodou. Formáciu však fascinuje aj ticho, tma, smiech, nepochopiteľné a nerozumné, ktoré budú taktiež súčasťou albumu.

"Chceme sa nechať zneistiť, prekvapiť, vyviesť z miery. Nie sme veriaci ani poverčiví, a tak neveríme na svet plný istôt, poistenia, kopírovaných návodov a názorov, moralít, reklamných 'umeleckých' sebaprezentácií a sebapotvrdení. Sme tu len my, teraz, v tejto konkrétnej situácii, v úžase na prahu ďalšieho kroku. Niekedy našľapujeme jemne a opatrne, ideme po špičkách, inokedy sa vrháme vpred a s revom skočíme," uzavrel Jan.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Zdeněk Neusar, PR manažér kapely Kyklos Galaktikos.