Austrálska kapela Nick Cave and the Bad Seeds vydá 18. februára nový album Push The Sky Away. Skupina ho nahrávala s dlhoročným spolupracovníkom Nickom Luanayom v La Fabrique studios, ktoré sa nachádzajú v rezidencii z 19. storočia na juhu Francúzska.

Aktualizácia (3.12.2012): Lyric video k prvému singlu je vonku.

Nick Cave and the Bad Seeds - We No Who U R

"Vstúpil som do štúdia s plnou hrsťou nedokončených myšlienok. Sú to The Bad Seeds, ktorí ich pretransformujú na zázračné veci. Spýtajte sa kohokoľvek, kto ich videl pri práci. Sú iní, ako ktorákoľvek kapela na svete - pre ich čistokrvnosť a inštinktívnu tvorivosť," uviedol 55-ročný Nick Cave.

Prvým singlom z albumu Push The Sky Away je skladba We No Who U R. Na voľné stiahnutie bude dostupná od 3. decembra pre všetkých, ktorí si predobjednajú niektorú z verzií albumu. Kapela zatiaľ zverejnila trailer k albumu, ktorý bude už jej pätnástou štúdiovkou, prvou od albumu Dig, Lazarus, Dig!!! (2008).

Nick Cave & The Bad Seeds - Push The Sky Away (trailer)

Zostavu The Bad Seeds v januári 2009 po 25 rokoch opustil Mick Harvey, zostávajúcimi členmi sú: Warren Ellis (husle, flauta, gitara, syntetizátor), Martyn Casey (basgitara), Thomas Wydler (bicie nástroje), Jim Sclavunos (perkusie) a Conway Savage (vokály). Ellis, Casey a Sclavunos tvoria spolu s Caveom aj projekt Grinderman, ktorý má v súčasnosti prestávku. "Uvidíme sa tak o desať rokov, keď budeme starší a škaredší," povedal Cave vlani v decembri na austrálskom Meredith Music Festivale, kde zoskupenie odohralo posledné vystúpenie. 

Nick Cave je známy predovšetkým ako hudobník, no je tiež scenáristom, spisovateľom a príležitostným hercom. Svoju prvú knihu, kolekciu krátkych hier a textov King Ink, vydal v roku 1988. O niekoľko rokov vyšlo aj pokračovanie King Ink II (1997). Jeho debutový román And the Ass Saw the Angel (1989) vyšiel v českom preklade pod názvom A uzřela oslice anděla. Svoje zatiaľ posledné literárne dielo The Death of Bunny Munro (v slovenskom preklade Smrť Bunnyho Munroa) vydal Cave v roku 2009. Ako scenárista je podpísaný pod filmami Ghosts... of the Civil Dead (1988), Vražedný návrh (2005) a Zem bez zákona (2012).

Informácie pochádzajú z webovej stránky nme.com a archívu agentúry SITA.

Zdroj: SITA
Foto: Facebook.com/nickcaveandthebadseeds

Súvisiaci interpreti: Nick Cave & Bad Seeds