Americká metalová ikona Metallica debutuje so svojou desiatou štúdiovkou Hardwired... To Self-Destruct (2016) na prvej priečke amerického albumového rebríčka Billboard 200. Pre štvorčlennú formáciu je to už šieste prvenstvo v tomto rebríčku, ktorý dobyli aj s predchádzajúcimi piatimi albumami.

Z novinky sa v prvom týždni po vydaní predalo v USA 291-tisíc kópií, čo je tretí najlepší tohtoročný štart v rebríčku. Lepšiu predajnosť v úvodnom týždni zaznamenali tento rok iba raper Drake s albumom Views (1,04 milióna predaných kópií) a speváčka Beyoncé s Lemonade (653-tisíc predaných kópií). Na druhom mieste za Metallicou debutuje spevák Bruno Mars s treťou štúdiovkou 24K Magic, z ktorej sa predalo 231-tisíc kópií.

Recenzia: Metallica novinkou rekapituluje: Žije pre radosť z hudby bez obmedzení
 
Metallica vznikla v roku 1981 v Los Angeles a jej súčasnú zostavu tvoria spevák a gitarista James Hetfield, bubeník Lars Ulrich, gitarista Kirk Hammett a basgitarista Robert Trujillo. Debutovali v roku 1983 albumom Kill 'Em All, po ktorom nasledovali štúdiovky Ride The Lightning (1984), Master Of Puppets (1986), ...And Justice For All (1988), Metallica (1991), Load (1996), Reload (1997), St. Anger (2003), Death Magnetic (2008) a spomínaná Hardwired... To Self-Destruct. Okrem toho majú na konte aj spoločný album s Louom Reedom s názvom Lulu (2011).

V roku 2013 kapela zverejnila snímku Metallica: Through The Never, ktorú nakrútil režisér a fanúšik kapely Nimród Antal. Dokument v 3D formáte prináša netradičný pohľad na dianie na javisku aj v zákulisí, a to prostredníctvom príbehu jedného z členov štábu, mladíka Tripa, ktorého stvárnil Dane DeHaan.

Zdroj: SITA (Billboard.com, archív)
Foto: Universal Music

Súvisiaci interpreti: Metallica