Vo veku 70 rokov zomrel v pondelok frontman anglickej heavymetalovej kapely Motörhead Lemmy Kilmister. Smutnú správu, ktorú ako prvý prostredníctvom Twitteru zverejnil rozhlasový moderátor a jeho dlhoročný priateľ Eddie Trunk, neskôr na Facebooku potvrdili zostávajúci členovia skupiny.

"Neexistuje jednoduchý spôsob, ako to povedať... náš úžasný, šľachetný priateľ Lemmy dnes zomrel po krátkom boji s extrémne agresívnou rakovinou," napísali členovia Motörhead s tým, že spevák a basgitarista sa o chorobe dozvedel len dva dni pred smrťou, 26. decembra (zároveň dva dni po 70. narodeninách, ktoré mal na Štedrý deň).

Hudobník, ktorý žil v Los Angeles, skonal doma v kruhu rodiny. "Nedokážeme vyjadriť šok a smútok, na to nie sú slová. Viac povieme v nasledujúcich dňoch," doplnili na sociálnej sieti jeho spoluhráči Phil "Wizzö" Campbell (gitara, vokály) a Mikkey Dee (bicie). Zároveň vyzvali fanúšikov, aby si nahlas pustili hudbu jeho kapiel Motörhead a Hawkwind, podelili sa o svoje príbehy a oslavovali život, pretože tak by si to Lemmy želal. Na záver pripojili link na facebookovú stránku venovanú jeho pamiatke www.facebook.com/lemmykilmisterforlife, kde môžu vyjadriť sústrasť a podeliť sa so spomienkami na hudobníka.

Kapela označovaná za "najhlučnejšiu na svete" plánovala v roku 2016 pokračovať v turné k novému albumu Bad Magic, ktorý vyšiel v auguste a stretol sa s veľmi pozitívnym prijatím fanúšikov aj kritikov. V rámci šnúry sa mali muzikanti 17. februára predstaviť aj v bratislavskej Aegon aréne NTC. Po smrti frontmana sa žiaľ slovenskí fanúšikovia koncertu nedočkajú, Lemmy je v Motörhead nenahraditeľný. Okrem toho, že bol hlasom, tvárou a hlavným skladateľom - doslova motorom kapely, bol aj jediným zakladajúcim členom v aktuálnej zostave. Jeho nekompromisný postoj k životu vyjadruje otváracia skladba nového albumu (Victory Or Die - Víťazstvo alebo zomri). Najmä ďalšia z noviniek Till The End (na konci článku) však patrí k tým, ktoré po jeho smrti naberajú ešte väčšiu silu.


Svojím rock'n'rollom ovplyvnil aj vývoj metalu

Lemmy Kilmister, vlastným menom Ian Fraser Kilmister sa narodil 24. decembra 1945 v anglickom meste Stoke-on-Trent. V roku 1972 sa pridal k spomínanej skupine Hawkwind, z ktorej ho v roku 1975 vyhodili. S gitaristom Larrym Wallisom a bubeníkom Lucasom Foxom následne založili novú kapelu Bastard. Tento názov neskôr Lemmy zmenil na Motörhead - podľa poslednej piesne, ktorú napísal pre Hawkwind, napokon však definovala zvuk skupiny, ktorá tú predchádzajúcu vysoko prerástla. Na konte má 22 štúdioviek a medzi jej najznámejšie skladby patria Motorhead, Ace Of Spades, Overkill, Bomber či Iron Fist. Motörhead sa umiestnili na 26. priečke v rebríčku 100 najlepších hardrockových interpretov histórie podľa televízie VH1.

Skupina patrí medzi priekopníkov heavy metalu, hoci samotný frontman Lemmy svoju hudbu nazýval jednoducho rock'n'rollom. Okrem toho tvrdil, že v začiatkoch cítil oveľa väčšiu spriaznenosť s punkovými kapelami ako s metalovými ikonami 70-tych rokov Black Sabbath či Judas Priest. Napriek prvotnému "nie sme metal" postoju mala fúzia tvrdosti s punkovým nasadením, ktorá sa stala typickým znakom tvorby Motörhead, veľký vplyv na vznik subžánrov ako speed metal či thrash metal a hudobnými kritikmi býva kapela zaraďovaná medzi významných predchodcov tzv. novej vlny britského heavy metalu (New Wave of British Heavy Metal).

Veľkou inšpiráciou však Motörhead boli aj pre americké kapely, napríklad Metallicu. Tá dokonca v roku 1995 na Lemmyho narodeninovej oslave v Los Angeles vystúpila pod názvom The Lemmy's. Ultimátnou poctou a potvrdením toho, že Motörhead sú thrashmetalovými kapelami považovaní za krstných otcov žánra, bolo v roku 2011 zahratie ich skladby Overkill členmi skupín Metallica, Slayer, Megadeth, Anthrax a Exodus na koncerte The Big 4 v New Yorku. "Lemmy, ty si jeden z hlavných dôvodov, prečo táto kapela existuje. Sme ti navždy vďační za všetku tvoju inšpiráciu. RIP," uviedla Metallica dnes v noci na svojich oficiálnych profiloch.

K jeho úmrtiu sa na sociálnych sieťach už vyjadrili viacerí kolegovia hudobníci, ako sú Gene Simmons a Paul Stanley (KISS), Flea z Red Hot Chili Peppers, Duff McKagan (ex-Guns N' Roses), Foo Fighters, Judas Priest, AnthraxBilly Idol, Nikki Sixx z Mötley Crüe, či Mark Lanegan. Medzi prvými bol aj Ozzy Osbourne z Black Sabbath. "Dnes som stratil som jedného z mojich najlepších priateľov, Lemmyho. Bude veľmi chýbať. Bol to bojovník a legenda. Uvidíme sa na druhej strane," napísal hudobník, ktorému Kilmister pomáhal ako spoluautor štyroch piesní na sólovom albume No More Tears (1991). Medzi nimi je aj hit Mama, I'm Coming Home a cenou Grammy ovenčená I Don't Want to Change the World


Zdroj: SITA (People.com, bbc.com, Reuters), Rollingstone.com, Nme.com, archív Hudba.sk, pm
Foto: Facebook.com/OfficialMotorhead

Súvisiaci interpreti: Motörhead