Vo štvrtok 26. marca zomrel vo veku 70 rokov anglický gitarista, skladateľ a jeden zo zakladajúcich členov folkovej skupiny Pentangle John Renbourn. Hudobníkovo bezvládne telo objavila polícia vo štvrtok ráno v jeho dome v meste Hawick.

Renbourn mal v stredu večer vystúpiť spolu so spevákom Wizzom Jonesom, na koncerte sa však neukázal. Príčinou úmrtia bol údajne srdcový infarkt.

"Správa o smrti Johna Renbourna ma zarmútila. Bol to milujúci a láskavý človek. RIP John, bolo mi cťou a potešením stretnúť ťa," vyjadrila na Twitteri speváčka Cerys Matthews. "Ach, John Renbourn más navždy opustil. Taký skvelý gitarista..." napísal na Twitter spisovateľ Ian Rankin.

John Renbourn sa narodil 8. augusta 1944 v Londýne. Známy bol predovšetkým vďaka spolupráci s už zosnulým gitaristom Bertom Janschom, s ktorým pôsobil v spomínanej kapele Pentangle. Ako sólový umelec vydal napríklad nahrávky John Renbourn (1965), The Lady and the Unicorn (1970), Faro Annie (1971), The Hermit (1976), A Maid in Bedlam (1977), The Black Balloon (1979), The Nine Maidens (1986), Traveller's Prayer (1998) alebo Palermo Snow (2011). Spolupracoval aj s Dorris Henderson či Stefanom Grossmanom.


Zdroj: SITA (Theguardian.com, bbc.com)
Foto: Facebook.com/Renbourn