Už piaty rok organizuje portál Jazz.sk hudobnú anketu Esprit, ktorá zviditeľňuje slovenské jazzové albumy. O víťazoch rozhoduje odborná porota, ale aj verejnosť internetovým hlasovaním. Slávnostný večer s odovzdaním cien a trojkoncertom nominovaných sa uskutoční tradične 30. apríla (Medzinárodný deň jazzu) v Divadle Aréna v Bratislave.

V ankete Esprit za rok 2016 je nominovaný rekordný počet 22 jazzových nahrávok slovenských umelcov. Profily spolu s ukážkami nominovaných albumov sú od 30. marca zverejnené na webstránke www.jazz.sk/esprit/2016. Do súťaže sú zaradené albumy slovenských hudobníkov, ktoré spadajú do žánrovej kategórie jazzu a boli vydané v roku 2016. Pre priaznivcov jazzu predstavuje ocenenie Esprit príležitosť získať prehľad o tom najlepšom, čo za posledný rok na domácej scéne vzniklo, a vyjadriť svojím hlasovaním podporu a uznanie autorom a interpretom tohto žánru na Slovensku.

Nominácie na cey Esprit 2016:

Bratislava Hot Serenades - Ja vodku rád pijem
Carpet Cabinet - Be Good, Stay Strong, Live Long
Erbetes Quartet Iveta Lišková - 7th day
Eugen Botos & Finally - Final Definition
Eugen Vizváry - For Jaco
Fats Jazz Band - That Old Feeling
Five Gentlemen - Five Gentlemen present Jimmie Noone
Funny Fellows - Happy Feet
Hana Šebestová - Utajená
Hanka G & Ondrej Krajňák - Twin Flame
Inside Group - One and Zero
Jakub Tőkőly - Different Directions
Ján Hajnal - Bartók's room
Kristína Prekopová - Úsvit
Ľubo Šamo Project - Good trip 1998 – 2016
Lukáš Oravec Quartet ft. Bob Mintzer - Ali
Miriam Bayle - Song
Pavol Bereza - Intuition
Peter Adamov - Portrait
Sisa Feher a Fehero Rocher - Cirrus
Swing Society Orchestra - Swing Society Orchestra
Valér Miko trio - Vibrations, states, emotions

Za víťaza Ceny verejnosti Esprit je možné hlasovať do 21. apríla. Hlavné ocenenie, Cenu odbornej poroty Esprit za najlepší jazzový album roka, vyberie porota zložená z hudobných žurnalistov, kritikov a promotérov v oblasti jazzu. 

Zloženie medzinárodnej odbornej poroty:

Jo Aichinger - umelecký riaditeľ NÖ Festival und Kino GmbH, Easter Festival Imago Dei (Rakúsko)
Ján Babič - riaditeľ festivalu Trenčiansky jazzový festival
Peter Baláž - redaktor portálu Jazz.sk
Andreas Felber - jazzový hudobný publicista a redaktor Österreich 1 (Rakúsko)
Dubi Lenz - moderátor Rádia IDF, umelecký riaditeľ festivalu The Red Sea Jazz Festival (Izrael)
Peter Polanský - marketingový riaditeľ a dramaturg Wiener Konzerthaus (Rakúsko)
Matej Šálek - dramaturg koncertného cyklu City Sounds of Bratislava
György Wallner - riaditeľ jazzového hudobného centra The Budapest Music Centre (Maďarsko)
Igor Wasserberger - hudobný redaktor a publicista
Viktor Zappner - jazzový producent a promotér (Tasmánia)

Slávnostný večer s odovzdávaním ocenení Esprit sa uskutoční 30. apríla o 20:00 v Divadle Aréna v Bratislave. Svoje koncerty odohrajú traja z nominovaných - Eugen Vizváry s programom For Jaco, Hanka G s Ondrejom Krajňákom a Eugen Botos Finally. Živý prenos zo slávnostného večera odvysiela rádio Devín, ktoré je partnerom podujatia. Koncert a slávnostná ceremónia bude neskôr v zázname odvysielaná televíziou RTVS. Vstupenky na galavečer stoja 15 € v predpredaji a v prípade voľných kapacít budú dostupné aj priamo na mieste v cene 20 €.

Konferencia Jazz na Slovensku, jazz vo svete

Odovzdaním ocenení tento rok aktivity organizátorov ankety Esprit nekončia. Na druhý deň po slávnostnom galavečeri, v pondelok 1. mája od 10:00, sa v hoteli Devín uskutoční konferencia zameraná na tému Jazz na Slovensku, jazz vo svete. "Využívame účasť zahraničných porotcov v ankete Esprit a vytvárame priestor na dialóg domácej scény a skúsených organizátorov zvonku. Témy sú zaujímavé a verím, že prvý ročník konferencie položí základ kvalitnej spolupráce," upresňuje hudobník a organizátor Boris Čellár.

Cieľom výnimočnej konferencie je spojiť zahraničných organizátorov a slovenskú jazzovú obec, vytvoriť priestor na prezentáciu slovenského umenia a predstaviť zahraničiu to najlepšie, čo v jazzovom žánri máme. Zároveň zahraniční účastníci priblížia formou prednášok možnosti, ako sa slovenskí hudobníci môžu uplatniť aj na zahraničných pódiách. Na konferenciu je možné prihlásiť sa na stránke Jazz.sk a vstup je voľný.

O ocenení Esprit

Ocenenie Esprit za rok 2016 je piatym ročníkom podujatia. Zatiaľ poslednou držiteľkou ocenenia za rok 2015 je skladateľka a hudobníčka Sisa Michalidesová za album Dream Rhapsody. Víťazmi predchádzajúcich ročníkov boli basgitarista Juraj Griglák (2014), trubkár Lukáš Oravec (2013) a gitarista Michal Bugala (2012). V roku 2014 prebral nad podujatím záštitu prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska.

Hlavnou myšlienkou projektu Esprit je podpora tvorivosti slovenských predstaviteľov jazzového žánru. Deje sa tak priamou formou zviditeľňovania hudobných albumov vydaných v predchádzajúcom roku, pričom vďaka online prezentácii súťaže vzniká voľne dostupná databáza albumov s ukážkami a ich profilom. Esprit ďalej nabáda k objektívnej konfrontácii názoru odbornej a laickej verejnosti, čo je prínosom nielen pre samotného autora diela. Ku každému z albumov zaujíma 10-členná odborná porota konkrétne stanovisko, na druhej strane verejnosť prejavuje svoj názor formou hlasovania za najobľúbenejší album.

Cieľom realizátorov ceny Esprit je z odovzdávania ocenení vytvoriť pravidelnú udalosť, ktorá tak raz ročne vytvorí priestor pre stretnutie kultúrnej obce, spojenú s vysoko hodnotným programom aktuálneho držiteľa ceny - koncertom so skladbami z oceneného albumu.  
Sošky ocenení v kategóriách Cena verejnosti a Cena odbornej poroty v tvare kontrabasu vytvorila sklárska výtvarníčka Gordana Glass, pričom prvý exemplár vlastní legendárny jazzový pianista a skladateľ Herbie Hancock, ktorú si jej sošku odniesol ako darček po svojom bratislavskom koncerte v roku 2010.

Slávnostná ceremónia je registrovanou udalosťou participujúcou na oslavách Medzinárodného dňa jazzu (International Jazz Day), ktoré združujú jazzových nadšencov z celého sveta. Cieľom tohto podujatia je spoločne osláviť slobodu a kreativitu formou jazzových podujatí konaných v jeden deň po celom svete. 
 
Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka cien Esprit Zuzana Beňová.