Už len niekoľko hodín zostáva do otvorenia 8. ročníka Bratislavského majálesu, ktorý je najväčším festivalom svojho druhu na Slovensku. Každoročne ho navštívia desaťtisíce obyvateľov a návštevníkov hlavného mesta, ktorí môžu v príjemnom prostredí Tyršovho nábrežia zažiť koncerty populárnych i menej známych domácich kapiel zdarma.

Trojdňový Bratislavský majáles ponúkne aj v tomto roku množstvo hudobných vystúpení i pestrú paletu sprievodných podujatí. Už tradičný festival na pravom brehu Dunaja sa začína vo štvrtok 30. apríla. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal na utorkovej tlačovej konferencii povedal, že mesto toto podujatie, ktoré má v Bratislave silnú tradíciu, rado organizuje. "Je vždy zárukou kvality a dobrého zážitku, ktorý sa spája s májom, Dunajom i panorámou Bratislavy," uviedol Nesrovnal.

Pavol Murín z Občianskeho združenia Bratislavský majáles vyjadril nádej, že aj tento rok vyjde počasie, tak ako to vo väčšine prípadov býva. Organizátori veria aj vo vyššiu návštevnosť ako minulý rok. "Pomôcť by k tomu malo aj to, že v piatok je voľný deň," skonštatoval Murín.

Hex, Bratislavský majáles 2013 Zdroj: Marko Erd

Stálice, mladá krv a hostia z Katalánska

Centrum zábavy na Tyršovom nábreží sa bude koncentrovať najmä v okolí hlavného pódia, kde od štvrtka popoludnia do sobotňajšieho (2.5.) neskorého večera vystúpi 15 interpretov. Príležitosť dostanú menej známi domáci interpreti i osvedčené koncertné stálice, ako sú napríklad Hex, Polemic, Vidiek, Slobodná Európa alebo Chiki Liki Tu-a.

Skôr narodených určite poteší vystúpenie českej legendy Václava Neckářa. Mladú krv slovenskej scény tentokrát budú reprezentovať skupiny Bad Karma Boy, Medial Banana alebo Billy Barman, ktorých koncert bude vrcholom piatkového večera. Snáď to dovolí počasie, keďže práve na piatok je predpoveď menej priaznivá.


Predstaví sa aj kapela Saténové ruky, ktorá v máji vydá debutový album, populárne dídžejské duo Malalata a svoju narodeninovú šou predvedú rockoví recesisti z kapely Karpina. Vystúpi tiež textovo i hudobne jedinečná folková stálica Slniečko či jamajskou hudbou inšpirovaná formácia SkaFander.

Spestrením festivalu bude katalánska kapela La Troba Kung-Fú na čele so spoluhráčom Manu Chaa Joanom Garrigom, ktorá otvorí piatkový program. Časový rozpis koncertov si môžete pozrieť na konci článku.


Kreatívne workshopy, diskusie o Európe aj cyklojazda

V rámci sprievodného programu na Tyršovom nábreží bude aj tento rok kreatívny trh - Májový džem. Najviac aktivít je naplánovaných na sobotu 2. mája, kedy budú pre návštevníkov pripravené rôzne infostánky aj workshopy a poradenstvo pre tých, ktorí sa chcú dozvedieť viac o pestovaní a údržbe zelene. Aktívni športovci si zasa v sobotu môžu odjazdiť cyklojazdu po Bratislave a okolí, ktorá sa začína a končí na Tyršovom nábreží a má dva okruhy - 26-kilometrový základný a 19-kilometrový pre rodiny s deťmi.

Vyvrcholením Bratislavského majálesu bude aj tentoraz ohňostroj s hudobnou kulisou na motívy slávneho valčíka Na krásnom modrom Dunaji od Johanna Straussa, ktorý budú odpaľovať priamo z plavidla uprostred Dunaja.

Počas piatka a soboty budú prebiehať aj diskusie o prítomnosti i budúcnosti Európy a Európskej únie. "Som rád, že môžeme tomuto podujatiu pridať aj európsky rozmer," uviedol Dušan Chrenek zo zastúpenia Európskej komisie (EK) v SR. Pripomenul, že v tomto roku si práve na začiatku mája pripomíname nielen 11. výročie vstupu SR do EÚ, ale aj Deň Európy a 65. výročie Schumannovej deklarácie (9.5.1950) - mementa, s ktorým sa spája začiatok integrácie Európy.

"S prihliadnutím na to, že oslavujeme 70. výročie skončenia 2. svetovej vojny, si môžeme pripomenúť Schumannovu deklaráciu ako medzník, ktorý prepojil mier a integráciu Európy," povedal Chrenek. Témou diskusií, ktoré sa budú týkať súčasnosti Európy a EÚ, budú tiež eurofondy a ich čerpanie v Bratislavskom kraji, pričom sa na tejto diskusii v sobotu popoludní zúčastnia primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal i predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo.

Bratislavský majáles 2015 - hudobný program:

Štvrtok, 30. apríla

16:30 - Malalata
17:50 - Saténové ruky
18:50 - SkaFander
19:50 - Karpina
21:00 - Slobodná Európa

Piatok, 1. mája

15:20 - La Troba Kung-Fú
16:40 - Bad Karma Boy
18:00 - Medial Banana
19:20 - Chiki Liki Tu-a
20:45 - Billy Barman

Sobota, 2. mája

15:20 - Slniečko
16:40 - Vidiek
18:00 - Václav Neckář
19:20 - Polemic
20:45 - Hex

Detailný program festivalu si môžete pozrieť na stránke www.bratislavskymajales.sk.

Na záver ešte ukážky z tvorby kapiel, ktoré možno nepoznáte a odporúčame ich vidieť:


Text: Hudba.sk (zdroj: TASR, Bratislavskymajales.sk)
Foto: Marko Erd - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Billy Barman, Hex