Moderátor, zabávač, scenárista a textár Karel Šíp, ktorý sa narodil 1. júna 1945 v Prahe, oslavuje životné jubileum. Pri tejto príležitosti pripravilo vydavateľstvo Supraphon darček v podobe výberového albumu s názvom Bláznivej kmet, ktorý prostredníctvom 21 skladieb mapuje jednotlivé kapitoly jeho doterajšieho hudobného života.

Po štúdiu na strednej filmovej škole v Čimelicích začal Karel Šíp pracovať v Československej televízii ako produkčný relácie Vlaštovka a pôsobil tam v rokoch 1963 až 1973. "Byť produkčným v Československej televízii predznamenalo kariéru textára. Veď predo mnou tam bol Jiří Štaidl a po mne Ondřej Suchý," hovorí Karel Šíp s úsmevom. V roku 1971 založil hudobnú skupinu Faraon, v ktorej hral na basgitaru, spevákom skupiny bol Jiří Schelinger. On sám sa stal textárom, ako tvrdí, okľukou: "Bol som fascinovaný Semaforom, ich textami. Práve to bol popud, aby som ich skúsil písať sám. Najskôr zahraničné pesničky, o čosi neskôr i pôvodné."

Pôvodnú spoluprácu so skladateľom Jaroslavem Uhlířem (vrátane spoločného spievania a vystupovania) postupne doplnil textovaním melódií napríklad pre Karla Gotta, Marcelu Holanovou, Leonu Machálkovou, Rangers, Jana Toužimského či Petru Janů, a tých všetkých nájdeme aj na spomínanom CD.

Špeciálnou kapitolou v jeho hudobnom živote je dlhoročné priateľské partnerstvo s kapelou Olympic, prispievajúce k ďalšiemu reštartu tejto českej rockovej legendy. Výsledkom sú nielen Šípove absolútne hitovky z posledných troch dekád, vrátane hitov Když muž se ženou snídá, Ráno (Strano), Žízeň lásky (What A Feeling), Čau, lásko, Inženýrská, Kakaová, Sláva, jsou bály, Pane můj či Bláznivej kmet. Popri zahraničných "coveroch" teda Karel Šíp doplnil vtipnými, ľahko spievateľnými strofami a najlepšími refrénovými sloganmi napríklad i melódie Karla Svobody, Pavla Haberu, Jiřího Zmožka alebo Petra Jandy.

Sám Karel Šíp však aktuálne jubileum príliš neprežíva. "Momentálne by som na svojom živote nechcel meniť vôbec nič. Ani by som si neprial, aby som mal povedzme o dvadsať rokov menej. Došiel som k určitému rozumovému štandardu, o veciach viem viac, ako keď som mal štyridsať. Ak by bolo možné status quo zachovať, tak budem najšťastnejší človek na zemi," dodáva s úsmevom.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z vydavateľstva Supraphon.  

Foto: Martin Kubica