Spoluorganizátorka britského festivalu Glastonbury Emily Eavis prezradila, že sa jej vyhrážali smrťou po tom, čo oznámila, že jedným z headlinerov aktuálneho ročníka podujatia bude americký raper a producent Kanye West. "Nebol to príjemný svet, ktorý sme odhalili," povedala Eavis pre denník The Times.

"Dostala som vyhrážky smrťou a podobne. Bolo to príšerné. Jednoducho šialené. Dostávalo sa to mimo kontrolu," priznala. Zároveň potvrdenie Kanyeho Westa na festival vyvolalo enormný záujem o Glastonbury v zámorí. "Mali sme magazín Time, všetky americké spravodajské kanály, ktoré hovorili, že chcú prísť. Bol to neskutočný nápor z celého sveta," priblížila.

Petíciu proti raperovi podpísalo vyše 133-tisíc ľudí

Hysterické reakcie konzervatívnych fanúšikov, ktorí si každý rok želajú vidieť ako headlinerov rockové legendy a britpopové kapely, Emily Eavis prekvapili. Na festivale v minulosti vystúpili aj Jay Z či Beyoncé, najextrémnejšie reakcie však podľa nej vyvolal práve Kanye West. "Bolo to dosť skľučujúce, pretože sme pre festival premýšľali nad niečím úžasným, zaujímavým, sviežim a výnimočným. Získať najväčšiu hviezdu sveta bol pre nás úžasný kúsok," vyjadrila sa dcéra zakladateľa festivalu Michaela Eavisa.

Festival Glastonbury sa bude konať od 24. do 28. júna v Piltone. Okrem Kanyeho Westa sa ako headlineri predstavia formácie The Who a Foo Fighters. Na podujatí vystúpia aj Florence and the Machine, Pharrell Williams, Patti Smith, Lionel Richie, Motörhead a mnoho ďalších. Vstupenky na festival v počte 135-tisíc kusov sa v októbri vypredali za 25 minút. Westovu účasť na festivale poznamenala aj petícia, ktorej cieľom bolo zrušenie jeho vystúpenia. Petíciu podpísalo viac ako 133-tisíc ľudí.


Kanye West odštartoval hudobnú kariéru v roku 1996, keď ako producent spolupracoval s rapperom Gravom. Známym sa však stal v roku 2001, keď sa podieľal na albume The Blueprint od Jay Z. Debutovú štúdiovku The College Dropout vydal v roku 2004. Nasledovali nahrávky Late Registration (2005), Graduation (2007), 808s & Heartbreak (2008), My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010) a Yeezus (2013). S Jay Z okrem toho nahral štúdiovku Watch The Throne (2011).

Medzi najväčšie hity 21-násobného držiteľa Grammy patria skladby Jesus Walks, Gold Digger (feat. Jamie Foxx), Diamonds From Sierra Leone, Stronger, Love Lockdown, Heartless, All Of The Lights (feat. Rihanna) alebo Bound 2. V súčasnosti pracuje na albume SWISH, z ktorého už predstavil single Only One, FourFiveSeconds a All Day. Na všetkých troch sa podieľal Paul McCartney, pričom druhá menovaná pieseň, ktorá je aktuálnym hitom aj v slovenských rádiách, je zároveň singlom speváčky Rihanny.


Zdroj: SITA (Theguardian.com, archív), Hudba.sk
Foto: Youtube / Inez and Vinoodh

Súvisiaci interpreti: Kanye West