Najhlasnejšia, najmaskulínnejšia a najkoženejšia metalová kapela na svete hodila uterák do ringu a ohlásila posledné turné.

Šroty týždňa

Presne tak. Manowar informáciu o konci zverejnili na Facebooku. Na posledný boj sa vydajú z Nemecka. Prvé ohlásené koncerty však budú až koncom novembra 2017. Aj keď sú títo páni bezpochyby legendami nášho žánru a spravili preň naozaj veľa, neodpustím si poukázať najmä na ich "svojský" štýl. Veľmi dobre ho zhrnul magazín Metal Injection s výberom naozaj znepokojivých fotiek kapely. Užívajte. (pm)

Prečítajte si: Manowar dobyli Bratislavu silou pravého kovu (reportáž od nefanúšika)


V úplne iných novinkách - ľudia, ja viem, že svojky / "selfies" / akokoľvek ich voláte sú "mega-cool", ale nesnažte sa spraviť si ju s vaším obľúbeným hudobníkom, keď o tom nevie. A už tobôž nie počas koncertu. Majte trochu rozum. Nikdy neviete, kedy sa niečo také môže zvrtnúť proti vám. Presvedčil sa o tom aj juhoamerický fanúšik, ktorý vybehol na pódium počas koncertu Limp Bizkit a chcel sa odfotiť s ich gitaristom. Wes Borland to ustál, ale fanda asi koncert nedopozeral. Video z incidentu Wes zverejnil na Instagrame. (pm)

 
Magnet týždňa

Ak sa už tešíte na nový album kapely Metallica, podľa slov Larsa Ulricha to už nebude trvať dlho, kým sa dočkáte. V rozhovore pre magazín Metal Forces potvrdil, že kreatívna fáza je dokončená a teraz si "musíme sadnúť a dohodnúť sa, čo s tým všetkým chceme spraviť, ako to nazveme, a čo tam bude." (pm)

Novinky

Priznám sa, že po prvej zverejnenej skladbe od Gone Is Gone som čakal niečo úplne iné, ale ani novinka Starlight nie je na zahodenie. Oproti Violescent je podstatne pomalšia a menej riffová, ako pozadie ku práci sa však hodí skvele. Teda ak pri nej nezaspíte. (pm)


Mladíci Unlocking the Truth to majú rozbehnuté celkom dobre. Aj ich novinka Monster stojí za povšimnutie. Debutový album Chaos vydajú v polovici júna a už teraz dúfam, že sa mi podarí odchytiť ich na nejakom koncerte. (pm)


Každý správny thrashový album by mal mať nejakú baladu, ktorá sa dá hrať aj v rádiách. To si zrejme povedali aj Death Angel a na dosku The Evil Divide dali skladbu Lost, ktorú si od minulého týždňa môžete vypočuť v sprievode videa. Alebo aj ako súčasť celého albumu, ktorý vyšiel v piatok a je úlpne super. (pm)


Detváky z O'Keefe Music Foundation prerobili ďalší song od Tool. Cover Lateralus nie je ani zďaleka tak dobrý, ako Sober. Ale viete si predstaviť, čo z nich bude, keď vyrastú, ak už teraz vedia dať takéto veci? (pm)


Ak ste si mysleli, že obdobie nu-metalu a djentu skončilo, musím vás sklamať. Periphery v novej skladbe The Price Is Wrong kombinuje práve tieto dva štýly. Ak sa vám páčili ich predošlé albumy, tento song vás asi sklame. Áno, je to celkom dobrá nálož a naživo bude patriť k obľúbencom, na domáce počúvanie je trochu nudná. Či je toto smer, ktorým sa uberú aj pri celom albume, sa dozvieme v druhej polovici júla, kedy vyjde Periphery III: Select Difficulty. (pm)


Švédska Katatonia vydala 20. mája fantastickú novinku The Fall of Hearts, ktorú si teraz môžete vypočuť celú prostredníctvom streamu. Desiata štúdiovka progresívne zmýšľajúcich severanov oplýva veľkou dávkou melódií odetých do moderného zvuku, nie nepodobného krajanom Opeth či Soen. (ak)

 
Chcete vidieť Jamesa LaBrieho ako dokonale intonuje sediac v rozbitom Mercedese? The Theater Equation je krásnou živou produkciou, alebo aj divadielkom, v ktorom šestnásť vokalistov stelesnilo dokonalosť šiestej štúdiovky Ayreon. Záznam z parádneho koncertu, ktorý sa odohral v septembri 2015, vychádza 17. júna. (ak)


Dvanástu štúdiovku v prostredníctvom ukážok odprezentovali americké legendy Fates Warning. Videosampler nižšie obsahuje ukázky zo všetkých ôsmich skladieb albumu Theories of Flight. Ak vás navnadia, môžete sa tešiť na 1. júla. (ak)


Berlínska sludge nakladačka Earthship vydáva štúdiovku Hollowed, na ktorú Vás musia navnadiť ťažkotonážne riffy hobľovačky Safeguard of Death. Kapela spriaznená s The Ocean vydá koncom júna už svoju štvrtú štúdiovku a v júli sa vydá na krátke (prevažne nemecké turné). (ak)


Po troch rokoch sa k slovu vracajú i post-rockeri Russian Circles. Inštrumentálna trojica vlastne toho moc nenakecá, svojimi gitarovými plochami však vo vnútri vnímavého poslucháča dokážu rozpísať doslova eseje. Skladba Vorel (po česky orol) ale znie ako niečo, čo tu už bolo. Mínus vokál. (ak)


Haluze týždňa

Jedna z najšialenejších vecí, ktoré tohto roku uvidíte, je One od Metallica zahraná na jednej gitare. Troma rôznymi ľuďmi. Autorom videa je Rob Scallon, ktorý je touto kapelou zrejme posadnutý. V minulosti už zahral všetky ich skladby za 4 minúty, či „vybendžoval“ Master of Puppets. Som zvedavý, čo príde ďalej. (pm)


A keď už sme pri netradičných prerábkach, čo tak dať si Walk od Pantera – v reggae verzii? (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Magic Circle Entertainment

Súvisiaci interpreti: Limp Bizkit, Manowar